• Novinky

            • DRUHÁCKY VÝLET DO ROZPRÁVKY

            • Dňa 31.5.2023 sme sa so žiakmi druhých ročníkov vybrali na koncoročný školský výlet do Žiliny. Najprv naše kroky viedli do Budatínskeho zámku, kde nám pani sprievodkyňa opísala túto vzácnu stredovekú pevnosť. Potom sme sa ocitli v rozprávkovom lese -v Nezbudskej lúčke, v ktorom sa deti zoznámili so všetkými rozprávkovými postavičkami, odviezli sa na kolotočoch, nakúpili suveníry aj občerstvenie. Z výletu si deti odniesli jedinečné a neopakovateľné zážitky, o ktorých budú ešte dlho rozprávať.

              Mgr. Antónia Urbánková, Mgr. Andrea Dodeková

            • Škaredé káčatko

            • Je to už takmer dvesto rokov, čo vznikla táto čarovná rozprávka, ktorá je akýmsi „odrazom“ životného príbehu dánskeho spisovateľa Hansa Christiana Andersena. Samotný spisovateľ tvrdil, že táto rozprávka je jeho autobiografiou.

              A ako vždy i 25.05. 2023 herci Bábkového divadla v Žiline našich tretiakov (ale i pani učiteľky) nesklamali. Jednu z najznámejších rozprávok rozihrali nielen na pódiu, ale i v obecenstve. Snáď si každý z nás uvedomil posolstvo, ktoré Andersen do rozprávky ukryl. Skutočne by bolo krásne, keby sa ľudia rešpektovali vo svojej jedinečnosti a zároveň by bol každý z nás nezlomný a silný.  

              Deti 3. ročníka

            • Deň remesiel

            • Remeslo má zlaté dno !

              Dňa 25.5.2023 do našej školy zavítali pedagógovia a študenti SOŠ drevárskej a stavebnej z Krásna nad Kysucou . Žiakom 5.-8. ročníka porozprávali o študijných  odboroch, ktoré môžu na ich škole študovať. Predstavili im remeslá ako murár, stolár a  tesár. Žiaci si ich mali možnosť vyskúšať prakticky v rámci Dňa remesiel. Zároveň sa dozvedeli viac o maturitných odboroch ako manažment drevárskej výroby a technológia životného  prostredia.

              Mgr. Monika Janíková

            • Štafetový beh

            • Dňa 23. 5. 2023 si zmerali svoje sily kolektívy tried štvrtého ročníka v štafetovom behu. Zapojilo sa doň  41 štvrtákov. Štafety sa zúčastnili všetci cvičiaci žiaci triedy. Každý člen štafetového družstva odbehol  60 metrov. Keďže v každej triede bol iný počet súťažiacich, meral sa celkový čas štafety a vydelil sa počtom zapojených žiakov.  Výsledky tak boli zrejmé až po výslednom vypočítaní priemerného času člena štafety.

               

              Výsledné hodnotenie :

              1.miesto - 4. C - priemerný čas na žiaka 12,00 s

              2.miesto - 4. B - priemerný čas na žiaka 12,53 s

              3.miesto - 4. A - priemerný čas na žiaka 12,83 s

               

              Mgr. Ľubica Bajáková

            • Návšteva divadla

            • Od praveku až po prítomnosť... Európa a jej minulosť; tak rozsiahla, rozporuplná a presiaknutá pestrými príbehmi. Kde sa to všetko začalo? Odkiaľ sme prišli a kam vlastne patríme? I na tieto otázky ponúkla odpoveď divadelná inscenácia s názvom Dejiny Európy. V čarovnom priestore Bábkového divadla v Žiline mali žiaci 5. a 6. ročníka možnosť precítiť a prežiť našu históriu iným spôsobom - umeleckým stvárnením v chronologickom slede udalostí od prvých stôp osídlenia našimi prapredkami až po súčasnosť. Hoci neboli spomenuté dátumy, historické obdobia, miesta ani mená slávnych osobností, pripomenula nám dôležitosť poznania a prežitia vlastnej histórie pre vytvorenie pevných základov pre budúcnosť svoju i ľudí okolo nás.

               PaedDr. Adriana Korčeková                                    

            • Chemická olympiáda 2023

            • V tomto školskom roku sa naša škola opäť zúčastnila aj Chemickej olympiády. Bol to už jej 59. ročník a niesol sa v znamení zlúčenín železa. Žiaci museli preukázať svoje teoretické aj praktické zručnosti pri riešení úloh rôzneho charakteru.Do rozsiahleho domáceho kola sa zapojili štyri žiačky deviateho ročníka a stali sa aj jeho úspešnými riešiteľkami. Svoje získané teoretické vedomosti si potom preverili v školskom kole, ktoré sa konalo 9.2.2023.

              Umiestnenie v školskom kole:

              1.miesto Dominika Oravcová 9.A

              2.miesto Liliana Vaňková 9.A

              3.miesto Zuzana Šamajová 9.A

              4.miesto Radoslava Hrušková 9.A

              Zmerať si sily s ostatnými žiakmi nielen v teoretických, ale aj praktických úlohách sa rozhodli tri žiačky.

              Stali sa úspešnými riešiteľkami okresného kola, ktoré sa konalo 30.3.2023 v Čadci.

              Umiestnenie v okresnom kole:

              2. miesto Radoslava Hrušková 9.A

              6. miesto Dominika Oravcová 9.A

              8. miesto Zuzana Šamajová 9.A

               

              Všetkých nás potešilo, že sa zopakovala situácia z minulých školských rokov a vďaka Radke sme sa prebojovali aj na krajské kolo. To sa konalo 27.4.2023 v Liptovskom Mikuláši a Radka sa umiestnila na krásnom 9.mieste.

              Srdečne gratulujeme a všetkým dievčatám želáme úspešné štúdium na strednej škole.

              Mgr.Monika Sabelová

            • Exkurzia z dejepisu – ORAVSKÝ HRAD

            • V stredu, dňa 17. mája 2023, sa uskutočnila exkurzia z dejepisu pre žiakov siedmeho ročníka. Cieľom bol Oravský hrad, miesto posledného odpočinku patróna našej školy, Juraja Turza. Prehliadka trvala dve a pol hodiny, zvolili sme veľký okruh, na ktorom sme zdolali viac ako 800 schodov. Boli sme rozdelení na dve skupiny, každá mala vlastnú sprievodkyňu. Dozvedeli sme sa mnoho zaujímavostí nielen o samotnom hrade, jeho priestoroch, ale aj o bežnom živote v ňom, jeho majiteľoch a správcoch, vystavených exponátoch a podobne. Navštívili všetky prístupné miesta hradu, vrátane kaplnky Sv. Michala, kde boli v roku 1622 uložené aj telesné pozostatky samotného Juraja Turza a jeho druhej manželky, Alžbety Czoborovej. Dozvedeli sme sa tiež veľmi zaujímavú informáciu, že ju Turzo v jednom zo svojich listov oslovil „moja najmenšia kostička“, čo bol dôkaz nielen jeho veľkej lásky k manželke, ale aj toho, že Alžbeta Czoborová bola nízkeho vzrastu, mala vraj len okolo 140 /niektoré zdroje uvádzajú do 150/ centimetrov a vydala sa za Turza už vo svojich štrnástich rokoch. Na hrade nedávno objavili aj unikátnu fresku Alžbety, zrejme jedinú jej podobizeň z čias jej života /pozri fotogalériu/. Turza vraj prezývali aj „oravský obor“, nakoľko na tú dobu dosahoval neobvyklú výšku až 162 centimetrov! 😊. Počasie nám neprialo, no podľa môjho názoru, nám návštevu hradu spríjemnilo, vďaka dažďu sme intenzívnejšie prežívali ponurú a zároveň magickú atmosféru azda najkrajšieho hradu na Slovensku.

              Mgr. Branislav Večerík

            • Svetový deň mlieka

            • Tento významný deň padol v tomto roku na 16. mája. Tak ako každý rok, sme si Svetový deň mlieka pripomenuli aj my v Spojenej škole. Žiaci 1-4 ročníkov sa zapojili do oslavy mlieka mnohými zaujímavými aktivitami, ktoré sa prelínali viacerými vyučovacími predmetmi počas celého týždňa. Dozvedeli sa veľa informácií o mlieku, mliečnych výrobkoch a o význame ich konzumácie. Naši šikovní žiaci o mlieku tvorili básničky, čítali, písali, riešili slovné úlohy, pracovné listy, kvízy, vytvárali reklamu na mliečne výrobky, robili projekty, maľovali, kreslili a vyrábali aj nádherné kravičky z kartónu a krabíc z mliečnych výrobkov. S chuťou sa pustili do svojej mliečnej desiaty ale aj do mliečnych koktailov a dezertov, ktoré si sami vyrobili. Aktivít bolo skutočne neúrekom. Tento týždeň sa našim žiakom veľmi páčil a už teraz sa tešia na ďalšiu takúto slávnosť. Mliečko nám odteraz určite bude chutiť oveľa viac.

              Pani učiteľky a žiaci 1 - 4 ročníkov

              Spracovala Mgr. A. Dodeková

            • Deň matiek

            • Druhá májová nedeľa patrí všetkým mamám. Pri tejto príležitosti si štvrtáci pripravili kultúrny program, ktorým chceli mamičkám povedať, čo pre nich znamenajú a vyjadriť im úctu, rešpekt i vďačnosť za starostlivosť, obetavosť a  trpezlivosť. Kytičkou piesní, básní, tancov, hrou na hudobné nástroje i športovými vystúpeniami mamičkám zo srdiečka poďakovali za úprimnú materinskú lásku.

              Mgr. Bajáková, Mgr. Sobčáková, Mgr. Schützová

            • Okresné kolo matematickej olympiády 2023

            • Okresné kolo matematickej olympiády žiakov 6.,7. a 8.roč. sa konalo v Čadci 12.4.2023.     

              Z našej školy na okresné kolo postúpilo 5 úspešných riešiteľov domáceho kola –  Marek Smreček 7.C, Mária Ďurechová 7.B, Lukáš Krištof 8.B, Patrik Miženko 8.B a Lenka Tichá 8.B. Z nich sa 4 žiakom darilo a zaradili sa medzi úspešných riešiteľov okresného kola:

              Mária Ďurechová obsadila 5. miesto, Marek Smreček 9. miesto, Lukáš Krištof 3. miesto  a Patrik Miženko 7. miesto.                                                                

              Blahoželáme a ďakujeme všetkým týmto talentovaným žiakom za výbornú reprezentáciu školy.

              RNDr.Magdaléna Pekárová                                                                                                                                  

            • ZBER PAPIERA

            • Milí žiaci,

              budúci týždeň od 22.5. (pondelok) do 26.5 (piatok) 2023 bude na našej škole prebiehať ZBER PAPIERA. Papier môžete doniesť našim pánom školníkom k ich dielni, v čase od 7.00  do 14.00 hodiny. 

              Veríme, že sa zapojíte!

            • Učme sa, aby sme nezabudli, nezabudnime, aby sme neboli nepoučiteľní

            • Práve včera, 8. mája 2023, sme si pripomenuli 78. výročie ukončenia druhej svetovej vojny v Európe. Žiaci Spojenej školy Juraja Turza sa už v minulom týždni zúčastnili spomienkovej slávnosti, ktorá sa konala pri Pamätníku oslobodenia 1918. Počas slávnosti položili k pamätníku vence primátor mesta JUDr. Ľubomír Golis, riaditeľ školy Mgr. Rastislav Bakajsa a zazneli tu tieto slová.

              Dejiny sú hlásateľom starých čias, svetlom pravdy a učiteľkou života, povedal pred dvetisíc rokmi rímsky filozof a politik Marcus Tullius Cicero. Aj po dvoch tisícročiach sú jeho slová stále aktuálne. Musíme si pripomínať to, čo sa stalo, aby sme porozumeli udalostiam, ktorých sme svedkami v súčasnosti. Len tak si dokážeme vytvoriť na tieto udalosti vlastný názor, ktorý vychádza z našich vedomostí a životných skúseností . Musíme si taktiež pripomínať významné osobnosti našej histórie, aby sme aj v tejto zložitej dobe verili, že sú medzi nami jedinci, ktorí sú schopní robiť viac pre druhých ako pre seba.

              Dnes sa na tomto mieste stretávame nielen zo spomínaných dôvodov, ale aj pri príležitosti výročia dvoch udalostí, ktoré vo veľkej miere ovplyvnili dejiny Slovákov i nás, Turzovčanov. Presne pred 78 rokmi vojská 4. ukrajinského frontu prenikli do nášho mesta a pre jeho obyvateľov sa skončila najtragickejšia vojna v dejinách. Od roku 1945 ľudstvo našťastie ďalšiu svetovú vojnu nezažilo, mnohým lokálnym konfliktom sme sa však vyvarovať nedokázali. V poslednom období aj my na vlastnej koži pociťujeme dôsledky vojnového konfliktu v bezprostrednej blízkosti hraníc Slovenska. Preto je nevyhnutné stále si pripomínať absurdnosť vojny i keď sme mali už veľmi veľa príležitostí poučiť sa z našich vlastných omylov pri riešení konfliktov násilnou cestou.

              Zároveň vo štvrtok, 4. mája, uplynie 104 rokov od tragickej smrti jedného zo zakladateľov spoločného štátu Slovákov a Čechov, generála Milana Rastislava Štefánika. Osobnosť „Najväčšieho Slováka“ je výnimočným príkladom toho, ako poznanie histórie môže byť zdrojom inšpirácie aj v súčasnosti. Dnes potrebujeme skutočné vzory, aby si túto poctu neprisvojovali rôzne pseudoautority, ktorým oveľa viac ako o blaho druhých, ide o vlastný prospech. V dobe sociálnych sietí a enormne rýchleho šírenia informácii je často veľmi náročné vôbec rozpoznať pravdu. Nájsť človeka, ktorému môžeme dôverovať a ktorý by mohol byť pre nás vzorom, je o to ťažšie. Nesmieme však prestať veriť, že takýto ľudia sú medzi nami aj v dnešnej modernej dobe. Oporou v tejto viere nech nám je i to, že máme v našich dejinách takýchto velikánov a samozrejme že poznáme ich životné osudy. Napĺňa nás to hrdosťou, zdravím sebavedomím a nádejou. Preto sa učme o tých, ktorí dokázali žiť pre iných a zároveň sa poučme z chýb našich predkov, aby sme sa aj my nestali generáciou nepoučiteľných.

               

              Rastislav Bakajsa

            • Výtvarná súťaž „Hasič- pretekár“

            • V mesiaci marec sme sa zapojili do výtvarnej súťaže „Hasič – pretekár“, ktorá bolo pod záštitou dobrovoľnej požiarnej ochrany SR a Republikovej komisie mládeže. Celkovo sme zaslali 12 prác. V piatok 5. mája nás svojou návštevou poctili tajomníčka územnej organizácie DPO Čadca p. Marta Balošáková a v mene hasičského záchranného zboru SR p. Roman Jakubík.

              Z dvanástich odoslaných prác bolo ocenených 7 žiakov, ktorí získali diplom. Medzi ocenených žiakov patria: Lukáš Kubačka a Šimon Kapusniak (5.A), Karolína Dorociaková (5.B), Sofia Lukáčová (6.B), Terezka Mohelníková (7.B), Miriam Michalisková (8.A) a Jozef Nekoranec (9.A).

              Veríme, že ocenenie, ktoré bolo žiakom udelené, bude motiváciou aj pre ostatných žiakov našej školy. Oceneným žiakom patrí VEĽKÉ ĎAKUJEM za fantáziu a úsilie pri ich tvorbe.

              Mgr. Lucia Pastvová

            • Hviezdoslavov Kubín - 69. ročník – krajské kolo

            • Tešíme sa, že naši žiaci získali na krajskom kole Hviezdoslavovho Kubína v Martine, ktoré sa konalo počas prvého májového týždňa,  viacero ocenení.

              Ocenenia:

              I. kategória:

              - poézia: Barborka Hadrabová – čestné uznanie,

              II. kategória:

              • poézia: Vašek Hadraba – čestné uznanie.

              V III. kategórii nás v prednese poézie  reprezentovala i Kristínka Kapusňáková.

              I. kategória:

              - detské recitačné kolektívy a divadlá poézie:

                 3. miesto:  detský recitačný kolektív Thurzocrew s inscenáciou Turčín Poničan STORY.

              DRK Thurzocrew tvoria: K. Kapusňáková, D. Duchoňová, Z. Cvinčeková, M. Frollová, N. Barancová, R. Hadrabová, A. Gejdošová, N. Gajdičiarová, E.Talová, T. Jaroš, Š. Sidor, A. Jurgová, K. Kaduchová, J. Korduliak, I. Ciesariková.

               

              Blahoželáme!

               

              Mgr. Ľ. Sobčáková, PhDr. E. Dodeková

    • Kontakty

      • Základná škola ako organizačná zložka Spojenej školy Juraja Turza
      • 041/4352502, 0918 881 756
      • Stred 305 Turzovka 02354 023 54 Turzovka Slovakia