• Novinky

            • Zajtra sa niečo chystá ...

            • Už sa nevieme dočkať! Kedy konečne prídu? Aha, už iba jedenkrát sa vyspíme a budú tu! Wow! Zajtra! Už zajtra! Tešíme sa. A že neviete, kto príde a na koho sa tak neuveriteľne tešíme? Na vzácnu návštevu. Prídu malí predškoláci!

              Snehulienka a sedem trpaslíkov

            • Rómovia recitujú - celoslovenské kolo

            • Dňa 23.3. 2023 sa žiačka Sára Gašparová zúčastnila celoslovenského kola súťaže RÓMOVIA RECITUJÚ v Košiciach.

              Žiačka podala vynikajúci výkon a vo veľkej konkurencii si vybojovala prvé miesto.

              Veľká vďaka patrí pani učiteľke PhDr. Evke Dodekovej, ktorá nám veľmi ochotne pomáhala s prípravou žiačky.

              Ďakujeme aj pánovi riaditeľovi Spojenej školy Juraja Thurza Mgr. Rastislavovi Bakajsovi za podporu a pomoc pri organizačných záležitostiach spojených so súťažou.

              Touto cestou sa chceme poďakovať aj pani PhDr. Jarmile Hoškovej z Detského domova sv. Jozefa za ústretovosť a ochotu so sprievodom žiačky na súťaž.

              Sárke Gašparovej blahoželáme, ďakujeme za úspešnú reprezentáciu našej školy a prajeme veľa ďalších úspechov nielen v recitačných súťažiach, ale aj v ďalšom štúdiu na strednej škole, keďže je žiačkou deviateho ročníka.

              Mgr. Ján Michalisko

            • Biblická olympiáda

            • V utorok 28.marca 2023 sa  v priestoroch našej školy uskutočnilo  dekanátne (okresné) kolo Biblickej olympiády .  Privítali sme  súťažiacich  zo ZŠ v Staškove a ZŠ v Klokočove. Našu školu reprezentovali žiaci: Mária Ďurechová (7.B), Martin Velička(5.B) a Drahomír Velička (8.C) . V tomto školskom roku si žiaci museli dôkladne naštudovať starozákonné knihy Judita, knihu Ester, knihu Nehemiáš a z nového zákona to bol 1 Petrov list. Súťaž pozostávala z piatich súťažných kôl, pri ktorých sa žiaci veru poriadne zapotili. Okrem toho, že si  žiaci preverili svoje získané poznatky, spoznali aj nových kamarátov.  Na prvom mieste sa umiestnilo súťažné družstvo Spojenej školy Juraja Turza , ktoré nás bude v apríli reprezentovať na diecéznom (krajskom) kole v Žiline.

              Srdečne blahoželáme!

              Mgr. Monika Janíková

               

            • Prváci v knižnici

            • Mesiac marec je spojený s príchodom jari, no považuje sa aj za mesiac kníh.  Jeho posolstvo sme si naplno vychutnali aj my počas návštevy v mestskej knižnici.

              Keďže sme sa doposiaľ stihli naučiť už takmer celú abecedu, naša cesta za poznaním krásy literatúry bola o to hodnotnejšia. Listovanie v knihách bolo iné ako predtým.  Nevšímali sme si len pekné obrázky, ale sme  hravo prečítali aj názov knižky, meno autora či jednoduché vety v textoch. A pritom nás sprevádzali príjemné, zaujímavé slová tety Darinky. Nezabudla na nás ani teta Lenka a ponúkla nám sladkú maškrtu. V knižnici v centre nášho malého mestečka sme sa cítili veľmi dobre. Veď aj preto sme odchádzali s pocitom a prisľúbením, že prídeme opäť.

              Po návrate do školských lavíc sme sa zamysleli nad tým, čo sa nám na tomto mieste páčilo najviac. Odkazy sme nalepili na farebnú  siluetu, ktorú .... ale to až nabudúce.

              A. Korčeková a usilovné včielky z 1.A

            • Nebojte sa pirátov

            • Áno, znie zvláštne, že i na Slovensku by sme mali pirátov! Ale bolo tomu tak! Verte, neverte, dokonca to bolo v suchozemskej Turzovke. Nie však ledajakých pirátov! Boli to piráti, ktorí navštevujú kurzy budúcich korzárov. Je jasné, že i taký obyčajný pirát musí mať množstvo vedomostí, aby sa mohol plaviť po moriach a oceánoch. A títo malí preukázali kapitánovi Niamovi (ktorý im, mimochodom, zanechal odkaz vo fľaši) vedomosti nielen z angličtiny, ale aj matematiky a slovenčiny. Dokázali, že majú poznatky z násobilky, ovládajú hodiny, zlomky, všeobecné i vlastné podstatné mená... Uf, bolo toho veľa! Na záver získali i pas a pri novej výprave budú súčasťou posádky kapitána Niama a nechajú sa prekvapiť, aké ďalšie dobrodružstvá ich čakajú.

              Poznámka: Samozrejme, vzali sme si k srdcu i odporúčanie Jamesa Cooka a mali sme i kyslú kapustu, aby sme sa vyhli obávanému ochoreniu skorbut.

              Posádka lode Finta 3. B

            • Štvrtáci v TVT

            • Téma Televízia v štvrtáckej Čítanke sa ukázala ako výborná príležitosť uskutočniť zážitkové vyučovanie. Naši žiaci sa tak v uplynulých dňoch v priestoroch Turzovskej televízie nielen oboznámili s prácou za kamerou, strižňou, online vysielaním, ale vžili sa aj do úlohy moderátorov. Vyskúšali si čítanie textov s použitím čítačky, objavovali kúzla zeleného plátna a dozvedeli sa veľa zaujímavostí o fungovaní médií. Následná diskusia triedach o potrebe selekcie televíznych programov a kritickom skúmaní mediálnych informácií tak prebiehala na základe vlastných skúseností – nie, naozaj popri nás v štúdiu nebehali slony či Transformersy ako by sa zdalo z našich fotografií, to technika robí zázraky, presvedčili sme sa o tom na vlastné oči.

              Mgr. Monika Schützová, Mgr. Ľubica Sobčáková

            • Objednávanie oblečenia - novej školskej kolekcie je spustené

            • Dobrý deň všetkým!

              Máme pre Vás skvelú novinu!

              Naša škola má vlastnú voľnočasovú kolekciu oblečenia. O jej podobe pomohli rozhodnúť sami žiaci, jej náhľad vidíte nižšie a je možné si ju aktuálne zaobstarať v našom e-shope:https://www.kraloveskoly.cz/zsturzovka/OBJEDNÁVANIE JE UŽ SPUSTENÉ A BUDE MOŽNÉ AŽ DO 5.4.

              Nasledujúci deň sa e-shop uzatvorí a objednané veci pôjdu do výroby. Neváhajte preto, ak si chcete zadovážiť ten svoj kúsok zo školskej kolekcie!

              Dúfame, že z kolekcie budete mať rovnakú radosť ako máme my!

              (Môže sa stať, že ceny v e-shope sa zobrazia v CZK. V hornej lištee-shopu nastavíte EUR)

              S pozdravom a prianím krásneho dňa vedenie školy

            • Tom Gates - milujeme knihy

            • Milujeme knihy! Nieto o tom pochýb, a preto bola pre nás výzva od vydavateľstva Slovart nakresliť vlastnú knižnú stránku o Tomovi Gatesovi a získať tak pekné knihy. Táto postavička už totiž oslavuje 10 rokov od svojho prvého vydania. A tak sme kreslili, tak trochu čmárali, vymýšľali Tomove šibalstvá a dobrodružstvá. Netrvalo dlho a po odoslaní našich kresieb nám odpísal Čitko a zaslal štyri krásne knihy.

              Ďakujeme!

              knihomoľkovia z 3. B

            • Všetkovedko - veľký súboj o najmúdrejšieho medzi najbystrejšími

            • Do jubilejného 25.ročníka vedomostnej súťaže Všetkovedko sa z našej školy prihlásilo 21 žiakov 2.,3.a 4. ročníka. Svoje vedomosti si preverili  zo všetkých oblastí, s ktorými sa doteraz stretli – prvouka, prírodoveda, vlastiveda, slovenský jazyk a literatúra, matematika, anglický jazyk, hudobná výchova, výtvarná výchova, informatická výchova, dopravná výchova. Súťaž výborne podporuje rozvoj čítania s porozumením a všeobecný rozhľad.

              Diplom s titulom Všetkovedkov učeň získalo 19 žiakov a titul Všetkovedko vysúťažil  Tomáško Belko z 3.B triedy , Vilko Marec a Sebko Špiriak zo 4. B triedy.

              Mgr. Ľubica Sobčáková

            • Rómovia recitujú

            • Dňa 9.3. 2023 sa žiačka Sára Gašparová zúčastnila krajského kola súťaže „Rómovia recitujú“ v Banskej Bystrici. Sára Gašparová podala vynikajúci recitačný výkon a vybojovala si prvé miesto, čím si zabezpečila postup do celoslovenského kola.

              Poďakovanie patrí aj pani učiteľke PhDr. Evke Dodekovej, ktorá nám ochotne pomáhala pri príprave žiačky. Sárke Gašparovej blahoželáme a prajeme veľa úspechov aj v celoslovenskom finále. 

              Mgr. Ján Michalisko

            • Návšteva študentiek SZŠ sv. Františka z Asissi z Čadce

            • Vo štvrtok 9.3.2023 žiakov 9.ročníka navštívili študentky SZŠ v Čadci pod vedením pani profesorky Mgr. Lehotskej . Na stretnutí našich deviatakov  informovali o štúdijných odboroch na škole a zároveň predviedli ukážky prvej pomoci pri rôznych druhoch poranení. Žiaci si mohli vyskúšať na resuscitačnej figuríne KPR a zároveň si zopakovali ako postupovať pri podávaní prvej pomoci. Študentky pod vedením p.profesorky ukázali svoje zručnosti a poznatky, ktoré získali prostredníctvom štúdia na SŽŠ a praxe v nemocnici . Ďakujeme za ich návštevu, profesionálny a milý prístup ku žiakom.

              Mgr.Monika Janíková

    • Kontakty

      • Základná škola ako organizačná zložka Spojenej školy Juraja Turza
      • 041/4352502, 0918 881 756
      • Stred 305 Turzovka 02354 023 54 Turzovka Slovakia