• Novinky

            • Rovesnícke vzdelávanie

            • Dňa 5. 2. 2024 sa žiaci ôsmeho ročníka zúčastnili rovesníckeho vzdelávania na SOŠ drevárskej v Krásne nad Kysucou. Žiaci sa pod vedením študentov venovali téme Pôda. Svoje vedomosti si mali možnosť overiť aj prakticky. V technickej časti si každý žiak zhotovil vlastnú varešku pod dozorom majstrov odborného výcviku. Okrem toho ukázali aj počítačové zručnosti pri vizualizácii vlastnej izby. Žiaci ocenili hlavne pozitívny a empatický prístup študentov a profesorov.

              Vyučujúce chémie: Mgr. Sabelová, Mgr. Maslíková

            • Zaujímavé žiacke „projekty“

            • Je veľa spôsobov ako sa žiaci na hodinách dejepisu môžu realizovať a zároveň spolupodieľať na zatraktívnení učebného procesu. Už veľa žiakov tak urobilo, spomeniem len nedávny príklad, keď Sofia Lukáčová zhotovila vernú kópiu uhorskej kráľovskej koruny. V posledných týždňoch sme so šiestakmi preberali učivá o starovekom Grécku. Dvaja žiaci sa nechali inšpirovať netradičným spôsobom: LUCIA ZATKULIAKOVÁ (6.A) Trójskou vojnou a Trójskym koňom, výmyslom Odysea, spomínaným v Homérovej Iliade. Kôň má aj „tajný“ vchod, aby sa doň i von achájski vojaci dostali. Druhým žiakom je  SIMON STOPKA (6.B), ktorého zase oslovila grécka architektúra a vyrobil pre svojich spolužiakov tri modely stĺpov, ktoré Gréci používali pri stavbe svojich chrámov: iónsky, dórsky a korintský. Spomeniete si ešte na príbeh o Trójskej vojne a jej hrdinoch?  A dokážete priradiť modely stĺpov k ich názvom?  

              Skvele zhotovené pomôcky budú využívané aj v budúcnosti, pre ďalšie generácie šiestakov. Každý takýto projekt je samozrejme ocenený nielen obdivom žiakov i učiteľa ale aj známkou „výborný“.

               

              Mgr. Branislav Večerík

            • Hviezdoslavov Kubín – obvodné kolo

            • Blahoželáme ku skvelému výsledku našich žiakov na obvodnom kole, ktoré sa uskutočnilo 5. 2. 2024 v unikátnych priestoroch historickej knižnice v Turzovke.

              I. kategória – próza: Natálka Balogová – 1. miesto

              II. kategória – próza: Lucka Zatkuliaková – 1. miesto

              II. kategória – poézia: Barborka Hadrabová - 1. miesto

              III. kategória – poézia: Julka Maďariová – 1. miesto

              III. kategória – próza: Rebeka Hadrabová – 1. miesto

              III. kategória – próza: Magdalénka Frollová – 3. miesto

              Okrem tohtoročných víťazov jednotlivých kategórií nás budú na okresnom kole reprezentovať i minuloroční víťazi okresného kola v prednese poézie. Sú nimi Kristínka Kapusňáková a Vašek Hadraba. Súťažiacich prišli podporiť i ďalší naši žiaci, ktorí sa tiež zaujímajú o prednes a zažili tak vyučovanie v praxi.

              Všetkým prajeme veľa úspechov na okresnom kole v Čadci už 11. marca!

              nadšení vyučujúci

            • Olympiáda v anglickom jazyku – okresné kolo

            • 17.1. 2024 sa konalo okresné kolo Olympiády v anglickom jazyku v CVČ Čadca. Našu školu reprezentovali víťazky školského kola – v kategórii 1A – Magdalénka Tašárová zo 7.B a v kategórii 1B – Zuzka Cvinčeková z 8.A triedy. Konkurencia bola ako každý rok veľmi silná, ale naše dievčatá sa v nej nestratili. Magdalénka obsadila krásne 3. miesto vo svojej kategórii a Zuzka bola úspešná riešiteľka. Dievčatám ďakujeme za vzornú reprezentáciu našej školy. 

                                                                                                                                    Mgr. Cvinčeková

            • NOVOROČNÉ SVETLUŠKY

            • Je mnoho legiend. Jedna z nich o rodákovi z Predmiera Tomášovi Uhorčíkovi nás v magický deň 02.02. 2022 + 2 (teda 2024) o 17:02 zlákala k hľadaniu pokladu. A že to nebolo len tak! Absolvovať všetky úlohy, pochod, spojiť si význam indícií... Ach, jaj! To bola teda fuška! Na samotnom konci bola však velikánska radosť. Pátrači poklad objavili, jeho miesto totiž podľa indícií presne uhádli. Napadlo by vám, že indície ako vitamín C, mäso s ryžou, Stradivari, učiteľ, liečiteľ, čistý zvuk, nefúkaj... viedli k smreku? Ale áno, na ňom boli v truhlici zlaté dukáty z dôb, keď po našich horách zbíjal Tomáš Uhorčík s priateľom Jurajom Jánošíkom. A tak i malí, ale i veľkí hľadači pokladov dostali zaslúžene spravodlivý diel pokladu.

              Ďakujeme všetkým svetluškovským rodičom, ktorí prispeli nielen skvelou atmosférou, pomocou, ale i slaným a sladkým povzbudením.

              Osobitne vyjadrujeme neskonalú vďaku Žanetke a Stankovi Gašperákovcom, ktorí absolútne nezištne pripravili pre hľadačov pokladov občerstvenie.  

               

              Hľadači pokladov so Svetluškami Jankou a Zuzkou

            • Krásne písmo

            • Slza, oko, hlava, päta, ucho, chvost, chrbát, driek, bruško ... Asi by každý z nás očakával, že nasledujúce riadky budú o prírodoVEDE.  Vôbec nie! Išlo o inú vedu, iné UMenie. Spoločne s našou kamarátkou Adelkou, ktorá je žiačkou Strednej školy umeleckého priemyslu v Žiline, sme sa tentokrát venovali kaligrafii.

              A prečo je fajn venovať sa práve kaligrafii? Podľa výskumníkov vraj nejde len o pekné písmo, ale aj o blahodarnú aktivitu pre zdravie človeka.

              Účastníci kurzu zo 4. B

               

            • Spoznávame SŠ a SOŠ

            • Vo štvrtok 1.2.2024 prišli medzi žiakov deviateho ročníka zástupcovia SOŠ podnikania v Žiline , aby žiakom predstavili možnosti štúdia, jednotlivé odbory a duálne vzdelávanie  na ich škole. S radosťou sme privítali bývalého žiaka našej školy Samka Rybárika, ktorý si vybral štúdium práve na tejto škole a v tomto  školskom roku ho čaká maturitná skúška. Žiaci sa dozvedeli viac užitočných informácií pri výbere škôl a hlavne o forme duálneho vzdelávania.

              Mgr. Monika Janíková (VP a KP)

            • Krása slova 2024

            • Krása slova

                 Koncom januára tradične ožíva školská knižnica krásou umeleckého slova. Tento rok nebol výnimkou. Naši skvelí recitátori nás počas školského kola jubilejného 70. ročníka Hviezdoslavovho Kubína opäť vtiahli do sveta rozprávok, fantázie či humorne ladených príbehov prostredníctvom originálne prednesených úryvkov z poetickej a prozaickej tvorby známych spisovateľov. Teší nás, že sú v našej škole žiaci, ktorí vedia oceniť umeleckú hodnotu slova, vo voľnom čase sa snažia osvojovať si a zdokonaľovať sa v kultivovanom prejave, začo im patrí veľké uznanie.

                   Skvelé výkony všetkých súťažiacich vyústili do nasledovného poradia:

               

              I. kategória – poézia:

                                1.   miesto: Lucia Ďurechová

                                2.   miesto: Alžbeta Janetková

                                3.   miesto: Benjamín Hadraba, Vít Pavlačka

              I. kategória – próza:

                                1.   miesto: Natália Balogová

                                2.   miesto: Rebeka Kopásková

                                3.   miesto: Ema Drndová

                               

              II. kategória – poézia:

              1. miesto: Barbora Hadrabová
              2. miesto: Šimon Belko
              3. miesto: Liana Michalisková

              II. kategória – próza:

              1. miesto: Lucia Zatkuliaková

               

              III. kategória – poézia:

              1. miesto: Kristína Kapusňáková
              2. miesto: Júlia Maďariová
              3. miesto: Mária Ďurechová

              III. kategória – próza:

              1. miesto: Rebeka Hadrabová
              2. miesto: Magdaléna Frollová
              3. miesto: Sofia Lukáčová

               

                   Víťazom blahoželáme a prajeme veľa úspechov v obvodnom kole!

                                                                                                                                                             

              A. Korčeková

      • Kontakty

        • Základná škola ako organizačná zložka Spojenej školy Juraja Turza
        • 041/4352502, 0918 881 756
        • Stred 305 Turzovka 02354 023 54 Turzovka Slovakia