• Novinky

            • Školské kolo olympiády v anglickom jazyku

            • Dňa 15.11.2023 sa uskutočnilo školské kolo postupovej jazykovej súťaže Olympiáda v anglickom jazyku. Ide o postupovú súťaž pre žiakov, ktoré svoje schopnosti a jazykové zručnosti rozvíjajú nielen na hodinách anglického jazyka, ale aj vo svojom voľnom čase či už počúvaním hudby, pozeraním filmov, čítaním kníh v angličtine alebo návštevou rôznych jazykových kurzov či škôl. Tohtoročného kola sa zúčastnilo 25 žiakov 6. – 9. ročníka, ktorí súťažili v dvoch kategóriách :

              Kategória 1A –  žiaci 6. – 7. ročníka (6 žiakov )

              Kategória 1B –  žiaci 8. – 9. ročníka ( 19 žiakov )

               

              Umiestnenie žiakov v jednotlivých kategóriách bolo nasledovné:

              Kategória 1A :

              1.miesto  – Magdaléna Tašárová, 7.B   

              2. miesto – Eliška Marcová, 7.A    

              3. miesto – Filip Vyšinský, 7.B

              Kategória 1 B :

              1.miesto  – Zuzana Cvinčeková, 8.A   

              2. miesto – Ella Talová, 8.A   

              3. miesto – Klaudia Michalicová, 9.B            

               

              Keďže ide o postupovú súťaž, víťazi jednotlivých kôl – žiaci na prvých miestach, postupujú do obvodného kola, ktoré sa bude konať 13. januára 2022.

              Všetkým zúčastneným žiakom ďakujeme za účasť, víťazom gratulujeme a prajeme veľa úspechov v obvodnom kole.

               

              Vyučujúci anglického jazyka

            • Ako sme plstili

            • Vedeli ste, že plstenie patrilo k najstarším textilným technikám? Pravdepodobne ho vynašli pastieri. Túto techniku suchého plstenia so špeciálnou ostrou ihlou nám vysvetlila Adelka Hadrabová, ktorá je žiačkou Strednej školy umeleckého priemyslu v Žiline. Vyskúšali sme a dodávame, že je to teda len pre „silné“ povahy! Plstiť totižto znamenalo premeniť nespradené vlnené vlákno na látku, čo bez obrovskej dávky trpezlivosti nebolo vôbec možné.

              Je až neuveriteľné, že ľudia si takto dokázali vyrobiť kabáty, klobúky, šaty, kapce. Hoci sme sa s touto technikou len zoznámili i nám sa podarili krásne kúsky.

              Adelka a deti 4. ročníka

            • Milí priaznivci svetiel, lampiónov, sprievodov, dobrých skutkov, legiend...

            • Považujeme za dôležité všetkých ubezpečiť, že lampiónový sprievod si určite nájde v kalendári svoj dátum, hoci to už nebude pri príležitosti pohrebu svätého Martina a jeho mena v kalendári.

              Sme presvedčení, že jeho posolstvo dobra, zanietenej lásky, spravodlivosti, pomoci ľuďom v núdzi a nešťastí je potrebné a nevyhnutné pripomínať si každý deň. Určite budeme o tomto symbolickom dni včas informovať a pripravíme nezabudnuteľný zážitok.

            • Získali sme titul Zelená škola

            • Dňa 12.10.2023 sa v Congress Hoteli Centrum v Košiciach konala certifikačná slávnosť programu Zelená škola.  Spojená škola Juraja Turza  získala certifikát „Zelená škola“.

              Program Zelená škola je súčasťou medzinárodnej siete Eco-Schools. Tá vznikala od roku 1992. Dnes je to najväčší medzinárodný environmentálny program. Pracuje v ňom okolo 59 000 škôl zo 68 krajín z celého sveta. Medzinárodným garantom programu je nadácia Foundation for Environmental Education. V roku 2003 bol program Eco-Schools uznaný programom OSN pre životné prostredie (UNEP) za praktický model pre vzdelávanie k trvalo udržateľnému rozvoju.

              Problémov životného prostredia je veľa. Každá škola, zapojená do programu, si vyberá jednu oblasť, v ktorej sa chce zlepšiť – učiť o nej viac a realizovať praktické kroky k jej riešeniu. Prioritnou témou Spojenej školy Juraja Turza  na školské roky 2021/2022 – 2022/2023 bol Odpad. Zvolili sme si ju po vypracovaní environmentálneho auditu, na základe svojich potrieb a očakávaní. Počas tohto obdobia sme sa venovali aktivitám vedúcim k uvedomeniu si  potreby zníženia množstva odpadu  a vo výsledku aj k reálnemu zníženiu množstva odpadu.  Škola zakúpila nádoby na triedenie odpadu, umiestnila informačné letáky a úspešne zrealizovala rôzne aktivity rovesníckym vzdelávaním. Žiaci sa vzájomne informovali o možnostiach triedenia odpadu a aj zníženia množstva odpadu  na škole a prenášali tieto vedomosti a návyky aj do svojich domovov.

              Program Zelená škola je veľká komunita, ktorá sa navzájom inšpiruje, podporuje a motivuje. Sme presvedčení o tom, že sa o problematike životného prostredia nestačí len učiť, ale nevyhnutne musíme zmeniť aj naše konanie.

              Mgr. Lenka Dočárová

               

            • VYHODNOTENIE SÚTAŽE IBOBOR 2023

            • V dňoch 6. – 10. novembra sa naša škola zapojila do informatickej súťaže IBOBOR. Súťažili sme v štyroch kategóriach: Drobec, Bobrík, Benjamín a Kadet. Online súťaže sa zúčastnilo 413 žiakov. Úspešných riešiteľov bolo 61.  

              Najúspešnejší žiaci:  

              Kategória Drobec (2. – 3. ročník): Filip Holubčík, 3.A (68 bodov, 96,8%), Adam Bobčík, 3.A (60 bodov, 90,3%), Ema Gajdičiarová, 2.A (60 bodov, 90,3%), Martina Vavricová, 3.B (60 bodov, 90,3%), Lukas Polák, 3.B (60 bodov, 90,3%), Ema Perďochová, 3.B (60 bodov, 90,3%)  

              Kategória Bobrík (4. – 5. ročník): Lucia Ďurechová, 4,B (96 bodov, 96,27 %), Sebastián Špiriak, 5,B (96 bodov, 96,27 %)  

              Kategória Kadet (8. – 9. ročník): Tatiana Cisáriková, 9.B (62,7 bodov, 91,5%), Marek Smreček, 8.C (62,7 bodov, 91,5%), Lenka Tichá, 9.B (62,7 bodov, 91,5%) 

              V kategórii Benjamín (6. - 7. ročník) bolo 7 úspešných riešiteľov, ale nikto z nich nedosiahol aspoň 90%- úspešnosť.

              Gratulujeme!

              Mgr. Gabriela Večeríková

            • EXKURZIA - 4.ročník

            • Radšej raz vidieť ako stokrát počuť!

              Platnosť tohto príslovia si overili aj žiaci 4. ročníka, keď  7.11.2023  navštívili Kysuckú hvezdáreň v Kysuckom Novom Meste a Kaštieľ v Radoli.  V priestoroch hvezdárne si doplnili svoje poznatky o Slnečnej sústave, o jednotlivých planétach  i o Slnku. Vďaka krásnemu počasiu si pozreli v kupole hvezdárne špeciálny astronomický ďalekohľad, ktorým  mohli pozorovať Slnko i jeho škvrny na povrchu.  Vyskúšali si aj špeciálnu „vesmírnu“ váhu.  V záhrade zas obdivovali modely jednotlivých planét a slnečné hodiny.

              Cesta poznávania ďalej viedla do kaštieľa v Radoli -  najstaršej pamiatky na Kysuciach. Pri prehliadke všetkých zaujal zub  mamuta, rôzne nástroje a keramika z minulosti. Videli, ako žili a bývali ľudia kedysi. Pozornosť žiakov upútala aj výstava s názvom Sci-fi svet.

              Exkurzia bola pre žiakov pútavá a poučná, obohatili a prehĺbili si svoje vedomosti a poznatky.

              Vyučujúce 4. ročníka

            • Nádherná replika Uhorskej koruny

            • Uhorská, alebo aj Svätoštefanská koruna, je koruna uhorských kráľov, ktorá nesie meno prvého uhorského kráľa Štefana, ktorý vládol v rokoch 1000 až 1038. Zaujímavosťou je, že korunu v jej definitívnej podobe na hlave isto nikdy nemal, pochádza teda z neskoršieho obdobia. Posledný rakúsko-uhorský panovník, ktorý bol touto korunou korunovaný, bol blahoslavený Karol IV. Habsburský v roku 1916 (viď galériu). Ďalšou zaujímavosťou je čudne naklonený krížik na vrchole koruny. Prečo je naklonený môžete sami vypátrať na internete, napr. aj na wikipedii.

              Úžasnú, takmer dokonalú, vernú repliku tejto koruny zhotovila naša žiačka, šikovná „zlatníčka“ SOFIA LUKÁČOVÁ zo 7.B triedy. Obetovala veľa času a dala si veľmi záležať na výrobe napodobeniny, ktorá je v súčasnosti uložená v pokladnici dejepisného kabinetu. Bude pravidelne vystavovaná a ukazovaná žiakom budúcich siedmych ročníkov, ktorí sa učia o uhorskom stredoveku a jej panovníkoch, ktorým bolo dopriate originál koruny na hlave nosiť. Na požiadanie bude ukázaná aj každému záujemcovi. Výnimočné a doživotné právo položiť na hlavu nádhernú a precíznu napodobeninu koruny, však dostala iba jej právoplatná majiteľka a zhotoviteľka Sofia. Naša škola ďakuje za doživotné zapožičanie tejto repliky.

              Mgr. Branislav Večerík

            • Keric a my

            • Aj v tomto školskom roku spolupracujeme s organizáciou Keric. Naši žiaci sa môžu tešiť na hodiny angličtiny a nemčiny s dobrovoľníčkou Gretou. Krátko sa predstaví v dvojjazyčnom videu.

              vyučujúci cudzích jazykov

            • Oznam!!!

            • Vážení rodičia, milé deti! 

              Z dôvodu nepriaznivého počasia sa dňa 10.11. 2023 lampiónový sprievod neuskutoční. O novom termíne budeme včas informovať.

            • Burza práce a informácii 2023

            • Dňa 07.novembra 2023 sa naši deviataci zúčastnili podujatia Burza práce a informácii, ktoré organizuje ÚPSVa R v Čadci . Je určené žiakom končiacich ročníkov základných škôl okresu Čadca. Hlavným programom podujatia bola prezentácia jednotlivých stredných škôl nášho regiónu o aktuálnych možnostiach štúdia v školskom roku 2024/2025. Niektorí žiaci využili príležitosť a zúčastnili sa DOD v SOŠ obchodu a služieb v Čadci, kde si mohli pozrieť priestory a učebne školy.

              Mgr. Monika Janíková – výchovný a karierový  poradca

            • Kráľ a kráľovná čítaného slova

            • "Čitateľ prežije mnoho životov. Človek, ktorý nečíta, prežije len jeden." Deti z 3.A ich vďaka knihám, ktoré prečítali, ,,prežili" celkom dosť. Počas druhého ročníka terajší tretiaci poctivo chodili do mestskej knižnice a požičiavali si knižky, aby sa zapojili do súťaže o titul Kráľa čitateľov. Všetci boli šikovní a snažili sa prečítať co najviac knižiek. Avšak môže byť len jeden kráľ a jedna kráľovná. Titul Kráľa a Kráľovnej čítaného slova získali Jurko Kubica a Kristínka Kozáková. Titul pážaťa, za o niečo menší počet prečítaných kníh, získala Barborka Kubušová a Veronika Hadrabová. Víťazi dostali od mestskej knižnice hodnotné darčeky, ale ani ostatné deti neostali bez odmeny. Deti mali ohromnú radosť, že sa mohli na chvíľku vďaka krásnym kostýmom cítiť ako v rozprávke. Naše návštevy knižnice však týmto nekončia. Práve naopak! Naši tretiaci, už vedia, že knihu, takú papierovú a ,,voňavú" tablety, či iné moderné technológie nenahradia a už teraz sa tešia na ďalšie pútavé príbehy. Mgr. A. Dodeková a čitatelia z 3.A

            • VIEME, ČO JE ŠIKANA?

            • Prvé novembrové dni patrili netradičnému rovesníckemu workshopu. Pod príznačným názvom VIEME, ČO JE  ŠIKANA?  prezentovali žiaci 8. ročníka dôležité informácie o probléme šikanovania nielen v školskom prostredí.

              Starší rovesníci informovali mladších o teoretických východiskách a druhoch šikanovania, dôsledne vysvetlili charakteristiku agresora a obete, tiež  ako sa zachovať v prípade, že ste obeťou alebo svedkom šikanovania a v závere uviedli, kde sa môžu žiaci obrátiť v prípade, ak sa bude šikanovanie týkať práve ich, resp. ak bude v ich blízkosti. Všetky informácie ôsmaci odovzdali  prostredníctvom zaujímavých zážitkových aktivít.

              Pevne veríme, že všetko, čo bolo žiakom prezentované v rámci rovesníckeho vzdelávania, bude pre nich nielen prínosom, ale zároveň aj výstrahou, že šikanovanie nemá v našich životoch priestor.

              žiaci 8. ročníka, Mgr. Lucia Pastvová a PhDr. Eva Dodeková

    • Kontakty

      • Základná škola ako organizačná zložka Spojenej školy Juraja Turza
      • 041/4352502, 0918 881 756
      • Stred 305 Turzovka 02354 023 54 Turzovka Slovakia