• Novinky

            • Ako deti odkaz Juraja Turza splnili

            • Hm, naši letnoškoláci teda nemuseli krájať vajíčka na štvoro a napichovať ich na koniec noža ako Ďuro-truľo, NEmuseli triediť hrach a šošovicu ako Popoluška, ale predsa len mali počas letnej školy neopísateľne zodpovednú prácu. Odkaz Juraja Turza bol jednoznačný a nekompromisný – buď budú počas letnej školy plniť úlohy a prejavia svoju vytrvalosť, múdrosť, húževnatosť a dostanú od palatína Juraja Turza čestné právo niesť jeho meno v názve školy, ALEBO bude v názve meno Ďura-truľa. Bola to síce poriadna výzva, ale pre naše šikovné deti a kreatívnych učiteľov hračka. Deti usilovne pracovali ako Popoluška, boli priateľské ako v príbehu O červenej sliepočke, preukázali svoje vedomosti a dôvtip pri hľadaní pokladu podľa indícií, pri výpočtoch, riešení tajničiek, šifrovačiek, dokonca „oprášili“ aj angličtinu, vytvorili scrabble vo verzii Juraja Turza, pri diktáte si i pobehali, vyrobili vtáčika, leporelo, zašportovali si...

              Uf, bolo by toho oveľa viac. A keďže ešte stále platí múdrosť odveká, že bez práce nie sú koláče, deti boli odmenené šľahačkovým pohárom, s chuťou zjedli i vlastnoručne napečené muffiny a vypili elixíry lásky, priateľstva a vytrvalosti. Mňam!

              Týmto teda môžeme slávnostne oznámiť, že naša škola bude niesť slávne meno grófa Turza. 

              kolektív letnoškoláckych učiteliek     

            • Letná škola 2022

            • I tento rok sa letná škola niesla v širokom spektre športových, vedomostných a kreatívnych aktivít.

              Cit pre estetično mohli žiaci naplno rozvinúť v kvetinárstve IvetArt. S pomocou pani Ivetky si naviazali rôznorodé kytičky a vytvorili miniatúry zo sukulentov.

              Tohtoročný program spestrili bývalé žiačky našej školy. Gabika Kubačáková, momentálne študentka bratislavského konzervatória, spolu so Simonou Cisárikovou si pre deti pripravili školu tanca. Preverili ich kondíciu a nacvičili s nimi krátku tanečnú choreografiu. Žiaci boli za svoju snahu odmenení cukríkmi a trblietavými  ozdôbkami na tvár.

              Sabina Stuchlíková, študentka Gymnázia v Turzovke, si pripravila hľadanie pokladu.

              Po splnení rôznych úloh sa školáci tešili z chutných lízaniek a džúsov.

              Svoje herecké schopnosti naplno využili v umení okamihu, pantomíme,  i v krátkych etudách na určitú tému.

              Spoločne sme sa ponorili do sveta gastronómie. Deti zisťovali, z ktorej krajiny názvy jedál a nápojov pochádzajú. Naučili sa správne stolovať a vo finále prešli od teórie k praxi – upiekli si pizzu podľa vlastnej chuti.

              Veríme, že chvíle strávené v letnej škole v žiakoch zanechali  pozitívne  emócie a v podobnom duchu vykročia do nového školského roka.

              Mgr. Eva Belešová

            • Letnoškolácke kvetinové dobrodružstvá

            • Naša úprimná vďaka patrí pani Ivetke z kvetinárstva IvettArt, ktorá dnes pre našich letnoškolákov pripravila fantastický workshop. Deti sa učili viazať kytice, vytvárať aranžmány...Dozvedeli sa i zaujímavé informácie, napr. že Ivetka má vo svojom kvetinárstve kvety z ďalekej Afriky, že vyrába aj netradičné kytice podľa priania zákazníkov i to, že viazala takú obrovskú kyticu, ktorá sa takmer nezmestila na jej naozaj obrovský pracovný stôl.

              Pani Ivetka deťom ukázala, aké to je nájsť svoj zmysel života – prácu snov - a robiť ju s láskou a obrovským srdcom. Odchádzali nielen so zážitkami, ale domov svojim mamičkám priniesli aj krásne vlastnoručne uviazané kytice i aranžmány so sukulentmi.

              Ivetka, veľmi pekne ďakujeme a všetko si naozaj vážime. Keby bolo medzi nami ľudí s takýmto srdcom viac, svet by bol omnoho krajší a lepší.

              P. S. Ďakujeme i za úžasnú bábovku!

              PhDr. Eva Dodeková

      • Kontakty

        • Základná škola ako organizačná zložka Spojenej školy Juraja Turza
        • 041/4352502, 0918 881 756
        • Stred 305 Turzovka 02354 023 54 Turzovka Slovakia