• Novinky

            • Šikovné štvrtáčky

            • Barborka Hadrabová a Mirka Mudriková , žiačky 4. A, sa zúčastnili medzinárodnej súťaže v športovej gymnastike Gymfinity Carnival Competition, ktorá sa konala 1.-2. apríla v anglickom Manchestri.

              Barborka vybojovala vo svojej kategórii 3 zlaté medaily a Mirka sa umiestnila na krásnom 5. mieste.

              Dievčatá na súťaž pripravovali tréneri Ľuboš Ďurčanský a Peter Jurik z klubu Gymnastika Kelčov.

              Mgr.Ľubica Sobčáková

            • Biblická olympiáda –diecézne (krajské)kolo

            • Dňa 25.apríla 2023 sa v aule Biskupského úradu v Žiline konalo diecézne kolo Biblickej olympiády. Úvod súťaže patril svätej omši.  Súťaže sa zúčastnilo 30  žiakov , ktorí súťažili  prostredníctvom trojčlenného družstva. Predmetom tohtoročnej súťaže boli  knihy zo Starého  zákona – Kniha Judita, Ester, Nehemiáš   a jedna kniha z Nového zákona – Prvý Petrov list. Súťažné úlohy, ktoré zostavila odborná komisia pre Biblickú olympiádu, zahŕňali testové otázky, prácu s biblickým textom, prácu s obrazmi s biblickou tematikou, orientáciu v geografických reáliách či audio nahrávky biblických úryvkov. Súčasťou úloh bola aj dramatizácia vybranej biblickej udalosti –  krátka scénka, ktorú jednotlivé družstvá nahrali vopred a poslali porote ako videozáznam. Naše družstvo, ktoré tvorili :Drahomír Veliča(8.C),Mária Ďurechová (7.B) a Martin Velička (5.B)  sa umiestnilo na krásnom 4.mieste. Od tretieho miesta ich delil iba jeden bod. Súťažiacim srdečne gratulujeme !

              Mgr. Monika Janíková

            • Aj my sme boli súčasťou...

            • Náš mladý divadelný súbor TURZOCREW mal jedinečnú príležitosť a stal sa súčasťou sprievodného programu jubilejného 55. ročníka PALÁRIKOVEJ RAKOVEJ. V uliciach mesta odprezentoval svoju inscenáciu Turčín Poničan STORY.

               

              PhDr. Eva Dodeková

            • Druhácka športová olympiáda

            • V piatok 21.4.2023 sa žiaci 2.A a 2.B zúčastnili športovej olympiády, ktorá prebiehala v telocvični našej školy. Druháci si zmerali sily v týchto štyroch športových disciplínach: rýchly beh, skok z miesta, hod na cieľ a hod do diaľky. Víťazi boli odmenení medailami a všetci zúčastnení žiaci odchádzali so sladkou odmenou a dobrou náladou. Gratulujeme!

              Výsledky olympiády

              Víťazi v rýchlom behu - dievčatá: 1. Hutyrová E. 2. Zajacová A. 3. Hrušková V.

              Víťazi v rýchlom behu - chlapci: 1. Polák L. 2. Kučkovský N. 3. Michnica P.

              Víťazi v skoku z miesta - dievčatá: 1. Buchtová A. 2. Fusková V. Zajacová A.

              Víťazi v skoku z miesta - chlapci: 1. Kubala M. 2. Michnica P. 3. Maslík Š.

              Víťazi v hode na cieľ - dievčatá: 1. Hutyrová E. 2. Kameništiaková S. 3. Buchtová A.

              Víťazi v hode na cieľ - chlapci: 1. Michnica P. 2. Polák L. 3. Bitala. S.

              Víťazi v hode do diaľky - dievčatá: 1. Fusková V. 2. Šubová S. 3. Hrušková V.

              Víťazi v hode na cieľ - chlapci: 1. Kavalek J. 2. Kubala M. 3. Vyšinský O.

              Mgr. A. Dodeková, Mgr. Urbánková

            • SOCIOKLIMA

            • Dňa 20.4.2023 sa žiaci 7.A,5.B,6.A a 8.A  triedy zúčastnili programu pod názvom Socioklima, ktorý realizovali poradkyne CPP  v Čadci  pani Mgr. Zuzana Knocíková

              a Mgr. Zdenka Budošová.

              Program SOCIOKLIMA je určený žiakom základných škôl a študentom stredných škôl. Pedagógom slúži SOCIOKLIMA ako praktický nástroj na zisťovanie sociálnej klímy v triede. Pomáha im odhaľovať výskyt a príčiny rizikového správania a nastaviť optimálne podmienky na výučbu. Pomocou online dotazníkov zisťuje komplexný pohľad na štruktúru triedy z hľadiska výskytu rôznych kategórií správania: kamarátske, nesmelé, nápadné, vplyvné, agresívne, vyhýbavé, zbabelé, zamerané na úspech a morálne.

              Mapuje mieru sociálneho začlenenia žiakov z hľadiska ich prijatia, zapojenia a bezpečia v rovesníckej skupine. Realizácia tohto programu v triede a analýza dotazníkov  zefektívni prácu nielen triednemu  učiteľovi  ale aj  ostatým vyučujúcim v spolupráci so žiakmi.

              Tento program sa bude postupne realizovať vo všetkých triedach.

               

              Mgr. Monika Janíková

            • Exkurzia z dejepisu pre deviatakov

            • V stredu, dňa 19. apríla 2023, sme zorganizovali exkurziu z dejepisu pre žiakov deviateho ročníka. Destináciou boli Múzeum holokaustu v Seredi, rodný dom M. R. Štefánika v Košariskách a miesto jeho posledného odpočinku mohyla v Brezovej pod Bradlom. Záujem deviatakov bol veľký, takmer všetci ju absolvovali a nemali čo ľutovať. Prvou zastávkou bola Sereď, kde sa prostredníctvom skutočne pútavého výkladu problematiky veľmi znalého sprievodcu i samotnej expozície oboznámili s témou holokaustu na našom území v období existencie Slovenského štátu vo vojnových rokoch 1939 – 1945 i fungovaním samotného pracovného tábora. Následne sme sa presunuli do Košarísk, kde nás čakala vynovená expozícia v rodnom dome najvýznamnejšej osobnosti našich dejín, generála Štefánika. Chcem podotknúť, že tak expozícia v Múzeu holokaustu ako aj expozícia v rodnom dome M. R. Štefánika majú skutočne vysokú úroveň, ktorú by som veľmi rád odporučil všetkým návštevníkom, ktorí ešte nemali možnosť tieto miesta navštíviť. Konečnou destináciou bola Štefánikova mohyla. Na tomto pietnom mieste mohli žiaci obdivovať majstrovské dielo najznámejšieho slovenského architekta Dušana Jurkoviča i nádherný výhľad do širokého okolia z nadmorskej výšky 534 m. Na záver by som rád citoval dva menej známe výroky M. R. Štefánika. „Prekážky treba rozbiť, a nie sa im poddávať.“ A: „Nepoctivý človek nemôže vykonať veľký čin.“ Oba výroky síce nijako s exkurziou nesúvisia ale sú nadčasové a pre dnešnú dobu sú zvlášť aktuálne.

               

              Mgr. Branislav Večerík

            • Poradenstvo k voľbe povolania

            • Pri poskytovaní informácií a poradenstva  pri voľbe povolania pre žiakov základných škôl sú používané rôzne metódy a formy, ktoré môžu pomôcť žiakovi získať reálny obraz  o sebe – v čom som dobrý, ktoré z mojich schopností a zručností sa oplatí ďalej rozvíjať a na čo  sa hodím, aby som sa mohol čo najlepšie uplatniť na trhu práce a sebarealizovať sa.

              Za účelom kvalitného poradenstva pri voľbe povolania dňa 13.4.2023, žiakov 8.ročníka  navštívili pracovníčky ÚPSVaR v Čadci : .Mgr. Veselková a Mgr. Ligačová. Žiakov informovali o profesiách žiadaných na trhu práce, predpokladoch a požiadavkách na výkon určitého povolania. Nechýbali ani informácie o webových stránkach, na ktorých sa nachádzajú informácie o možnostiach ďalšieho štúdia na stredných školách. Ďakujeme za ich profesionálny a priateľský prístup . Veríme, že informácie pomôžu mnohým žiakom pri výbere budúceho povolania.

              Mgr. Monika Janíková

            • Medzinárodný úspech našej šikovnej žiačky

            • Naša žiačka - Emka Tomalová - zo 7. A získala fantastické 2. miesto na medzinárodnej súťaži v gymnastike -  Gymfinity international competition, ktorá sa konala 3. a 4. marca v anglickom Manchestri. Emku pripravovali  tréneri Michaela Rokyčanová a Ľuboľ Ďurčanský.

              Emke veľmi blahoželáme a prajeme mnoho ďalších úspechov!

              PhDr. Eva Dodeková

            • Hodina čítania v knižnici

            • Našim deťom sa snažíme odovzdať čo najviac toho, čo im bude pomáhať počas celého života. Návyk čítania kníh je pre žiakov zdrojom informácií, inšpirácií, rozvíja slovnú zásobu, pomáha  rozvíjať fantáziu a kreativitu. Navyše podporuje kritické myslenie a napomáha schopnosti spracovávať informácie. A hlavne je to zábava!

              Žiaci 4.A a 4.B navštívili mestskú knižnicu v Turzovke, kde im pani Darinka Bajáková porozprávala o pravidlách v knižnici. Našich žiakov zaujala hlavne bohatou ponukou zaujímavých kníh, s ktorými zažijú aj trochu napätia, záhad a veľa zábavy.

              Mgr. Sobčáková, Mgr. Schützová

            • Exkurzia z dejepisu do Trenčína

            • Vo štvrtok, dňa 13. 4. 2023, sa 42 žiakov šiesteho ročníka zúčastnilo dejepisnej exkurzie do mesta TRENČÍN, kde sme navštívili hrad, ktorý sa vypína na skalnom brale s povestným, najsevernejšie umiestneným rímskym nápisom, z čias cisára Marca Aurelia. Repliku tohto nápisu sme si pozreli priamo na hrade, kde nám o ňom pútavo porozprával vtipný pán sprievodca. Rovnako nás popri prehliadke stálej expozície pútavo oboznámil s dejinami hradu i šľachtických rodov, ktoré ho kedysi vlastnili. Na konci prehliadky sme navštívili aj Matúšovu vežu, z ktorej sme si vychutnali výhľad na celé mesto. V meste sme navštívili aj každoročne organizovaný záhradkársky veľtrh, kde si žiaci mohli pozrieť výstavu spojenú s trhom a dozvedieť sa mnohé zaujímavosti z rôznych oblastí spojených so záhradkárskou činnosťou ako napríklad   predpestovaním a výsadbou rastlín, kvetov, ovocných stromov, ochranou pred škodcami a chorobami, strihaním ovocných stromov, kultiváciou a hnojením pôdy, včelárstvom, poľovníctvom atď. Zároveň si mohli čokoľvek z ponúkaného tovaru kúpiť aj do svojej záhrady, izbových kvetináčov, či len tak pre zábavu alebo „do žalúdka“. Exkurzia sa vydarila, všetci sme nakoniec šťastne dorazili domov.

               

              Mgr. Branislav Večerík, Mgr. Monika Janíková

            • Môj obľúbený literárny hrdina

            •   Kniha sa v kultúrno-spoločenskej komunikácii stáva nositeľom poznávacích a výchovných informácii. Ilustrácia pridáva knihe na zaujímavosti a pútavosti. Deti si často vyberajú knihy na základe ilustrácie. Pútavé ilustrácie umocňujú a prehlbujú zážitok z prečítaného.                                                              

              V mesiaci marec sme sa preto rozhodli usporiadať 2. ročník výtvarnej súťaže „Môj obľúbený literárny hrdina“, v ktorej sa žiaci 1. stupňa zahrali na „malých ilustrátorov “ a zobrazili hrdinov, ktorí ich najviac očarili. V priestoroch chodby B pavilónu bola nainštalovaná výstava žiackych prác. Počas posledného marcového týždňa mohli všetci žiaci odovzdať svoj hlas práci, ktorá sa im najviac páčila. Všetky práce boli nádherné aj preto, lebo z nich bolo cítiť lásku ku knihám, príbehom a rozprávkam.  Práce, ktoré v hlasovaní získali najväčší počet hlasov, odmenil pán riaditeľ peknými cenami.

              Výsledky súťaže:

              kategória 1.- 2. ročník

              1. miesto Vaneska Fusková   2.A
              2. miesto Samko Chylík   2.A
              3. miesto Lukas Polák   2.B

               

              kategória 3.- 4. ročník

              1. miesto Rebeka Dorociaková   2.C
              2. miesto Ela Jančíková   2.C
              3. miesto Simonka Staníková   4.B

               

               

              Víťazom blahoželáme a všetkým želáme veľa radosti pri tvorbe ďalších dielok.

              p. uč. Barancová, Kováčiková a Pavlišinová

            • MESIAC KNIHY A MY

            • Takto vyzeral mesiac knihy v našej škole:

              • pokračovali sme  v  projekte ČÍTA CELÁ ŠKOLA –  čítali sme vo vyhradenom čase každý deň alebo hocikedy, keď sme mohli a mali čas,
              • netradične sme pracovali s literárnymi textami a často nám patrilo „posledné slovo“,
              • čítali sme „štvorlístkovo“,
              • pedagógovia nám ponúkli svoje knižné tipy, ktorými sa môžeme inšpirovať, samozrejme, aj vy – nájdete ich na prízemí pavilónu A,
              • zapájame sa do Knižnej výzvy 2023, ktorá  prebieha až do konca mája,
              • preštudovali sme si život a dielo známych maliarov a vytvorili živé obrazy,
              • časť obalu knihy sme stvárnili my alebo naše okolie,
              • prechádzali sme sa alejou pocitov hlavného hrdinu príbehu,
              • pokúsili sme sa vžiť do ťažkostí každodenného života hendikepovaných mladých ľudí, ktorí svoje životné príbehy ponúkajú v optimistickej knihe,
              • vymýšľali sme príbehy, ktoré inšpiroval náš život.

               Mesiac knihy síce skončil, ale my  čítať neprestávame. Pridajte sa k nám!

               motivovaní žiaci Spojenej školy Juraja Turza

               

            • Prvá pomoc na Veľkú noc

            • Ak uvidíte na Bielu sobotu nejakú ženu na Kysuciach (a možno i v Turzovke a okolí) hladiť stromy rukami zamazanými od cesta, zažeňte akékoľvek nepochopiteľné myšlienky a pochybnosti. Býval to zvyk, ktorý mal dožičiť dobrú úrodu.

              A práve STROM bol ústrednou „postavou“ pri hľadaní balíčka veľkonočnej prvej pomoci pre vybraných žiakov našej základnej školy. Našťastie sa ho podarilo odhaliť a nájsť, čím sa, snáď, preventívne predíde zdravotným ťažkostiam v období Veľkej noci. Nebolo to však jednoduché. Na samotnom začiatku bolo pár indícií, ktoré sme získavali po postupnom plnení úloh – na Zemi ich je viac ako hviezd v galaxii, jeho chladiaci výkon je niekoľkonásobne vyšší ako počet hviezd v galaxii, finalista získava odborné ošetrenie, váž si ho pre jeho tieň, i najväčšie z nich narástli z maličkého semiačka...

              Zvládli sme to! Balíčky prvej pomoci boli na liečivom strome, ktorý je symbolom Slovákov. Áno, našli sme ho na našej lipe v areáli školy. Samozrejme, užívať budeme podľa návodu. Inak by sme riskovali problémy.

              Prajeme pokojnú Veľkú noc.

              Pátrači z 3. B

               

    • Kontakty

      • Základná škola ako organizačná zložka Spojenej školy Juraja Turza
      • 041/4352502, 0918 881 756
      • Stred 305 Turzovka 02354 023 54 Turzovka Slovakia