• Novinky

            • Medzinárodný deň materinského jazyka alebo miluJEME sLOVEnčinu...

            • 21. február je oslavou rodnej reči na celom svete, preto sme pre našich žiakov pripravili množstvo aktivít.

              Čo všetko sa v našej škole 21. februára a počas ďalších februárových dní udialo?

              V knižnom kútiku na prízemí pavilónu A boli žiakom k dispozícii krásne knižky rôznych žánrov – ako inak – od rýdzo slovenských autorov.

              Pozreli sme si spomienkové artefakty, ktoré nám zapožičal pán Ján Korený, pretože v minulosti bol členom čestnej prezidentskej stráže SR. Ďakujeme!

              Žiaci súťažili v rôznych kvízoch  o dejinách materinského jazyka, o nárečiach či o írečitých slovenských slovách. Niektoré z nich využili pri tvorbe príbehov.

              Zaoberali sa  vývinom slovenčiny i hlavnými znakmi bernolákovčiny a štúrovčiny. Porovnávali pravopis prvej kodifikovanej podoby spisovnej slovenčiny so súčasnou. V hlaholike si napísali i svoje meno a v štúrovčine zas krátke odkazy. Zabavili so slovnými hračkami – palindrómami.

              Prostredníctvom vtipného moderného divadielka si sprítomnili štúrovcov a urobili si selfies so Štúrom, aj keď už nie je medzi nami.

              Hľadali nespisovné slová, žiaľ, často vyskytujúce sa  v médiách a spracovali ich formou prezentácie

              Vytvorili  výkladový slovník slov, ktoré bežne používajú. Vedeli by ste, čo je THX, GG, IDK alebo FR?

              Pretextovali klasické ľudové piesne a predabovali pôvodné slovenské rozprávky i seriály.

              Pripravili a vtipne prezentovali prípravu slovenského jedla.

              Zostavili, zrealizovali a vyhodnotili anketu, kde zazneli zaujímavé a často i humorné otázky i odpovede. Viete, ktoré je najdlhšie slovenské slovo?

              Pripravili a zrealizovali malý protest proti bezpráviu v prečítanej poviedke zo školského prostredia.

              Dobrovoľníčka Lavinia z Nemecka, ktorá pôsobí v našej škole a podieľa sa na vyučovaní nemčiny a angličtiny prostredníctvom Kericu, pre nás natočila krátke video v našej materčine. Môžete si ho pozrieť na stránke školy alebo TURZONEWS.

              Sme presvedčení, že aj týmito aktivitami sme podporili našu krásnu materinskú reč a jej pozitívnejšie vnímanie našimi žiakmi.

              sLOVEnčinári

            • Obvodné kolo v prednese poézie a prózy

            • Blahoželáme ku skvelému výsledku našich žiakov na obvodnom kole 22. 2. 2022 v Turzovke.

              I. kategória - poézia: Barborka Hadrabová – 2. miesto

              I. kategória – próza: Natálka Balogová – 3. miesto

              II. kategória – próza: Sofinka Lukáčová – 1. miesto

              II. kategória – poézia: Vašek Hadraba – 1. miesto

              III. kategória – próza: Magdalénka Frollová – 1. miesto

              III. kategória – próza: Rebeka Hadrabová – 2. miesto

              III. kategória – poézia: Kristínka Kapusňáková – 1. miesto

              III. kategória – poézia: Julka Maďariová, Majka Ďurechová – 3. miesto

               

              Postupujúcim z 1. a 2. miesta prajeme veľa úspechov na okresnom kole v Čadci!

               

              PhDr. Eva Dodeková

            • Dejepisná olympiáda – okresné kolo

            • V stredu, dňa 8. 2. 2023, sa uskutočnilo okresné kole dejepisnej olympiády v Čadci. Našu školu reprezentovalo celkovo osem žiakov, po dvoch žiakov z každého ročníka šesť až deväť.

              Štyria z nich boli úspešní riešitelia olympiády, štyrom sa darilo menej. Najviac vynikla dvojica siedmakov a to Mária Ďurechová zo 7.B a Marek Smreček zo 7.C, skončili za sebou na 4. a 5. mieste. Majke unikol postup na krajské kolo o pár bodov. Úspešnými riešiteľmi olympiády boli aj deviataci Viliam Vyšinský a Viktória Michalisková. Za reprezentáciu školy ďakujeme aj šiestakom Pavlovi Fojtíkovi a Soničke Birkovej a ôsmakom Samuelovi Polákovi a Drahomírovi Veličkovi. Tešíme sa na budúci ročník.

               

              Mgr. Branislav Večerík

            • Stretnutie

            • K slávnostným chvíľam pri príležitosti významného životného jubilea seniorov prispeli i deti z našej školy.

              Mgr. Ján Michalisko

            • Spev ľudových piesní

            • Aj v tomto školskom roku sa žiaci 1.- 4. ročníka zúčastnili školského kola v speve ľudových piesní „Slávik Horných Kysúc“, ktoré sa konalo 20. februára 2023. Poslaním súťaže je podporovať a rozvíjať u detí lásku k spevu, k ľudovej piesni a folklóru. Každý zo spevákov sa prezentoval dvoma piesňami so zámerom zachovať ich autentičnosť a jedinečnosť.

              Porota po dôkladnom zvážení rozhodla o umiestnení súťažiacich nasledovne:

              I. kategória (1.-2.ročník):

                      1. miesto:  Laurka Horčičiaková, 1.B

                      2. miesto:  Emka Perďochová, 2.B

                      3. miesto:  Alžbetka Janetková, 1.A

                      Cena poroty:  Valika Špiriaková, 2.A

               

              II. kategória (3.-4.ročník):

                      1. miesto:  Simonka Lukáčová, 3.A

                      2. miesto:  Alžbetka Bytčánková, 4.B

                      3. miesto:  Adam Závodník, 4.C

               

              Víťazom srdečne blahoželáme!

              Mgr. Emília Kobolková

            • Praktická vlastiveda

            • Na hodinách vlastivedy v kapitole Od Tatier k Dunaju štvráci spoločne spoznávali vybraté oblasti Slovenska. Cestovali „prstom po mape“  od nášho najvyššieho pohoria až po rieku Dunaj. 

              Pokúsili sa vyrobiť plte a odskúšali ich plavenie na vode. 
              Pre nášho národného hrdinu navrhli valašku.

              žiaci 4. ročníkov a pani učiteľka Kobolková

            • Úspešné okresné kolo matematickej olympiády

            • Matematická olympiáda je určená talentovaným žiakom a súťažné úlohy bývajú náročné. Okresné kolo MO pre žiakov 5.ročníka sa konalo v priestoroch CVČ v Čadci 25.1.2023. Z našej školy na okresné kolo postúpili 3 úspešní riešitelia domáceho kola – Sofia Onderová 5.A, Šimon Belko 5.B a Matej Chnúrik 5.B. Našim talentovaným piatakom sa darilo, všetci boli úspešní riešitelia a obsadili výborné 3. miesto. Okresného kola sa zúčastnilo celkom 27 žiakov 5. ročníka a z nich bolo len 6 úspešných riešiteľov. Blahoželáme a ďakujeme za výbornú reprezentáciu školy a dúfame, že o rok sa k nim pridajú ďalší.RNDr. Magdaléna Pekárová

            • Valentínky od najmenších ...

            • ... hoci chodíme do školy len krátky čas, stihli sme sa skamarátiť s mnohými písmenkami,  ktorými  sme hravo napísali láskyplné odkazy našim najdrahším.

               usilovné včielky z 1. A

            • Nikotín v 21.storočí

            • V dnešnom svete či chceme alebo nie majú deti omnoho ľahší prístup k drogám. Našim zámerom im bolo opäť ukázať, že to čo je „trendy“ nie je vždy „fajn a cool“. Informácie k ktorými sa žiaci stretávajú na internete nemusia byť vždy pravdivé. Preto sa v škole Juraja Turza opäť vzdelávalo zábavnou formou na tému „Nikotín v 21.storočí“ pre žiakov ôsmeho a deviateho ročníka.

              Zo zmienenou témou k nám prišla príjemná dvojica Radka a Samko, študenti Gymnázia Turzovka. Prezentácia o nikotíne prostredníctvom aktívnej formy nadchla žiakov i keď niektorí už takú/akú mienku o tejto nebezpečnej droge mali. Náplňou prezentácie bolo oboznámenie sa s históriou, vývojom, následkami a prevenciou. Prostredníctvom hry na body, žiaci zisťovali či daným pojmom porozumeli. Výherná skupinka si odniesla tématicky-zmysluplné záložky do knihy. Žiaci boli zapojení aj do anonymného dotazníka, ktorý bude vyhodnotený neskôr. Nebezpečná droga môže zo sebou priniesť množstvo zdravotných komplikácii. Preto si niektorí žiaci vyskúšali aj prvú pomoc – stabilizovanú polohu.

              Pevne veríme, že vďaka prezentácii o drogách pomôžeme žiakom teoreticky objasniť a následne zabrániť kontaktu s nebezpečnými látkami.

              Mgr. Lucia Pastvová

            • Vysnívaj si svoje mesto

            • Nedávno sme zažili magické obdobie Vianoc, plné očakávaní a splnených snov. Každý z nás o niečom sníva a je to ešte krajšie, keď sa mu daný sen aj splní.

              Zhmotniť svoje sny si žiaci vyskúšali na hodinách výtvarnej výchovy a slovenského jazyka. Spolu s p. učiteľkou Pastvovou sme si pre šiestakov pripravili projekt, prostredníctvom ktorého si vysnívali svoje vlastné mesto. Deti si prácou v skupinách preverili spoluprácu, asertívnu a efektívnu komunikáciu. Počas výtvarnej výchovy rozvíjali kreativitu a svoje „top“ mesto výtvarne spracovali. Zahrali sa na architektov a vytvorili si vlastné ulice, budovy, parky – mesto, v ktorom by sa cítili fajn.

              Z estetického sme na hodinách slovenského jazyka prešli na to užitočné. Miesto, kde by chceli žiť už mali vybudované, no predsa mu niečo chýbalo. Uhádnete? No predsa názvy, bez ktorých by sme sa nevedeli v žiadnom meste zorientovať. Žiaci si zaktivizovali vedomosti o podstatných menách a zapojili svoju fantáziu. Vznikli tak originálne výtvory, ktoré zdobia priestory našej školy.

              Mgr. Eva Belešová

            • KUBO EDU aj u nás

            • Naša škola /ako jedna z viac ako 10 škôl na Slovensku/ začína v tomto školskom roku využívať jedinečnú modernú vzdelávaciu pomôcku – školskú digitálnu knižnicu KUBO EDU. Je to najväčšia a najbezpečnejšia slovenská e-knižnica pre deti. Obsahuje viac ako 1000 detských kníh v slovenčine a angličtine: klasické a moderné rozprávky, slovenské a svetové novinky, básničky aj encyklopédie. Je užívateľsky jednoduchá a uľahčí deťom prístup ku knihám v škole aj doma.

              Veríme, že aj takto podporíme čítanie a čitateľskú gramotnosť našej mladej generácie.

              PhDr. Eva Dodeková

            • Duálne vzdelávanie v Kia Slovakia

            • Odborná praktická príprava pre budúce povolanie priamo v závode KIA v Tepličke nad Váhom s hmotným a finančným zabezpečením žiaka. Bližšie informácie o duálnom vzdelávaní prišla dňa 2.februára 2023 žiakom  8.a.9 predstaviť p. Marcela Bublíková z oddelenia pre vzdelávanie KIA. Žiaci sa dozvedeli veľa zaujímavých informácií o tomto spôsobe  vzdelávania. Zároveň za svoju šikovnosť pri odpovediach na rôzne otázky  získali aj drobné pozornosti v podobe kľúčeniek, reflex.pásikov a pod.

              Mgr. Monika Janíková

            • Krása slova 2023

            • Emócie, odvaha, talent. To všetko rezonovalo počas prednesu poézie a prózy. Tento rok sa školské kolo postupovej súťaže pod názvom  „Krása slova“ uskutočnilo 30. 1. 2023 v priestoroch školskej knižnice, ktoré vďaka kreatívnemu prístupu p. učiteľky Moniky Perďochovej umocňovali atmosféru prednášaného.

              Napriek dobe naplnenej najmodernejšími technológiami žiaci dokázali, že im nie je cudzia ani poetika slova. Svojím prednesom nám sprítomnili celú škálu pocitov.  

              Po covidovej odmlke si súťažiaci mohli naplno užiť prítomnosť publika.

               Popri odbornej porote v zložení pedagógov, výnimočné miesto patrilo aj našej niekoľkonásobne úspešnej recitátorke – Liliáne Vaňkovej. Tá zúročila svoje dlhoročné skúsenosti v oblasti prednesu a po prvýkrát v histórii školského kola udelila Cenu mladého diváka za celkovo najlepší prednes. Liliána zároveň postupuje do okresného kola.

               Skvelé výkony všetkých súťažiacich vyústili do nasledovného poradia:

              II. kategória – poézia:

              1. miesto: Václav Hadraba
              2. miesto: Soňa Birková
              3. miesto: Liana Michalisková

              II. kategória – próza:

              1. miesto: Sofia Lukáčová
              2. miesto: Lucia Zatkuliaková

              III. kategória – poézia:

              1. miesto: Júlia Maďariová
              2. miesto: Mária Ďurechová
              3. miesto: Kristína Kapusňáková

              III. kategória – próza:

              1. miesto: Rebeka Hadrabová
              2. miesto: Magdaléna Frollová
              3. miesto: Vanessa Pajerová

              Cena mladého diváka – Magdaléna Frollová.

              Recitátorom z prvých miest  želáme veľa úspechov v obvodnom kole.

      • Kontakty

        • Základná škola ako organizačná zložka Spojenej školy Juraja Turza
        • 041/4352502, 0918 881 756
        • Stred 305 Turzovka 02354 023 54 Turzovka Slovakia