• Novinky

            • Kysuce – región bohatý na slávne osobnosti

            • Juraj Šerík, Imrich Dotčár, Miroslav Cipár, ale aj Zdenka Schelingová, Milan Rastislav Štefánik, Rudolf Jašík... Potulkami nášho mesta sme sa 21. júna 2022 opäť nielen zabavili, ale veľa sme sa i dozvedeli. Stačilo pritom prejsť mestom, bližšie si všimnúť niektoré kultúrne pamiatky, pamätné tabule, vlajku mesta Turzovka a tajomstvo ukryté v tajničke bolo hravo odhalené.

              Pri Pamätníku M. R. Štefánika, súsoší Drotár a džarek a tiež pred prícestným Stĺpom svätého Jána Nepomuckého sme sa stali na chvíľku malými performermi – akčnými umelcami, ktorí využívajú vlastné telo.

              Hm, možno i my zanecháme po sebe stopu a staneme sa raz pevnou súčasťou dejín nášho krásneho regiónu.  

              neZNÁMI zvedavci z 2. B

            • Rozprávkový školský výlet tretiakov

            • Dňa 22.6. 2022 sa žiaci 3. ročníka zúčastnili na školskom výlete v Bojniciach, kde práve prebiehal na zámku rozprávkový divadelný festival v podobe inscenovaného predstavenia.

              Odohrané tri rozprávky ukázali deťom myslieť aj na druhých, navzájom si pomáhať a mať sa v úcte. Dlhý nos pripomenul okrem iného aj to, že kradnúť sa nesmie. Rozprávanie o Troch grošoch deťom ukázalo, že je potrebné vážiť si minulosť a myslieť na budúcnosť. Rozprávka Laktibrada im názorne predviedla, aké dôležité je podeliť sa v núdzi s blížnymi.

              Po návšteve zámku tretiaci zavítali do ZOO a pozorovali  okrem iného aj najzaujímavejšie expozície ZOO ako je pavilón opícpavilón slonovakvárium a terárium

              Deti sa vrátili domov unavené, ale spokojné a obohatené o nové zážitky i nezabudnuteľné dojmy.

              Mgr. Sobčáková Ľ., Mgr. Schutzová M., Mgr. Bajáková Ľ.

            • ČÍTAJME SI ... 2022

            • Naša škola sa zapojila  do 13. ročníka projektu "Čítajme si...2022", ktorý organizuje Linka detskej istoty. Do čítania sa zapojilo 443 detí a dúfame, že o rok sa do čítania zapojí ešte väčší počet.

              Podujatie sprevádzalo viacero aktivít. Čítalo sa v slovenskom, ukrajinskom aj anglickom jazyku.

              Naše pozvanie prijala spisovateľka Marta Harajdová, ktorá odštartovala maratón čítania so svojou knižkou Ahoj, ja som Bak a spoločne s deťmi 2.A čítali príbehy v školskej knižnici. Postupne sa do čítania zapojila celá škola.

              Žiaci druhého stupňa čítali napríklad aj v školskej záhrade v tieni stromov.

              Žiačky, ktoré reprezentujú našu školu v recitačných súťažiach si vyskúšali aké to je po prvýkrát čítať v mestskom rozhlase. Dievčatá predniesli báseň „Počúvaj srdcom“ od spisovateľky Marty Harajdovej a zároveň ukončili čitateľský maratón „Čítajme si...“

              Veríme, že takto povzbudíme deti ku knihám a čítaniu ešte viac.

              Bc. Monika Perďochová

            • Rozlúčkový výlet žiakov 9.A

            • V dňoch 14.-16.6.2022 sa uskutočnil náš rozlúčkový výlet, na ktorý sme sa dlho tešili. Ubytovaní sme boli na horskej chate Kmínek neďaleko obce Makov. Počas pobytu sme spoznávali zaujímavosti v okolí chaty, prešli sme sa po hraničnom hrebeni s Českou republikou a cieľom našej dlhšej túry bola rozhľadňa Súkenická. Po ceste sme sa občerstvili na Masarykovej chate a cez známe turistické stredisko Bumbálka sme pokračovali k 40 metrov vysokej rozhľadni. Po zdolaní 137 schodov sme sa dostali na osembokú vyhliadkovú plošinu, odkiaľ sa nám naskytol krásny výhľad do širokého okolia. Počas voľných chvíľ sme sa opaľovali, hrali rôzne hry, večer opekali a zabávali sa. S výletom sme boli spokojní, zažili sme veľa veselých zážitkov a nezabudnuteľných chvíľ so spolužiakmi.

                                                                                                                                                                                           Za príjemný pobyt a chutnú domácu stravu ďakujeme  pánovi Gajdošovi s manželkou a p.uč. triednej Pekárovej a p.uč. Monike Sabelovej za organizáciu výletu a starostlivosť.

               

              video pridáme už čoskoro...

              žiaci 9.A

            • Športové hry - 3.ročník

            • Dňa 24. mája 2022 si tretiaci zmerali svoje sily v športových hrách, ktoré prebehli v telocvični ZŠ a zapojili sa do nich všetci žiaci 3.ročníka. Vo výbornej športovej atmosfére a za podpory svojich spolužiakov sa súťažilo v 4 športových disciplínach, v ktorých  chlapci a dievčatá podali skvelé výkony. Víťazi boli odmenení medailami. Gratulujeme!

              Tr. uč. Mgr. Bajáková, Mgr. Schutzová,Mgr. Sobčáková

            • Netradičná výtvarná výchova v 2.B

            • „Logika vás dovedie z miesta A do miesta B. Predstavivosť vás dovedie, kam len chcete.“

              Albert Einstein

              Keby ste len vedeli, kde sme boli dnes my na obyčajne neobyčajnej hodine výtvarnej výchovy! Ach! Potravinová fólia vyčarovala v prírode chodník lásky, vo vani sa kúpal grécky učenec Archimedes,  kvietky rozkvitali priamo na lúke, medzi nimi sa túlali zvieratká...

              Toľko neskutočných kúzel sme vyčarovali. Možno sa i vám podarí pri pohľade na naše fotografie zazrieť pár malých čarovných tajomstiev.

              Hľadajte! Ešte trošku! Podarilo sa? Tak to je skvelé!

              Kreatívne dušičky z 2. B

            • Naši štvrtáci v škole v prírode

            • Pippilotta Viktuália Roleta Zlatka Efraimová Dlhá pančucha ... skrátene Pippi. Takýmito slovami začínalo finálne predstavenie žiakov štvrtého ročníka v škole v prírode. Deti zažili týždeň plný zábavy, turistiky, ale i náučných chvíľ  zážitkovou formou. Počas celého týždňa žiaci rozvíjali pomocou dramatizácie a hier svoju fantáziu i komunikačné zručnosti. Výsledkom celotýždňového snaženia bolo úžasné predstavenie, z ktorého boli nadšení nielen deti, ale i pani učiteľky. Lektori nešetrili chválou  na naše šikovné a múdre deti. Krásny  čas, ktorý rýchlo ubehol zanechal v nás všetkých,  ale hlavne v detských dušičkách  množstvo neopakovateľných zážitkov. 

              učiteľky 4.ročníka

            • Akcia Školský výlet Liptovský Mikuláš

            • Dnes sa žiaci 7 ročníkov 7.B/C zúčastnili školského výletu spoločne s triednymi učiteľkami. Prvou zastávkou bola rozhľadňa Terchovské srdce. Táto 30 metrová rozhľadňa Terchovské srdce je vybudovaná na vrchu Oblaz a nachádza sa na konci náučného chodníka, ktorý je zameraný na faunu a flóru Národného parku Malá Fatra. Park miniatúr v Liptovskom Jáne bola ďalšou zastávkou, tu sa nachádza niekoľko vybraných slovenských kultúrnych pamiatok v mierke 1:25. Hrady, zámky, kostoly, zvonice, ale aj záhradná železnica v mierke G s piatimi traťami a viacerými vlakmi. No asi najviac žiakov zaujal fascinujúci svet optických klamov v galérii ILUSIA, ktorá sa nachádza v Liptovskom Mikuláši.

              ďakujeme

              Mgr. Pastvová, Mgr. Sabelová

            • Deň otvorených dverí v spol. Schaeffler v Kysuckom Novom Meste

            • Dňa 16.6.2022 sa žiaci ôsmeho ročníka zúčastnili DOD v spoločnosti Schaeffler, kde sa dozvedeli viac o systéme duálneho vzdelávania. Vyskúšali si niektoré učebné pomôcky a prešli si aj výrobnú časť spoločnosti.

              Duálne vzdelávanie je moderný spôsob prípravy na povolanie, v ktorom sa žiak učí, ako premeniť teoretické vedomosti na praktické priamo na pôde zamestnávateľa.

               Celá praktická príprava sa uskutočňuje, na rozdiel od klasického školského spôsobu výučby, v reálnych podmienkach na pracovisku praktického vyučovania, čo je vždy záruka širšieho rozvoja zručností jednotlivca v súlade s požiadavkami trhu práce. Teoretické vzdelávanie zostáva súčasťou výučby na škole.

              Žiakom sa program a prehliadka spoločnosti páčila. Viacerí žiaci získali odmenu  za odvahu a správne odpovede v rôznych úlohách .

               

              Mgr. Monika Janíková

               

               

            • Naša prvá knižná výzva

            • Ešte v marci, mesiaci kníh, sme vyhlásili prvú knižnú výzvu, ktorá prebiehala až do konca mája. Úlohou žiakov bolo prečítať knihy podľa stanovených kritérií. Napr. knihy, ktoré vyčaria úsmev, knihy, ktoré obsahujú magický element, majú viac ako 100 strán alebo majú v názve farbu...

              Tí, ktorí splnili najviac kritérií, boli odmenení skvelou knižnou novinkou. Sú to: Rebeca Chnúriková, Ella Talová, Aneta Gejdošová a Matej Chnúrik.

              Malú vecnú odmenu získali aj ostatní zapojení žiaci. Veľmi nás teší, že naši žiaci radi čítajú a my ich v tom veľmi radi podporujeme!

              PhDr. Eva Dodeková

            • Na súťaži v streľbe zo vzduchovky naši žiaci druhí.

            • Streľba zo vzduchovej pušky patrí k atraktívnym športom i koníčkom. Na našej Základnej škole v Turzovke sa jej pod vedením p. učiteľa Mgr. K.Kobolku venujú na streleckom krúžku žiaci od 4. ročníka až po posledný 9.ročník.

              Tí starší a skúsenejší sa takpovediac „na záver krúžkovej činnosti“ , v piatok 10. júna, zúčastnili streleckej súťaže O pohár riaditeľky CVČ Čadca v Základnej škole v Čadci – Podzávoz. Družstvo v zložení David Tkáčik (9.C), Jakub Horeličan (7.C), Peter Srníček (5.A) s náhradníkom Matúšom Čvapekom (7.C) si viedlo veľmi dobre, zúročili všetky svoje zručnosti a skúsenosti z tréningov, a aj vďaka „ostrému oku a presnej muške“ si napokon vystrieľali 2. miesto (433) len o jediný bod za prvými – čadčianskymi chlapcami , krorí súťažili ako družstvo CVČ1 (434), tretí skončlili žiaci z Novej Bystrice s nástrelom 413 bodov.

              Ani v súťaži jednotlivcov sme sa nestratili a odniesli sme si do Turzovky dve medaily. Za prvým Tobiášom Tuchyňom z Čadce (160) sa na druhom mieste umiestnil Jakub Horeličan (149) a na treťom mieste Peťo Srníček (146).

              Všetkým našim žiakom patrí za výborný výkon a vzornú reprezentáciu školy úprimná vďaka,  a pre ostatných, ktorí by sa chceli od septembra pridať k mladým strelcom na streleckom krúžku, to bude snáď tá najlepšia motivácia.

              Mgr. Kamil Kobolka

            • Školský výlet – Žilina

            • Vo štvrtok 9.júna sa žiaci 8 A. a B vybrali poznávať históriu krajského mesta Žilina. Na potulkách mestom navštívili Buriánovu vežu a Rosenfeldov palác. Spoznali  históriu rodiny grófa Rosenfelda, a pozreli si nádhernú výstavu bábok v podkroví v paláca.

              Mgr.Monika Janíková a Mgr. Katarína Cvinčeková

    • Kontakty

      • Základná škola ako organizačná zložka Spojenej školy Juraja Turza
      • 041/4352502, 0918 881 756
      • Stred 305 Turzovka 02354 023 54 Turzovka Slovakia