• Novinky

            • Okresné kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry

            • Dňa 10. novembra 2022 nás žiačka 9. A Liliána Vaňková reprezentovala na okresnom kole 15. ročníka Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry.

              Z celkového počtu osemnásť súťažiacich sa podarilo žiačke našej školy umiestniť na veľmi peknom druhom mieste. V porovnaní s prvým miestom v celkovom hodnotení stratila len jeden bod.

              Liliáne Vaňkovej ďakujeme za úspešnú reprezentáciu našej školy a želáme veľa podobných úspechov aj v ďalšom štúdiu na strednej škole, keďže ide o žiačku deviateho ročníka. 

              Mgr. Ján Michalisko

               

            • VO VÍRE IMPROVIZÁCIE

            • Smršť emócií, kreativita, dynamika, smiech, zábava, pozitívne naladenie, fantázia, inšpirácia, slay J....

              To je len niekoľko „heštegov“ vystihujúcich divadelný a literárny workshop IMPROVIZUJ s bratislavskými hercami Lukášom Jurkom a Róbertom Máťušom, na ktorom si  presne mesiac pred Vianocami /24. novembra/ zaimprovizovali naši žiaci.

              Lukáš a Robo sú fantastickými spoločníkmi na ceste za improvizáciou, a preto sme im vďační za všetko, čo v nás prebudili, čo nám ukázali, čím nás inšpirovali.

              Ďakujeme nielen im, ale aj  Kysuckému kultúrnemu stredisku v Čadci, ktoré  v rámci projektu NAŠE KYSUCE 2022 len pre nás tento exkluzívny workshop zorganizovalo.

               

              PhDr. Eva Dodeková

            • Čajíková párty

            • Chladné počasie spôsobuje nachladnutie a chrípku. Je najlepší čas na skvelý domáci bylinkový čajík s medom. Veď liečivé bylinky sú všade okolo nás. Aj deti v školskom klube si mohli vychutnať rôzne druhy bylinkových čajov ako napríklad: podbeľový, bazový, mätový, šalviový a aj ovocný pečený čaj. Plnili rôzne aktivity, skladali puzzle, vymaľovávali obrázky liečivých byliniek, listovali v múdrych encyklopédiách požičaných z našej školskej knižnice.

              Na záver sladká bodka, pochutili si na výborných mafinkách a cuketovom koláčiku.

              Deti zhodnotili, že domáci bylinkový čajík je ten najlepší a opäť prežili zaujímavé a poučné popoludnie.

              Mgr. Monika Perďochová

            • Školské kolo olympiády v anglickom jazyku

            • Tak ako aj po uplynulé roky, učitelia anglického jazyka pripravili pre našich žiakov v školskom roku 2022/23 ďalšie kolo obľúbenej postupovej súťaže - školské kolo Olympiády v anglickom jazyku 2022. Tohtoročného kola, ktoré sa uskutočnilo 16.11.2022, sa zúčastnilo spolu 19 žiakov 7. – 9. ročníka v dvoch kategóriách a to 1A a 1B.

              Žiaci obidvoch kategórií súťažili v písomnej a ústnej časti. Písomná časť pozostávala z testu zo slovnej zásoby, gramatiky, čítania s porozumením a posluchu s porozumením. V ústnej časti súťažiaci museli využiť aj svoju fantáziu a vytvoriť príbeh na základe obrázku a vcítiť sa do tzv. role play. Umiestnenie žiakov v jednotlivých kategóriách je nasledovné:

              Kategória 1A:

              1. miesto: Zuzana Cvinčeková, 7.A

              2. miesto: Thomas Oliver Michalisko - Baker, 7.A

              3. miesto: Ella Talová, 7.A

              Kategória 1B:

              1. miesto: Timea Stopková, 8.B

              2. miesto: Andrea Skorčíková, 9.B

              3. miesto: Ema Jančíková, 9.A

              Keďže ide o postupovú súťaž, víťazi jednotlivých kôl – žiaci na prvých miestach, postupujú do okresného kola, ktoré sa bude konať 13. januára 2023.

              Všetkým zúčastneným žiakom ďakujeme za účasť, víťazom gratulujeme a prajeme veľa úspechov v okresnom kole. 

              Vyučujúci anglického jazyka

            • Technická olympiáda

            • Žiaci našej školy sa úspešne zapojili do riešenia technickej olympiády.Na okresné kolo postupuje v súťaži jednotlivcov Pavol Fojtík - 6.A.

              V súťaži dvojíc nás budú reprezentovať Viliam Višinský a Jakub Vráblik - 9.A

              Mgr. Alena Malíková

            • Clowns at schools = Klauni na školách

            • Prvé interaktívne predstavenie Divadla ETUDY v anglickom jazyku zavítalo aj do našej Spojenej školy Juraja Turza.

              Klaunskú šou Mr. Clown a dve Mrs. Clown rozdelili na tri časti – pre žiakov 1.-3. ročníkov, 4.-6. ročníkov a 7.-9. ročníkov. Spoločne sme si tak vyskúšali množstvo aktivít, magickú šou aj tanec! No a v neposlednom rade sme sa zdokonalili v angličtine...

              Author: kolektív divadla Etudy

              Actors: Barbora Novák & Zuzana Štelbaská & Ondrej Gubač

              Music: various authors

              Vyučujúce ANJ

            • Svätomartinský lampiónový sprievod mestom Turzovka

            • Je to neUVERITEĽNÉ! Toľko nadšených dospelákov, toľko nadšených detí na jednom mieste. Teda, nebolo to na jednom mieste. Bolo nás tóóóóóóóóóoľko, že sme vytvorili najdlhšieho a najtučnejšieho hada na svete.

              Na samotnom začiatku však bolo NEOBYČAJNÉ divadlo. Bolo to totiž tieňové divadlo o svätom Martinovi. Potom čakal na deti veľký balík previazaný mašličkou. Nie, nebola v ňom Bambuľka. Bol to balík od sv. Martina pre naše deti a boli tam húsky na pekáči a napečené svätomartinské podkovičky, rožteky. Mňam! Všetko sme zjedli, vypili pripravený punč a vybrali sme sa hľadať sv. Martina v našom meste. Žiaľ, neprišiel. Nenašli sme ho. Možno o rok.

              To najdôležitejšie sme si ale odniesli všetci – skvelú atmosféru a výnimočnú náladu, tiež však posolstvo, ktoré po rokoch sv. Martin zanechal. Tým posolstvom je, aby sme mysleli na svojich blížnych a pomáhali tým, ktorí to potrebujú. 

              Už teraz sa tešíme na lampiónový sprievod v roku 2023.

              p. uč. Gabika, Janka a Zuzka

            • Informatická súťaž iBobor - 2022/2023

            • V týždni od 7. do 11. novembra sa uskutočnil 16. ročník súťaže iBobor, ktorej  hlavným cieľom je podporiť záujem žiakov o informačné a komunikačné technológie. Dôležitú úlohu pri riešení súťažných úloh zohráva predstavivosť a analytické a logické myslenie. Naša škola sa do súťaže už dlhodobo, každoročne, zapája. Tohto roku sme zaregistrovali 247 žiakov z prvého i druhého stupňa ZŠ okrem prváčikov, pre ktorých súťaž nie je určená.

              V pondelok súťažila kategória „kadetov“ – ôsmaci a deviataci, v utorok kategória „drobcov“ – tretiaci, v stredu  kategória „benjamínov“ - šiestaci a siedmaci a v piatok kategória „bobríkov“ – štvrtáci a piataci.

              Úspešných riešiteľov máme oproti minulým rokom menej a to 57 žiakov, čo je 23% z celkového počtu účastníkov /napr. v roku 2019/2020 sme mali až 41% úspešných riešiteľov/.

              Celkovo sa najlepšími TOP riešiteľmi za jednotlivé ročníky stali:

              Druháci: FILIP HOLUBČÍK 2.A

              Tretiaci: SAMUEL STUCHLÍK 3.B

              Štvrtáci: MIROSLAV HLAVAČÁK 4.C

              Piataci: VÁCLAV HADRABA 5.B

              Šiestaci: DENIS KUBAČÁK 6.B

              Siedmaci: MÁRIA ĎURECHOVÁ 7.B

              Ôsmaci: SAMUEL POLÁK 8.C

              Deviataci: LENKA HRTUSOVÁ 9.B

              A najlepším z najlepších sa stala žiačka 7.B triedy MÁRIA ĎURECHOVÁ, ktorá má najvyšší percentuálny podiel správne vypracovaných úloh, až 98,77%!

              Srdečne gratulujeme! Rovnako gratulujeme všetkým úspešným riešiteľom a ostatným ďakujem za účasť.

              PS: Kto si chce vyskúšať úlohy z archívu, nech navštívi stránku www.ibobor.sk  a klikne na hypertextový odkaz: úlohy z archívu.

              Mgr. Branislav Večerík, Mgr. Monika Schützová

    • Kontakty

      • Základná škola ako organizačná zložka Spojenej školy Juraja Turza
      • 041/4352502, 0918 881 756
      • Stred 305 Turzovka 02354 023 54 Turzovka Slovakia