• Novinky

            • Rómovia recitujú

            • Dňa 24.5. 2022 sa žiačka Sára Gašparová zúčastnila celoslovenského kola súťaže „Rómovia recitujú“ v Košiciach. Aj keď sa žiačka neumiestnila, nakoľko z každej kategórie bolo vyhlásené len prvé miesto, podala vynikajúci výkon a úspešne reprezentovala našu školu.

              Veľká vďaka patrí aj pani učiteľke PhDr. Evke Dodekovej, ktorá nám veľmi pomohla s prípravou žiačky.

              Sárke Gašparovej blahoželáme a prajeme veľa ďalších úspechov v recitačných súťažiach.  

              Mgr. Ján Michalisko

            • Najkrajšia rozprávka o Červenej čiapočke

            • Nikomu nemusíme rozprávať rozprávku o Červenej čiapočke, tú snáď pozná každý. No však takú, akú zažili v piatok 3.6.2022 naši štvrtáci, takú sme ešte nevideli. Veselá štvorica hercov využila netradičné rekvizity, ktoré v šatni zabudli detskí diváci . A viete, čo to bolo? No predsa dáždniky...  Rozprávka bola  plná veselých i náučných scén, vtipov a pesničiek .

              Po divadle sme sa vydali na Budatínsky zámok, aby naša  rozprávková cesta pokračovala. Krásnu princeznú sme stretli v podobe mladej lektorky Tatiany, ktorá  nás previedla zámkom.  Milá  lektorka  nešetrila chválou na naše deti, ktoré ukázali svoje vedomosti, či dobrú výchovu.

              triedne učiteľky 4. ročníkov

            • Spoločný projekt o Spojenom kráľovstve Veľkej Británie a Severného Írska

            • Posledné týždne školského roka si žiaci 6.A triedy spestrili hodiny angličtiny vypracovaním spoločného projektu o Spojenom kráľovstve Veľkej Británie a Severného Írska, pri ktorom každý žiak priložil ruku k dielu, naučil sa množstvo informácií a využil svoju kreativitu naplno. Každý žiak si totiž vybral informáciu o Spojenom kráľovstve, ktorá ho zaujímala a tú spracoval podľa svojich predstáv. Žiaci nakoniec svoje práce spojili do jedného veľkého projektu. Okrem toho sa oboznámili s typickými symbolmi krajín, ktoré sú súčasťou Spojeného kráľovstva. Žiaci sú na svoj výsledok hrdí a my sme hrdí na nich. Projekt zdobí prízemie pavilónu A, kde si ho môžu prezrieť aj ostatní žiaci našej školy a dozvedieť sa niečo nové.

              Mgr. Katarína Cvinčeková

            • Školský výlet Vychylovka

            • Slovensko je čarovnou krajinou. I naše Kysuce majú čo ponúknuť – ľudovú architektúru, krásne prírodné zákutia...  Jedno z čarovných miest sme navštívili so žiakmi 1. a 2. ročníka dňa 02. júna 2022 – Vychylovku. Tá je súčasťou Chránenej krajinnej oblasti Kysuce. Samozrejme, neopakovateľným zážitkom bola jazda na historickej lesnej úvraťovej železnici, ktorá má už takmer 100 rokov. Veľmi krásna však bola i prehliadka pôvodných stavieb – zrubové obytné domy, hospodárske stavby, domčeky pastierov, stodola a maštaľ so sýpkou, vodný mlyn a píla, kaplnka ...

              Je nepopierateľné, že práve v tejto virtuálnej dobe treba s deťmi spoznávať a odhaľovať život, pokoru, šťastie i skromnosť našich predkov.   

               

              triedne učiteľky 1. a 2. ročníka

            • Druhácka olympiáda

            • V duchu olympijskej myšlienky sa stretli žiaci 2.ročníka na spoločnej športovej olympiáde, kde si zmerali sily v behu, skoku z miesta a hode na cieľ. Na úvod naši športovci predniesli sľub o dodržiavaní pravidiel súťaženia v duchu fair play. Aj rozhodcovia, ktorí mali zodpovednú úlohu, sľúbili, že budú hodnotiť objektívne a spravodlivo. Po spoločnej rozcvičke začalo pravé športové zápolenie v jednotlivých disciplínach. V úžasnej atmosfére sa snažili súťažiaci podať najlepšie športové výkony.

              Okrem toho si žiaci mohli vyskúšať streľbu z elektrickej malokalibrovej zbrane s laserovým systémom. Veľká vďaka patrí paraolympionikovi Vladimírovi Gajdičiarovi, ktorý trpezlivo zasvätil deti do tajov biatlonu.

              Na záver si najlepší športovci pri slávnostnom odovzdávaní na stupienkoch víťazov prevzali zaslúžené medaily. Víťazom gratulujeme a želáme mnoho ďalších športových úspechov!

               

              triedne učiteľky 2. ročníka

            • Biatlon v Turzovke

            • Veru, tak to NIE je! Tak to teda NEfunguje! Nie je to vôbec o pokojnom ležaní, nabíjaní a bezduchej streľbe na terč. A už vôbec nedostane športovec viac šancí v porovnaní s nezmyselnými videohrami. Je to o sústredení, tvrdom tréningu, o pokojnej mysli, pokore a veľkej LÁSKE k športu. Úsilie mnohých nadšencov z Turzovky sa stretlo s  nadšením dňa 26.05. 2022, kedy si v rámci snahy o priblíženie biatlonu a bežeckého lyžovania mohli vyskúšať deti 3. ročníka streľbu z elektrickej malokalibrovej zbrane s laserovým systémom. Tie sa podarilo zapožičať od Cykloklubu v Turzovke,  ktorý v rámci projektu „Podpora a rozvoj biatlonu a bežeckého lyžovania mládeže na Horných Kysuciach“ spolufinancovaného z Nadácie KIA Motors Slovakia zapožičal malokalibrovky. Nadšenie asi nie je potrebné opisovať.

              Už len ostáva pevne veriť, že i na Kysuciach (a možno práve v Turzovke) raz vyrastie biatlonová hviezda.  

              Mgr. Zuzana Mozoliková

            • Tretiaci v bábkovom divadle

            • V stredu 25.5.2022 navštívili aj naši tretiaci Bábkové divadlo v Žiline. Herci zahrali predstavenie Snehulienka a sedem trpaslíkov v réžii Šimona Spišáka. Mať v živote priateľov, ktorí nás akceptujú, držia za ramená i vystavujú nám zrkadlo je tematika, ktorá sa bytostne dotýka každého z nás.

              Akceptovať druhého, komunikovať a vzájomne sa počúvať vedie k úprimnému dialógu a prinajmenšom ku kompromisu. Tak ako Snehulienka v modernej spoločnosti nie je odkázaná na príchod princa, aj my si dokážeme s mnohými  krízami poradiť sami. Stačí iba vykročiť zo zabehnutého stereotypu a odložiť  predsudky. Triedne učiteľky 3.ročníka

            • Preventívny program : Bezpečne v triede kamarátstva proti šikane

            • Žiaci 4.A a 4.C si dňa 10.05.2022 a 02.06.2022 v rámci preventívneho programu CPPaP v Čadci , pod vedením p. Mgr. Kristíny Koričárovej  mali možnosť trénovať a rozvíjať zručnosti v oblasti prevencie sociálno-patologického javu šikanovanie a uvedomiť si nebezpečný dopad na jednotlivca. Žiaci sa oboznámili so základnými pojmami v problematike šikanovania, rozoznávali druhy šikanovania, identifikovali zdroje pomoci pri šikanovaní. Zároveň navrhovali rôzne spôsoby  ako zabrániť vzniku šikanovania. Aktívne sa zapájali do diskusie a rôznych aktivít.

              Mgr. Monika Janíková

    • Kontakty

      • Základná škola ako organizačná zložka Spojenej školy Juraja Turza
      • 041/4352502, 0918 881 756
      • Stred 305 Turzovka 02354 023 54 Turzovka Slovakia