• Novinky

            • Školská knižnica

            • Čitateľský klub Slovart prináša deťom kvalitné čítanie. Ako vďaku za doterajšiu spoluprácu nám daroval do Školskej knižnice 30 kníh rôznych žánrov. Ďakujeme

              Bc. Monika Perďochová

            • Finančná gramotnosť - Naučme sa pracovať s peniazmi

            • Dnešné deti sa pohybujú v inom svete finančných operácií ako ich rodičia, preto je dôležité, aby boli finančne gramotné a vedeli sa zodpovedne rozhodovať. Študentky Obchodnej akadémie Dušana Metoda Janotu v Čadci: Aneta Majtánová, Dominika Lajčáková, Andrea Kullová a Marta Petreková  si pripravili prednášku a praktické aktivity, aby žiakom ukázali rôzne možnosti a spôsoby využívania financií v živote. So svojím rovesníckym vzdelávaním navštívili dňa 25.4.2022 našu školu, konkrétne žiakov 8. ročníka. Spôsob, akým predstavili žiakom svet financií, bol zaujímavý. Žiaci pracovali v tímoch a riešili rôzne situácie, odpovedali na kvízové otázky. Šikovní žiaci získali aj sladkú odmenu. Študentkám ďakujeme a prajeme ešte veľa úspešných vzdelávacích aktivít.

              Mgr. Monika Janíková

            • Bádateľské popoludnie štvrtákov

            • Bádateľské popoludnie štvrtákov

              Voľný čas po skončení vyučovania možno tráviť rôznym spôsobom.  Naši štvrtáci sa rozhodli  využiť ho  na pozorovanie, objavovanie,  experimentovanie.  Vyskúšali si rôzne pokusy s použitím bežne dostupných surovín,  pričom  sa nielen zabavili, ale aj nazreli hlbšie do prírodovedného poznania.

              PaedDr.  Korčeková

               

            • Akcia "Čisté Kysuce" "Čisté okolie školy"

            • Ľudí, ktorí zbierajú odpad v prírode, postupne pribúda. Pod stúpajúce čísla a záujem ľudí o životné prostredie sa v posledných rokoch podpísalo niekoľko akcií, ktoré motivujú k zodpovednejšiemu prístupu k životnému prostrediu. Tento rok sú to:

              Podpora zapojenia sa do akcie zo strany vedenia bola jasná, no cieľov bolo hneď niekoľko: rovesnícke vzdelávanie pre 1. stupeň a úseky: cesta ku kapličke + okolie kapličky, cesta od schodov až na Bukovinu ku chate, amfiteáter, školské schody, školská ulica, školský areál. Žiaci a učitelia tried 2. stupňa mali pridelené jednotlivé úseky, ktoré za ich pomoci boli o čosi ľahšie od odpadkov. Cieľom tejto výzvy je inšpirovať širokú verejnosť, aby ľudia neboli ľahostajní k voľne pohodenému odpadu, a keď ho už niekde vidia, tak aby ho jednoducho zdvihli a odhodili ho do správneho koša. Prispieť k čistejšiemu prostrediu predsa môže naozaj každý z nás..

              Hlavné myšlienky Dňa Zeme:

              Ø separovanie v škole, v interiéri aj v exteriéri – situovanie košov na separovanie vnútri a vonku,

              Ø vysvetlenie nutnosti separovať, ale i zdvihnúť a odhodiť do koša každý papierik alebo odpad vonku i vnútri,

              Ø zároveň neničiť interiér, lebo každá výmena nábytku a vybavenia školy predstavuje mrhanie prírodnými zdrojmi a hromadenie odpadu = nechať po poslednej hodine triedu tak, aby ju nebolo potrebné vôbec upratovať !!!

              Spojená škola Turzovka, ďakujeme! 

            • Rovesnícke vzdelávanie a program Zelená škola

            • V rámci dnešného „Dňa zeme“ sa žiaci 2.stupňa zúčastnili rovesníckeho vzdelávania- starší učia mladších.

              Starší žiaci oboznámili mladších žiakov s programom Zelená škola, do ktorého je škola zapojená a predstavili im našu tému- ODPAD. Ako správne separovať, eliminovať papier, čo nepatrí do prírody, kde máme koše na triedený odpad?... Popri tvorivej práci sa deti od svojich starších spolužiakov dozvedeli, ako sa správne odpad separuje, do ktorej farebnej nádoby patrí papier, plasty či sklo. Všetci žiaci boli mimoriadne šikovní a vedeli veľa o ochrane prírody, o separovaní plastu, papiera o jeho šetrení. Z pripravených aktivít sa im podarilo aj vytvoriť pekné postery ku dňu Zeme.

              Tu patrí veľká vďaka všetkým! .. žiaci ďakujem za pomoc pri realizácii, pripravené aktivity a chuť pracovať.

              Zapojené triedy/ žiaci:

              6.A

              9.B

              9.C

              9.A

              Vaša M.

            • Čarovná studnička

            • Priestory Kultúrneho domu Rudolfa Jašíka v Turzovke ožili dňa   8.4. 2022 detským smiechom a krásou slovenskej ľudovej piesne. V rámci  medzinárodného projektu „Keď tradícia v dreve ukrytá ožíva“ sa žiaci 4.B triedy zúčastnili seminára a tvorivých dielni s názvom Čarovná studnička. Stretli sa tu i s kamarátmi z Česka. Na toto podujatie sa deti veľmi tešili, pretože určite všetkým za posledné dva roky obmedzení  kultúra veľmi chýbala. Na zaujímavom seminári sa deti dozvedeli veľa poznatkov z oblasti kysuckej ľudovej piesne a taktiež o tradičných ľudových nástrojoch typických pre oblasť Kysúc.  Nasali nielen teoretické vedomosti, ale aj praktické. Spoločne s českými kamarátmi sa naučili spievať kysuckú ľudovú pieseň a neskôr i tanček k nej. Veľmi sa pri tom zabavili i nasmiali. Hoci rozprávanie bolo dosť dlhé, deti boli veľmi pozorné a rozprávanie i ukážky ľudových piesni a tancov doslova hltali. Veľmi vydarené dopoludnie žiaci zakončili spoločným obedom a družným rozhovorom s novými priateľmi. Ďakujeme organizátorke tete Lenke i tete Darinke za veľmi vydarený deň. Už teraz sa tešíme na ďalšie spoločné stretnutie.

              Mgr. Zuzana Kováčiková

            • Súťaž vo vybíjanej žiačok

            • Po dlhej športovej odmlke sa žiačky našej školy zúčastnili postupového kola vo vybíjanej. Hostili nás naši kamaráti zo základnej školy v Rakovej. Svoje sily si zmerali naše dievčatá s rovesníčkami z Čadce, Čierneho a samozrejme s domácimi. Hoci sa dievčatá veľmi snažili a vydali zo seba to najlepšie, napokon skončili  na 4. mieste. Aj napriek tomu im patrí uznanie za bojovnosť a nasadenie. Určite ich táto súťaž nakopla a motivovala do ďalšej športovej činnosti. Už teraz sa dievčatá tešia na budúce tréningy a vzájomné súťaže, ktoré im určite s radosťou zrealizujeme.

              Mgr. Zuzana Kováčiková

            • Veľkonočné prázdniny športovo

            • Začiatok veľkonočných prázdnin si žiaci našej školy spestrili športovým podujatím v piešťanskom zimnom štadióne, ktoré sa stalo dejiskom Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji hráčov do 18 rokov. Žiaci druhého stupňa sa vo štvrtok 14.4. zúčastnili na hokejovom zápase Nórsko – Japonsko. Počas celého zápasu vládla výborná nálada, žiaci aktívne povzbudzovali a nechýbali ani fotografie s maskotom Macejkom. Žiaci tak s kamarátmi strávili pekné hokejové popoludnie, pričom pre mnohých z nich to bol nový zážitok.

              Mgr. Anna Veselková

            • Krajské kolo recitačnej súťaže „Rómovia recitujú“

            • Druhý aprílový víkend prebiehalo vyhlásenie výsledkov online nahrávok krajského kola recitačnej súťaže s názvom „Rómovia recitujú“. Do súťaže sa zapojila aj Sárka Gašparová, žiačka našej školy z 8.A. Reprezentovala nás v prednese prózy.

              Patrí jej veľká vďaka za prvé miesto v kategórii 2.stupňa základných škôl stredného Slovenska.

              Reprezentovala nás ukážkou: Kocúr, ktorú napísal Ian McEwan.

              Sárke Gašparovej srdečne gratulujeme a prajeme veľa úspechov v celoslovenskom kole.   

              Mgr. Ján Michalisko

            • Hodina angličtiny v 6.A trochu inak

            • Naša hodina angličtiny bola trošku netradičná. Žiaci 6.A si po prebratí tematického celku týkajúceho sa jedla, pripravili „Nepečenú tortu“  priamo na vyučovacej hodine. Žiaci sa rozdelili do dvoch skupín (dievčatá a chlapci) a každá skupinka si podľa receptu pripravila svoju vlastnú tortu. Okrem slovnej zásoby a opisu pracovného postupu v angličtine, si tak žiaci pri príprave dezertu uplatnili aj svoje manuálne zručnosti. Deťom sa páčila nielen samotná aktivita, ale samozrejme torta, ktorú si nasledujúcu vyučovaciu hodinu spoločne vychutnali.

              Mgr. Cvinčeková

            • Veľkonočné tvorivé dielne

            • Keď sa povie jar, väčšina z nás si predstaví Veľkú noc. A naopak. Na oboje sa tešíme a zodpovedne chystáme – upratujeme, triedime šatníky, pripravujeme vajíčka a dekorácie na výzdobu tried, či bytov, vyrábame drobnosti pre deti.

              Ani naši malí žiaci nezaostávajú v prípravách. Zobrali do rúk nožnice, farebný papier, ceruzky, lepidlá, stužky a  mohli začať.

              Na tvorivých dielňach vyrobili rozkvitnuté ozdobné vajíčka, kraslice uložili do ozdobených košíčkov. Hotové výrobky vás iste zaujmú svojou precíznosťou.

              Žiaci 3. a 4. ročníkov

            • DEJEPISNÁ OLYMPIÁDA 2021/2022 – KRAJSKÉ KOLO

            • Dňa 22. marca 2022 sa uskutočnilo (online) krajské kolo Dejepisnej olympiády, na ktorej našu školu reprezentovala jediná žiačka, víťazka okresného kola, JULKA PAVLIŠINOVÁ z 9.A.

              Z dvadsiatich účastníkov Julka skončila na 4. mieste, pričom ju delila od tretej priečky iba polovica bodu. Napriek tomu je to vynikajúci úspech, ktorý Julka rok čo rok v Dejepisnej olympiáde zaznamenáva. Bohužiaľ teraz to bolo naposledy, nakoľko Julka ako deviatačka opúšťa v júni brány našej školy. Ďakujeme za vynikajúcu reprezentáciu školy a prajeme jej mnoho úspechov aj na strednej škole, napríklad aj v Dejepisnej olympiáde 😊

              Mgr. Branislav Večerík

            • Marec – mesiac knihy

            • Ako vyzeral mesiac knihy v našej škole? Čo všetko deti zažili, vyrobili, vytvorili či stvárnili? Ponúkame pestrú paletu aktivít, zážitkov i malých dobrodružstiev:

              • pokračovali sme v  projekte „Číta celá škola“ – žiaci čítali vo vyhradenom čase každý deň alebo hocikedy, keď mohli a mali čas,
              • po prečítaní obľúbenej knihy vymýšľali zaujímavé aktivity pre spolužiakov na jej prezentovanie, napr.  šifry vedúce k odhaleniu názvov kníh, netradičnú reprodukciu knihy,
              • zažili haváriu lietadla i noc na opustenom ostrove a vyskúšali si, čo je dôležité, aby prežili podobne ako deti v skutočnom príbehu,
              • vytvorili prezentácie o obľúbených knihách, pričom sa zamerali na charakteristiku literárnych postáv, svoju knihu predstavili i prostredníctvom reklamných plagátov umiestnených na  Knižnom pútači,
              • v rozčítaných  knihách označili najzaujímavejšiu časť záložkou, knihy si  vymenili a napísali postrehy či krátke komentáre k prečítaným úryvkom, ktoré využili počas besedy o knihách, 
              • vytvorili jedinečné komiksy k baladám, ilustrovali báje, vypĺňali knižné bingo,
              • pantomimicky stvárňovali známe literárne postavy,
              • z novinových či letákových výstrižkov skladali vlastné názvy kníh a rozprávali sa o nich,
              • zahrali sa na textárov populárnych piesní – spájali rozstrihané časti textu podľa uváženia a vytvárali tak nové texty,
              • zapojili sa do Knižnej výzvy 2022, ktorá ešte stále prebieha,
              • na pergamenový zvitok napísali odkaz generácii, ktorá tu bude o 100 rokov,
              • navštívili školskú knižnicu, kde žiakov čakalo množstvo úloh a aktivít,
              • počúvali a prežívali úchvatné kysucké príbehy na večernom online čítaní,
              • zúčastnili sa na elektronických anketách o čítaní a knihách, ktoré nám o mnohom vypovedali.

               

              Mesiac knihy síce skončil, no podpora čítania pokračuje a je stále intenzívnejšia!

               

              slovenčinári

            • FOOD ART – umenie na tanieri

            • Oči si pochutnávajú na jedle skôr ako naše chuťové poháriky. V duchu tejto odvekej pravdy sa pokúsili opäť využiť svoje umelecké vlohy žiaci druhého ročníka. Tentokrát to bolo pri aranžovaní jedla. A hoci používali len ovocie a zeleninu, na tanieroch sa mihali rybky, psíky, motýle, zajace, korytnačky, hady... Čo si kto navaril, to si aj zjedol! To je nielen slovenské príslovie, ale aj skutočnosť, ktorá pri konzumácii umeleckých dielok bez problémov platila. Skvelý spôsob, ako okabátiť deti, však? (Možno by to pomohlo i dospelákom.) Žeby motivácia k zdravému stravovaniu?

               

              triedne učiteľky 2. ročníka

            • SOCIOKLIMA

            • Dňa 31.4.2022 sa žiaci 7.B a 7 .C triedy zúčastnili programu pod názvom Socioklima, ktorý realizovala poradkyňa  CPPaP v Čadci  pani Mgr. Kristína Koryčárová.
              Program SOCIOKLIMA je určený žiakom základných škôl a študentom stredných škôl. Pedagógom slúži SOCIOKLIMA ako praktický nástroj na zisťovanie sociálnej klímy v triede. Pomáha im odhaľovať výskyt a príčiny rizikového správania a nastaviť optimálne podmienky na výučbu. Pomocou online dotazníkov zisťuje komplexný pohľad na štruktúru triedy z hľadiska výskytu rôznych kategórií správania: kamarátske, nesmelé, nápadné, vplyvné, agresívne, vyhýbavé, zbabelé, zamerané na úspech a morálne.

              Mapuje mieru sociálneho začlenenia žiakov z hľadiska ich prijatia, zapojenia a bezpečia v rovesníckej skupine. Realizácia tohto programu v triede a analýza dotazníkov  zefektívni prácu nielen triednemu  učiteľovi  ale aj  ostatým vyučujúcim v spolupráci so žiakmi.

              Tento program sa bude postupne realizovať vo všetkých triedach.

              Mgr. Monika Janíková

            • Pirátska hodina slovenčiny

            • Jedného dňa sa hodina slovenského jazyka začala inak – tajomne a dobrodružne.

              Pirátsky kapitán Vz(d)or poslal žiakom z 5. A listinu, v ktorej im oznámil, čo musia splniť, aby sa dostali k pokladu a stali sa členmi slávnej družiny.

              Na tejto ceste sa museli zmocniť nepriateľskej lode pomocou kanónov podstatných mien ženského rodu.  Po stopách vzorov mužského rodu prišli na ostrov pokladov. Finálnou úlohou bolo naplnenie truhlice diamantmi podstatných mien stredného rodu.

              Verím, že si žiaci nielen upevnili svoje vedomosti o vzoroch, ale užili aj troška zábavy.

              Mgr. Eva Belešová

    • Kontakty

      • Základná škola ako organizačná zložka Spojenej školy Juraja Turza
      • 041/4352502, 0918 881 756
      • Stred 305 Turzovka 02354 023 54 Turzovka Slovakia