• Novinky

            • DADA galéria „9“

            • DADA – umelecké hnutie, založené vo Švajčiarsku na začiatku 20. storočia, ktoré združovalo básnikov i maliarov. Za základný princíp svojej tvorby považovali hru a NÁHODU. Aj názov dadaizmus vznikol náhodne, keď umelci listovali v slovníku (dada – koník, detská hračka). Dadaistická báseň sa skladala z náhodne zoskupených slov a rovnako dadaistický obraz vznikol náhodným zoskupením obyčajných, bežných predmetov. Dadaisti chceli upriamiť pozornosť publika na všedné, náhodné predmety, odstrániť bariéru medzi umením a životom a rozvíjať ľudskú fantáziu.

              Počas uplynulých dní bola zadaná deviatakom táto úloha:

              „Vezmite si noviny a nožnice. Vyberte si v novinách článok taký dlhý, akú chcete mať báseň. V našom prípade to bolo päť strof po štyri verše. Potom vystrihnite z článku slovo za slovom a nahádžte do vrecúška, jemne premiešajte. Potom vyťahujte výstrižky jeden po druhom a skladajte, lepte na papier v takom poradí, v akom ste ich vyberali. Vznikne báseň, ktorá sa vám bude podobať.“ Návod zostavil Tristan Tzara, básnik a duša dadaistov.

              Ak chcete vytvoriť dadaistický obraz, nájdite a pozbierajte vo svojom okolí rôzny materiál (gombíky, obrázky, textil, drevo, bežné drobné predmety a pod.) a spojte vhodným lepidlom v takom poradí, ako ho nájdete. Môžete doplniť maľbou.

              Tak nech sa páči, otvárame DADA galériu „9“ našich umelecky nadaných deviatakov. Umelecká kritika vítaná.

              Mgr. Branislav Večerík

            • Druháci vedátori

            • Dištančné vyučovanie je náročné tak pre učiteľov, ako i pre žiakov a ich rodičov.

              Avšak niekedy to môže byť aj celkom zábavné. Presvedčili sa o tom aj druháci na hodinách prvouky, keď sa pustili do realizácie pokusov. Tentoraz to bolo rozpúšťanie látok, odparovanie a filtrácia.

              Podľa pokynov svojich učiteliek skúmali, skúmali a skúmali...a ako správni vedátori svoje pokusy aj zdokumentovali. Prinášame aj Vám aspoň niekoľko fotografií a videí. Chcete si vyskúšať, či sa vo vode rozpustí olej alebo múka? Ako oddelíme rozpustenú soľ od vody? Druháci Vám poradia, ako na to.

              Za 2. ročník Mgr. Schützová

            • ŠKOLSKÁ KNIŽNICA – vyhodnotenie projektu „Záložka do knihy spája školy.“

            • Naša škola sa prihlásila do 11. ročníka česko – slovenského projektu „Záložka do knihy spája školy“ ktorého usporiadateľom a organizátorom je Slovenská pedagogická knižnica v Bratislave v spolupráci s Národným pedagogickým múzeom a knižnicou J. A. Komenského v Prahe pre základne školy a osemročné gymnázia.

              Zapojenie sa do projektu bolo pre nás príjemným spestrením vyučovania aj voľnočasových aktivít. Samozrejme žiakov potešili záložky, ktoré nám poslali z našej partnerskej školy zo Starého Města. Najkrajšie z nich sme si vystavili na nástenke školskej knižnice a ostatné sa rozdali medzi žiakov. Boli sme zaradení do celkového hodnotenia z 374 dobrovoľných hodnotení škôl. Za účasť v projekte sme dostali aj diplom, ktorý nás potešil.

              V prílohe tohto príspevku ponúkame Vyhodnotenie 11. ročníka česko-slovenského projektu Záložka do knihy spája školy Hodnotenie 11. ročníka česko-slovenského projektu Záložka do knihy spája školy zakladnými školami. Oba dokumenty vypracovala Mgr. Rozália Cenigová, ústredná metodička pre školské knižnice.

              Bc. Monika Perďochová

            • Novoročný príhovor pána riaditeľa

            • Vážené kolegyne, kolegovia, rodičia, milí žiaci a priatelia školy,

               

              rok 2020 bol pre Spojenú školu Turzovka rokom zmien a nečakaných udalostí. Prvý deň práve skončeného roka bol zároveň dňom vzniku inštitúcie, na pôde ktorej došlo k spojeniu školských zariadení v pôsobnosti mesta. Zlúčenie základnej školy, materskej školy, základnej umeleckej školy a centra voľného času sledovalo predovšetkým ich užšiu a zmysluplnejšiu spoluprácu ako organizačných zložiek a súčastí jednej vzdelávacej ustanovizne.

              Zmeny so sebou často prinášajú nedôveru, otázniky, nepochopenie. Nie nadarmo sa hovorí: „Zvyk je železná košeľa“. Prijať niečo nové je niekedy veľmi ťažké. Najmä, ak hľadáme dôvody, prečo sa niečo nedá urobiť a nie spôsoby, ako sa to dá.  Niekedy sú však zmeny nevyhnutné a ich odkladanie je kontraproduktívne. Citlivosť tejto témy sa zvyšuje aj tým, že bola spojená s organizačnými zmenami a personálnymi otázkami, ktorých riešenia sa v konečnom dôsledku vždy niekoho dotkli. Zmysluplnosť reforiem sa často prejaví naplno až po istom čase. Rok 2020 so všetkým, čo priniesol, dal na viaceré otázky v tomto ohľade odpovede už oveľa skôr.

              Stručná charakteristika prvého roka školy sa dá zhrnúť do niekoľkých slov. Rozbehnutie existencie v našich končinách doposiaľ ojedinelého školského zriadenia, prvá vlna koronakrízy, letné sťahovanie a prestavby, druhá vlna koronakrízy. Pár slov...koľko úsilia, obetavosti, pracovitosti a spolupráce je za nimi ukryté si dokáže predstaviť asi len ten, kto bol akoukoľvek súčasťou tohto hektického procesu budovania základov novej školy. Novej ani nie tak budovami, či ľuďmi, ale skôr chápaním celkom iného rozmeru slov spojiť, spolupracovať, pomáhať si navzájom.

              V priebehu uplynulého roka  sa nám spoločnými silami podarilo zrealizovať niekoľko zámerov, ktoré skvalitnili podmienky výchovno-vzdelávacieho procesu v Spojenej škole. Medzi najvýznamnejšie patria presťahovanie základnej umeleckej školy do priestorov MsKS (bývalé CVČ), ktoré boli pre potreby mladých umelcov stavebne upravené. CVČ si našlo svoje miesto v pavilóne C základnej školy, čo okrem iného významne prehĺbilo spoluprácu so školským klubom detí. Pred materskou školou boli upravené priestory pre parkovanie a zásobovanie. V základnej škole sme pristúpili ku komplexnej rekonštrukcii elektroinštalácie v A pavilóne, kde sme zároveň prerobili a esteticky upravili vnútorné priestory. V areáli školy boli odstránené staré a nefunkčné objekty. Na ich mieste boli postavené skladovacie priestory a vybudované parkovacie miesta.

              Toto všetko by však ani zďaleka nebolo možné bez pomoci tých, ktorým na osude školy záleží a ktorí boli samozrejme pomôcť ochotní. Koniec roka je vždy vhodným časom (nemal by ale byť jediným) na vyjadrenie vďaky za všetko, čo sa podarilo. Poďakovať sa chceme za výbornú spoluprácu so zriaďovateľom, mestom Turzovka. Pripravení vždy pomôcť boli primátor mesta JUDr. Ľubomír Golis, zástupkyňa primátora MUDr. Viera Belková, prednosta MsÚ JUDr. František Mravec, vedúci Úseku výstavby a rozvoja mesta Ing. Ján Červeník, pani Martinka Hrtúsová. Nezabúdame ani na podporu  poslancov mestského zastupiteľstva, ktorí rozhodovali o finančných prostriedkoch potrebných na zabezpečenie fungovania školy i všetkých investičných plánov. Poslanci pôsobiaci v Rade školy, MUDr. Viera Belková, JUDr. Martin Birka, JUDr. Radoslav Hruška, pán Ladislav Kadura a jej predsedníčka Ing. Jana Majtánová, celý rok aktívne prispievali k riešeniu aktuálnych problémov a priložili i ruku k dielu, ak bolo potrebné pomôcť pri prácach spojených so skvalitňovaním prostredia pre výchovno- vzdelávací proces. Taktiež i ďalší členovia spomínanej Rady školy sa vždy intenzívne zaujímali a diskutovali o možnostiach zlepšenia podmienok vzdelávania v našom meste.

              Osobitné poďakovanie patrí práve za posledný rok rodičom. O ich ochote pomôcť nezištne a na úkor vlastného voľného času sme sa mohli presvedčiť počas rekonštrukčných prác v lete, ale i každodenne, keď to bolo potrebné. Rodičia sa však museli vyrovnať so situáciou, v ktorej sme sa nečakane a nepripravení ocitli všetci. Popri riešení zdravotných a existenčných problémov sa oveľa intenzívnejšie podieľali na vzdelávaní vlastných detí. Nezaobišlo sa to bez problémov i nedorozumení, ale napriek tomu ste to zvládli a stále zvládate. Rodičia učia vlastné deti „učiť sa“. Táto schopnosť je v konečnom dôsledku jednou z najpodstatnejších počas celého ľudského života. Je to niečo celkom iné ako byť v triede s učiteľom a spolužiakmi, ale nikto z nás sa do tejto situácie nedostal dobrovoľne.  Určite to nie je ľahké, práve preto ešte raz, veľká vďaka a rešpekt. Nielen vám, ale i vaším deťom, naším žiakom. Nezabudnite, že spätná väzba od vás, slušná, pokojná a konštruktívna, je dôležitým kritériom pri určovaní kvality výchovno- vzdelávacieho procesu. Boli by sme radi, keby ste nám ju dávali aj v budúcnosti vždy, keď to považujete za potrebné.

              Nakoniec, ale v najväčšej možnej miere, adresujeme úprimné slová poďakovania všetkým zamestnancom Spojenej školy Turzovka. I oni sa museli vysporiadať so skutočnosťami, na ktoré ich nikto nepripravoval. Dokázali to sami. Učitelia počas prezenčného alebo dištančného vzdelávania a nepedagogickí pracovníci v súvislosti s výrazne zmenenými pracovnými podmienkami počas koronakrízy. Preukázali pritom vysokú mieru iniciatívy, samostatnosti a profesionality. Všetky nedostatky, bez ktorých sa vyučovanie „na diaľku“ nemohlo zaobísť, boli vykompenzované nefalšovanou snahou zvládnuť ho čo možno najlepšie, k spokojnosti žiakov i rodičov.

              Do nového roka 2021 preto poprajme našej škole predovšetkým pokoj. Pokoj, aby mohla nerušene napĺňať svoje poslanie. Nech je teda tento rok rokom plným zdravia, naplnených očakávaní, vzájomnej úcty a rešpektu. Rokom, kedy si po prežitých skúsenostiach uvedomíme, že nič nie je samozrejmosťou. Rokom, v ktorom pre nás pomôcť, povzbudiť, pochopiť i oceniť niekoho bude oveľa viac ako ignorovať, nezmyselne kritizovať, očierňovať a nedopriať si navzájom. Naučme sa komunikovať, povedať si, čo nás trápi, akceptovať odlišný názor bez toho, aby sme ho považovali za útok na našu osobu. Škola je pôdou, kde sú vzájomné vzťahy dôležitejšie ako čokoľvek iné. Nech budú tieto vzťahy také, aby bola Spojená škola Turzovka miestom, kde sa budeme všetci cítiť naozaj dobre.

               

               

              Rastislav Bakajsa, riaditeľ Spojenej školy Turzovka

      • Kontakty

        • Základná škola ako organizačná zložka Spojenej školy Juraja Turza
        • 041/4352502, 0918 881 756
        • Stred 305 Turzovka 02354 023 54 Turzovka Slovakia