• Novinky

            • Remeslo má zlaté dno!

            • Tvorivé dielne  Dňa 24.marca 2022 do našej školy zavítali pedagógovia a študenti SOŠ drevárskej a stavebnej z Krásna nad Kysucou . Žiakom našej školy  predstavili študijné odbory, ktoré môžu na ich škole študovať. Predstavili im remeslá ako murár, stolár, tesár, čalúnnik. Žiaci si ich mali možnosť vyskúšať prakticky v rámci  Tvorivých dielní. Spoločne so študentami vytvorili dve kŕmidlá pre vtákov, ktoré budú umiestnené v školskej záhrade. Najšikovnejší  boli obdarovaní kľúčenkami, veľkonočnými zajačikmi a nechýbala ani sladká odmena pre všetkých zúčastnených. Ďakujeme pedagógom a študentom SOŠ z Krásna za ich trpezlivosť a ľudský prístup.

              Mgr. Monika Janíková

            • Návšteva knižnice

            • Keď mám peknú knižku v ruke - hoci neveľkú - je to, akoby som stretla dobrú priateľku. Kadečo mi vyrozpráva, čo ja nepoznám, zavedie ma do ďaleka, hore ku hviezdam.

              Za kamarátkami knižkami sa druháci vybrali na návštevu do mestskej knižnice. Po príchode ich milo privítala pani knihovníčka a zoznámila ich s priestormi knižnice. Vysvetlila im, aký je postup pri požičiavaní kníh.  Nasledoval krátky rozhovor o tom, prečo by mali deti čítať, aké knihy si vybrať a kde ich môžu v knižnici nájsť. Okrem toho vytvorili kráľovstvo, v ktorom vznikajú knihy, kde každý obyvateľ má dôležitú úlohu. Na záver si deti mohli poprezerať knihy podľa vlastného záujmu.

              Keďže sa deťom knihy páčili, určite to nebola posledná návšteva.

               

              Mgr.Barancová, Mgr.Mozolíková, Mgr.Pavlišinová

            • Súťaž o SUPER COOL PRÁZDNINOVO-JESENNÚ FOTKU – odmena

            • Po uvoľnení protipandemických opatrení sme mohli konečne dopriať odmenu víťazom našej fotografickej súťaže, ktorá prebehla ešte v jeseni.

              Keďže sa celá súťaž niesla v duchu emócií, krásy a  prítomného okamihu,  aj odmena pre umiestnených nebola materiálna, ale zážitková. Bola ňou pozvánka  na raňajky s riaditeľom. Tu si výhercovia vypočuli vyhodnotenie a postrehy poroty, no predovšetkým si vychutnali  raňajky s pánom riaditeľom spojené s debatou nielen o súťaži, ale aj o ich každodenných školských problémoch i radostiach. Riaditeľňu tak naplnil smiech, vážne slová a tiež vôňa raňajkových dobrôt. Jednoducho bolo fantasticky a decká by si takúto odmenu rady zopakovali.

              Umiestnenie:

              1. miesto:    Adrián Mudrík – 6. B

                                 Martin Šamaj feat. 9. A J - 9. A

              2. miesto:    Valéria Olšarová – 7. C

              3. miesto:    Barbora Kaňaková – 6. B

              Špeciálna cena poroty: Pavol Odrobiňák – 6. B

              Ešte raz blahoželáme a prajeme veľa ďalších fotografických úspechov!

               

            • Vojna (na Ukrajine)

            • Vojna na Ukrajine trvá už tri týždne. Média sú plné smutných správ o tomto konflikte, ktorý má dopad aj na našu krajinu. Aj táto vojna, tak ako KAŽDÁ vojna, raz isto skončí a stane sa súčasťou histórie, doby v ktorej sme my žili. Vojna na Ukrajine je v týchto dňoch témou číslo jeden, nielen medzi dospelými. Aj deti majú plno otázok a možno sú aj zmetené a majú obavy. Preto sme sa rozhodli venovať jednu hodinu tejto téme. Na hodinách dejepisu sme diskutovali, na hodinách informatiky písali úvahu na tému vojna ako taká i vojna na Ukrajine. Nikto z nás nerozoberal príčiny a politické pozadie TEJTO vojny, len sme sa zamýšľali nad dopadom každej vojny na obyčajných ľudí. Žiadna nikdy nič dobré nepriniesla, len deštrukciu, smútok, utrpenie, strach a smrť. O vojne rozhoduje menšina, tí mocní, niekedy jednotlivec. No trpí väčšina, všetci ostatní, tí obyčajní. Tak to vždy bolo a je. A vojny sú, boli a budú, nerobme si žiadne ilúzie. Alebo už ľudstvo konečne zmúdrelo? Príde raz čas trvalého mieru a pokoja na NAŠEJ Zemi?

              Mgr. Branislav Večerík.

            • Krása slova – okresné kolo

            • Prvý marcový týždeň opäť  patril Hviezdoslavovmu Kubínu. V Čadci sa totiž uskutočnilo okresné kolo v prednese poézie a prózy i v prehliadke detských recitačných kolektívov a divadiel poézie  pod názvom Krása slova.

              Pre našu školu to bol veľmi úspešný týždeň, všetci zúčastnení si totiž odniesli ocenenie.

              Umiestnenie:

              II. kategória:

              • poézia: 1. miesto: Julka Maďariová
              • próza: 1. miesto: Magdalénka Frollová

              III. kategória:

              • poézia: 1. miesto: Liliána Vaňková

                 3. miesto: Valika Vlčková, Valika Staniková

              I. kategória:

              - detské recitačné kolektívy a divadlá poézie:

                 1. miesto získal detský recitačný kolektív pod názvom Thurzocrew s inscenáciou Thurzostory.

              DRK Thurzocrew tvoria: V. Vlčková, V. Staniková, V. Suranová, E. Kopásková, J. Korduliak, J. Bohdaň, M. Šamaj, V. Hovorková, S. Michalisková, D. Iványiová, J. Pavlišinová.

              Úprimne sa tešíme a blahoželáme!

              Julka, Magdalénka, Liliána  i DRK Thurzocrew nás budú v máji reprezentovať na krajskom kole Hviezdoslavovho Kubína v Martine. Prajeme veľa úspechov!

               

            • Karneval - 1.B

            • Fašiangové obdobie je spojené s maskami a zábavou. Nebolo tomu inak ani u nás v škole, dňa 25.2.2022.      Žiaci 1.B triedy ukázali svoju kreativitu pri príprave masiek.Bolo vidieť, že máme tvorivých žiakov a rodičov. Za krásne masky boli deti odmenené veľkou sladkou čokoládou. Všetci sme prežili jeden čarovný deň plný radosti, obohatený o krásne zážitky.                                                         

              Mgr. Antónia Urbánková

            • MiluJEME sLOVEnčinu

            • Milujeme slovenčinu, náš materinský jazyk...

              Preto sme pri príležitosti Medzinárodného dňa materinského jazyka, ktorý sa už niekoľko rokov slávi 21. februára, pripravili pre našich žiakov množstvo aktivít podporujúcich ich pozitívne vnímanie rodnej reči.

              Čo všetko sa v našej škole 21. februára a počas ďalších februárových dní udialo?

              Na prízemí pavilónu A sme nainštalovali malú interaktívnu výstavku. Či a ako si ju žiaci pozorne pozreli, sme sa   dozvedeli v digitálnom minidotazníku /sme predsa ekoJ/.

              Pozreli sme si netradičnú rozprávku o Štúrovi-chlapcovi, ktorý sníval s otvorenými očami. Načreli do ľudovej slovesnosti, ktorá bola práve štúrovcom taká blízka, dopĺňali texty uspávaniek, skladali príslovia a snažili sa im porozumieť.

              Zasúťažili sme si v rôznych kvízoch, napr.  o histórii vzniku Medzinárodného dňa materinského jazyka, o nárečiach, o írečitých slovenských slovách. Žiakov prekvapilo, že napriek tomu, že slovenčina je ich materčinou, mnohé slová sú pre nich veľkou neznámou. Vedeli by ste, čo je kolohnát, drnda alebo skývražník?

              Podporili sme rovesnícke učenie prostredníctvom  krátkych  interaktívnych prednášok o štúrovcoch, solúnskych bratoch i ďalších osobnostiach.

              Vypočuli sme si malého chlapčeka Jakubka, ako recituje  Štúrovo Rozžehnání  či Chalupkovho Turčína Poničana.

              Pod rúškom tajomstva sme teleportovali  slovenských  kodifikátorov do súčasnej „doby rúškovej“ a žiaci odhaľovali, kto sa vlastne za rúškom  skrýva.

              Ako by sa písalo v Štúrovej slovenčine, sme si vyskúšali v Ludevítovom prekladači na stránke JÚĽŠ. A ypsilon tam veru nebol...

              Prečítali sme si nesmrteľné Hviezdoslavove verše  o rodnej reči v básni MŇA KEDYs’ ZVÁDZAL SVET a pokúsili sme sa  nazerať na ne cez prizmu súčasného sveta.

              Žiaci pochopili, že aj naša škola je  skvelou veľkou učebnicou slovenčiny, stačí si len poriadne pozrieť jej priestory a pozorne vnímať všetko, čo sa v nich nachádza.

               

              Áno, je to tak, milujeme slovenčinu!

               

              sLOVEnčinári

            • Online karneval 4.C

            • Na piatok 25.2. sa žiaci 4.C tešili rovnako ako všetci žiaci na škole.  Na záver fašiangového obdobia ich čakalo vyučovanie v karnevalových maskách. Bohužiaľ všetky tieto pozitívne očakávania zmarila triedna karanténa.

              Napriek nepriazni osudu sa vďaka triednej učiteľke našlo kompromisné riešenie, ktoré spočívalo v tom,  že  žiaci počas dištančného vyučovania si predsa obliekli masky a mohli ich prezentovať aspoň v rámci triedy pred spolužiakmi. Túto iniciatívu ocenil aj riaditeľ školy, ktorý sa žiakom prihovoril prostredníctvom aplikácie ZOOM a poďakoval  žiakom snahu a aktivitu.

              Mgr. Emília Kobolková, tr. uč. 4.C

            • DEJEPISNÁ OLYMPIÁDA 2021/2022 - OKRESNÉ KOLO

            • Dňa 9. februára 2022 sa uskutočnilo online okresné kolo Dejepisnej olympiády, na ktorej našu školu reprezentovali ôsmi žiaci, víťazi školského kola, ktoré sa uskutočnilo ešte v decembri minulého roka. Súťažili žiaci šiesteho až deviateho ročníka v štyroch kategóriách C, D, E a F, pričom C kategória boli deviataci, D ôsmaci, E siedmaci a F šiestaci. Z ôsmich zástupcov sa najviac darilo dvom dievčatám a to JULKE PAVLIŠINOVEJ z 9.A, ktorá vo svojej kategórii skončila prvá a REBECE CHNÚRIKOVEJ zo 6.C, ktorá v kategórii F skončila druhá.

              Všetci naši žiaci boli úspešní riešitelia za čo im patrí pochvala, uznanie i vďaka za úspešnú reprezentáciu školy. Dvom dievčatám srdečne gratulujeme a tešíme sa z postupu JULKY na krajské kolo Dejepisnej olympiády, ktoré sa uskutoční v marci. Víťazi, prví dvaja v kategórii F, teda aj REBECA, na krajské kolo nepostupujú, nakoľko sa krajské kolo v tejto kategórii nekoná. REBECE budeme držať palce na budúci rok a JULKE sa chcem ešte raz, osobne i v mene našej školy, veľmi pekne poďakovať za všetky úspechy, ktoré dosiahla v Dejepisnej olympiáde každý rok, počnúc šiestou triedou.

              Mgr. Branislav Večerík

            • Obvodné kolo v prednese poézie a prózy

            • Gratulujeme k  úspechu našich žiakov v obvodnom kole v prednese poézie a prózy, ktoré sa uskutočnilo v uplynulých dňoch. Oceňujeme invenciu, chuť pracovať aj v sťažených pandemických podmienkach i úprimný záujem. Veľmi sa tešíme!

              Umiestnenie:

              II. kategória – próza – Magdalénka Frollová – 1. miesto

              III. kategória – próza – Jurko Korduliak – 3. miesto

              II. kategória – poézia – Julka Maďariová – 1. miesto

              III. kategória – poézia – Lily Vaňková – 1. miesto, Valika Staníková – 1. miesto

              III. kategória – poézia – Valika Vlčková – 2. miesto

               

              Veľa úspechov  v okresnom kole 1. marca v Čadci!

            • Prednes poézie a prózy

            •          Dňa 27. 1. 2022 sa v našej škole uskutočnila súťaž v prednese. Tento rok sme sa museli vyrovnať s rôznymi protiepidemickými opatreniami. Súťažiaci boli rozdelení podľa tried, aby sa zamedzilo miešaniu, absentovala účasť publika. Neštandardná doba so sebou priniesla nové možnosti sprostredkovania prednesu. Žiačka, ktorá bola v karanténe, sa prezentovala online formou.

                       I v tejto neštandardnej dobe  súťažiaci podali kvalitné výkony. Svojím umeleckým prednesom nám sprostredkovali veselé príbehy, ale i „svety“ naplnené hlbokými emóciami.

                       Žiaci vo všetkých troch kategóriách predviedli hodnotnú prezentáciu, no porota  musela rozhodnúť:

               

              1. kategória – poézia:
              1. miesto: Júlia Maďariová
              2. miesto: Zuzana Cvinčeková

               

              II. kategória – próza:

              1. miesto: Magdaléna Frollová
              2. miesto: Kristína Kapusňáková, Rebeka Hadrabová
              3. miesto: Mária Ďurechová, Terézia Mohelníková

               

              1. kategória – poézia:
              1. miesto: Valéria Staníková
              2. miesto: Liliana Vaňková, Valéria Vlčková
              3. miesto: Zuzana Kapusňaková, Barbora Horčičiaková

               

              V súlade s platnými opatreniami vyhodnotenie a odovzdanie cien prebehlo individuálne.

              Recitátorky z prvých miest postupujú na obvodné kolo Krása slova 2022.

            • Okresné kolo Olympiády v ANJ

            • Dňa 13. 1. 2022 sa konalo online okresné kolo Olympiády v anglickom jazyku. Našu školu reprezentovala Zuzana Cvinčeková zo 6.A, ktorá sa vo svojej kategórii 1A umiestnila na 5. mieste.
              Zuzke ďakujeme za reprezentáciu našej školy a prajeme veľa ďalších úspechov!

                 

              Mgr. Katarína Cvinčeková

    • Kontakty

      • Základná škola ako organizačná zložka Spojenej školy Juraja Turza
      • 041/4352502, 0918 881 756
      • Stred 305 Turzovka 02354 023 54 Turzovka Slovakia