• Novinky

            • Ako deti odkaz Juraja Turza splnili

            • Hm, naši letnoškoláci teda nemuseli krájať vajíčka na štvoro a napichovať ich na koniec noža ako Ďuro-truľo, NEmuseli triediť hrach a šošovicu ako Popoluška, ale predsa len mali počas letnej školy neopísateľne zodpovednú prácu. Odkaz Juraja Turza bol jednoznačný a nekompromisný – buď budú počas letnej školy plniť úlohy a prejavia svoju vytrvalosť, múdrosť, húževnatosť a dostanú od palatína Juraja Turza čestné právo niesť jeho meno v názve školy, ALEBO bude v názve meno Ďura-truľa. Bola to síce poriadna výzva, ale pre naše šikovné deti a kreatívnych učiteľov hračka. Deti usilovne pracovali ako Popoluška, boli priateľské ako v príbehu O červenej sliepočke, preukázali svoje vedomosti a dôvtip pri hľadaní pokladu podľa indícií, pri výpočtoch, riešení tajničiek, šifrovačiek, dokonca „oprášili“ aj angličtinu, vytvorili scrabble vo verzii Juraja Turza, pri diktáte si i pobehali, vyrobili vtáčika, leporelo, zašportovali si...

              Uf, bolo by toho oveľa viac. A keďže ešte stále platí múdrosť odveká, že bez práce nie sú koláče, deti boli odmenené šľahačkovým pohárom, s chuťou zjedli i vlastnoručne napečené muffiny a vypili elixíry lásky, priateľstva a vytrvalosti. Mňam!

              Týmto teda môžeme slávnostne oznámiť, že naša škola bude niesť slávne meno grófa Turza. 

              kolektív letnoškoláckych učiteliek     

            • Letná škola 2022

            • I tento rok sa letná škola niesla v širokom spektre športových, vedomostných a kreatívnych aktivít.

              Cit pre estetično mohli žiaci naplno rozvinúť v kvetinárstve IvetArt. S pomocou pani Ivetky si naviazali rôznorodé kytičky a vytvorili miniatúry zo sukulentov.

              Tohtoročný program spestrili bývalé žiačky našej školy. Gabika Kubačáková, momentálne študentka bratislavského konzervatória, spolu so Simonou Cisárikovou si pre deti pripravili školu tanca. Preverili ich kondíciu a nacvičili s nimi krátku tanečnú choreografiu. Žiaci boli za svoju snahu odmenení cukríkmi a trblietavými  ozdôbkami na tvár.

              Sabina Stuchlíková, študentka Gymnázia v Turzovke, si pripravila hľadanie pokladu.

              Po splnení rôznych úloh sa školáci tešili z chutných lízaniek a džúsov.

              Svoje herecké schopnosti naplno využili v umení okamihu, pantomíme,  i v krátkych etudách na určitú tému.

              Spoločne sme sa ponorili do sveta gastronómie. Deti zisťovali, z ktorej krajiny názvy jedál a nápojov pochádzajú. Naučili sa správne stolovať a vo finále prešli od teórie k praxi – upiekli si pizzu podľa vlastnej chuti.

              Veríme, že chvíle strávené v letnej škole v žiakoch zanechali  pozitívne  emócie a v podobnom duchu vykročia do nového školského roka.

              Mgr. Eva Belešová

            • Letnoškolácke kvetinové dobrodružstvá

            • Naša úprimná vďaka patrí pani Ivetke z kvetinárstva IvettArt, ktorá dnes pre našich letnoškolákov pripravila fantastický workshop. Deti sa učili viazať kytice, vytvárať aranžmány...Dozvedeli sa i zaujímavé informácie, napr. že Ivetka má vo svojom kvetinárstve kvety z ďalekej Afriky, že vyrába aj netradičné kytice podľa priania zákazníkov i to, že viazala takú obrovskú kyticu, ktorá sa takmer nezmestila na jej naozaj obrovský pracovný stôl.

              Pani Ivetka deťom ukázala, aké to je nájsť svoj zmysel života – prácu snov - a robiť ju s láskou a obrovským srdcom. Odchádzali nielen so zážitkami, ale domov svojim mamičkám priniesli aj krásne vlastnoručne uviazané kytice i aranžmány so sukulentmi.

              Ivetka, veľmi pekne ďakujeme a všetko si naozaj vážime. Keby bolo medzi nami ľudí s takýmto srdcom viac, svet by bol omnoho krajší a lepší.

              P. S. Ďakujeme i za úžasnú bábovku!

              PhDr. Eva Dodeková

            • Talentída na našej škole

            • Aj v tomto školskom roku mali naši žiaci možnosť zapojiť sa do medzinárodných súťaží, ktoré na Slovensku organizuje nezisková organizácia Talentída.

              V súťaži Všetkovedko preukazovali svoje vedomosti, čo všetko už vedia a tak zažívali pocit úspechu a výnimočnosti.

              Titul Všetkovedko získali Matyáš Tala z 3.A, Sebastian Špiriak z 3.B, Liana Michalisková zo 4.A, Dominik Kotek, Šimon Veselka, Martin Veselka a Lukáš Červenec zo 4. C triedy.

              Do najväčšej matematickej súťaže na svete matematický Klokan sa zapojilo 46 žiakov našej školy. Páčilo sa im hlavne to, že riešili zaujímavé úlohy zo všetkých kútov planéty, súťaž má jednoduché pravidlá, zabavili sa a aj sa niečo nové naučili. Svoje výkony mohli porovnať so svojimi rovesníkmi na celom Slovensku.

              Diplom Úspešného riešiteľa vybojovali Adam Kuboši z 3.A, Sebastian Špiriak z 3.B, Šimon Belko , Terézia Bőhmova , Václav Hadraba zo 4.B a Samuel Polák zo 7.C triedy.

              Srdečne blahoželáme!

              Mgr. Ľubica Sobčáková

            • Kysuce – región bohatý na slávne osobnosti

            • Juraj Šerík, Imrich Dotčár, Miroslav Cipár, ale aj Zdenka Schelingová, Milan Rastislav Štefánik, Rudolf Jašík... Potulkami nášho mesta sme sa 21. júna 2022 opäť nielen zabavili, ale veľa sme sa i dozvedeli. Stačilo pritom prejsť mestom, bližšie si všimnúť niektoré kultúrne pamiatky, pamätné tabule, vlajku mesta Turzovka a tajomstvo ukryté v tajničke bolo hravo odhalené.

              Pri Pamätníku M. R. Štefánika, súsoší Drotár a džarek a tiež pred prícestným Stĺpom svätého Jána Nepomuckého sme sa stali na chvíľku malými performermi – akčnými umelcami, ktorí využívajú vlastné telo.

              Hm, možno i my zanecháme po sebe stopu a staneme sa raz pevnou súčasťou dejín nášho krásneho regiónu.  

              neZNÁMI zvedavci z 2. B

            • Rozprávkový školský výlet tretiakov

            • Dňa 22.6. 2022 sa žiaci 3. ročníka zúčastnili na školskom výlete v Bojniciach, kde práve prebiehal na zámku rozprávkový divadelný festival v podobe inscenovaného predstavenia.

              Odohrané tri rozprávky ukázali deťom myslieť aj na druhých, navzájom si pomáhať a mať sa v úcte. Dlhý nos pripomenul okrem iného aj to, že kradnúť sa nesmie. Rozprávanie o Troch grošoch deťom ukázalo, že je potrebné vážiť si minulosť a myslieť na budúcnosť. Rozprávka Laktibrada im názorne predviedla, aké dôležité je podeliť sa v núdzi s blížnymi.

              Po návšteve zámku tretiaci zavítali do ZOO a pozorovali  okrem iného aj najzaujímavejšie expozície ZOO ako je pavilón opícpavilón slonovakvárium a terárium

              Deti sa vrátili domov unavené, ale spokojné a obohatené o nové zážitky i nezabudnuteľné dojmy.

              Mgr. Sobčáková Ľ., Mgr. Schutzová M., Mgr. Bajáková Ľ.

    • Kontakty

      • Základná škola ako organizačná zložka Spojenej školy Juraja Turza
      • 041/4352502, 0918 881 756
      • Stred 305 Turzovka 02354 023 54 Turzovka Slovakia