• Novinky

            • Karneval v ŠKD

            • Fašiangy sú obdobím radosti, veselosti, zábavy a hudby. Aj náš školský klub detí zaliala radosť a smiech deti, ktoré sa pripravovali na fašiangový karneval. Vo štvrtok sa deti premenili na princezné, rytierov, zvieratká, dokonca priletelo i lietadlo a priplávala chobotnica. V telocvični na deti čakalo prekvapenie- divadlo ,,Zo šuflíka“ a klauni Valentína a Vendelína, ktoré zabávali deti počas celého karnevalu. Po prehliadke masiek nasledovali hry, súťaže a tanec. Vyhodnotiť také veľké množstvo nápaditých masiek bolo ťažké, preto každý dostal medailu a sladkú odmenu. Poďakovanie patrí aj rodičom za výrobu masiek a pani vychovávateľkám za organizáciu skvelého podujatia.

              Celú fotogalériu nájdete TU.

              (ŠKD)

            • Spomienka na osudy a cesty grófa Mórica Augusta Beňovského

            • Škola je živý organizmus, kde sa stále niečo deje. Vo štvrtok dňa 20. 2. 2020 zavítal na pozvanie medzi žiakov 8. ročníka pán Ing. Stanislav Machovčák zo Staškova. Hosťa úprimne privítal a ôsmakom predstavil pán riaditeľ Mgr. Rastislav Bakajsa.

              Myšlienka zorganizovať besedu s prítomným hosťom vznikla u vyučujúcich slovenského jazyka v 8. ročníku. A práve ôsmaci sa budú o pár dní na hodinách literatúry zoznamovať s denníkom Mórica Beňovského, Slováka, rodáka z Vrbového, cestovateľa, dobrodruha, zakladateľa kolónie na Madagaskare.

              Osmaci a prítomní pedagógovia pozorne počúvali zaujímavé rozprávanie spojené s filmovým dokumentom o Madagaskare, o ceste nášho hosťa na Madagaskar, kde vybudoval pomník venovaný Slovákovi z Vrbového.

              Pán Machovčák dával ôsmakom i úprimné rady do života, že je dôležité sa vzdelávať, pracovať a milovať naše Slovensko.

              (Mgr. Jozefína Poláčiková)

            • 12. ROČNÍK - OKRESNÉ KOLO DEJEPISNEJ OLYMPIÁDY - 2020

            • Rok sa s rokom zišiel a rovnako tak sa zišla aj skupinka osmero víťazov školského kola dejepisnej olympiády, aby si na deň sv. Valentína, 14. februára, zmerali sily so svojimi súkmeňovacami z iných škôl okresu a to na pôde školy Jána Amosa Komenského v Čadci. Najviac sa darilo deviatačke DIANKE HESKOVEJ (9.A), ktorá nechala za sebou všetkých ostatných a obsadila tak vavrínom a zlatom ovenčené prvé miesto a postúpila tak na krajské kolo. Podobne, avšak striebrom okuté druhé miesto, obsadila siedmačka JULKA PAVLIŠINOVÁ (7.A), ktorá ako sa zdá, pera so silou šable chopí sa a úspech hneď zožne a tak aj ona pocestuje v apríli na krajské kolo do mesta, ktoré centrom Turca jest. Dvom ďalším našim verným, úspešným aj po minulý rok, PEŤKE STRÝČKOVEJ (8.A) a  JURKOVI KORDULIAKOVI (7.A) nebolo dopriané stáť na piedestáli víťazov, no dve štvrté miesta sú tiež úspechom hodným chvály. Rovanko tak aj piate a šieste miesto JANKA HOVORKU (8.B) A EMKY JANČÍKOVEJ (6.A). V neposlednom rade ďakujeme aj zvyšným dvom reprezentantom školy a to DOMINIKOVI POLÁKOVI (9.A) a KRISTÍNKE BELKOVEJ (6.B), ktorých snaha doplnila naše úsilie opäť raz uspieť.

              Na fotografii Dianka Hesková a Julka Pavlišinová, postupujú na krajské kolo do Martina.

              (Mgr. Branislav Večerík)

            • Turzovské basketbalistky sa stali masterkami okresu Čadca.

            • Potom ako sa v basketbalovej súťaži minulý týždeň predstavili žiaci našej ZŠ, a vybojovali si v obvodovom kole postup medzi najlepších  troch v okrese Čadca, sa v basketbalom „ringu“ predstavili aj naše dievčatá.

              Vo štvrtok, 20.februára, spolu s ďalšími 6 družstvami okresu (Makov, Korňa, Zborov, Oščadnica, Čadca Rázusova a Čadca Štefánikova) odohrali  náročný turnaj, ktorý  predstavoval kvalifikáciu, semifinále i finále okresu Čadca. ZŠ Turzovku pod vedením Mgr. K. Kobolku reprezentovali žiačky: Matejíková Ingrid, Matejíková Beáta, Hrtrúsová Dorota, Dybalová Janka z 9.A, Kubačková Michaela a Cudráková Sabína z 9.B, Olšárová, Valéria, Prasličáková Kristína, Andrašková Radka z 9.C, Faturová Timea z 8.A a Vlčková Valéria zo  7.A.

              V otváracom zápase sme deklasovali Korňu 19:0, čím sme si získali u ostatných súperiek rešpekt. Druhý zápas v skupine sme nastúpili proti domácim zo ZŠ Čadca Štefánikova. Tento zápas sa skôr bojovalo ako hralo, ale nakoniec sme udržali 2-bodové vedenie a zvíťazili sme 4:2. V poslednom dueli skupiny sme proti Makovu, ktorý taktiež porazil oboch našich súperov hrali o víťazstvo v skupine. Po záverečnej remíze 6:6 prišli na rad trestné hody, kde sme boli úspešnejší 6:7PP a do semifinále sme postupovali z prvého miesta v skupine. Proti nám nastúpila Oščadnica, ktorú sme zdolali hladko 14:2 a vo finále nás čakal opäť Makov, ktorý v semifinále vyradil Zborov 4:2. V zápase o 3. miesto si potom Zborov ľahko poradil s Oščadnicou 15:2 a prišlo na rad repete zápasu so skupiny. Naše dievčatá si už celkovú výhru nenechali ujsť, Makovu oplatili vlaňajšiu finálovú prehru a po polčase 4:1 nakoniec zaslúžene zvíťazili v pomere  9:1 a stali sa Majsterkami okresu Čadca.

              Dievčatám budeme držať palce, pretože po jarných prázdninách  sa stretnú s víťazom okresu Kysucké Nové Mesto  o postup do Krajského kola.

              (Mgr. Kamil Kobolka)

            • ENGLISH IS FUN

            • ENGLISH IS FUN...aj takto prebieha hodina anglického jazyka v našej tretiackej triede, keď ju nečakane navštívil malý "zahraničný" hosť Teddy Mr. Brown (ktorého žiaci takto výstižne pomenovali) a keďže bol veľmi nesmelý a neustále sa nám schovával, museli sme pri jeho hľadaní aktívne používať anglický jazyk. Celé jeho "putovanie" sme aj poctivo zaznamenali na tabuľu...A tu je výsledok! (Mgr. Daniela Šamajová)

            • Našu aktivitu si všimli aj v UBIANE!

            • Deti zo Spojenej školy v Turzovke si urobili vlastný prieskum aby zistili, ako dochádzajú do školy. Nie je im totiž ľahostajné životné prostredie a teda ani to, ako na vyučovanie pricestujú.

              Ako tieto výsledky hodnotíte?

              Do školy sa dá chodiť rôznym spôsobom. Najzdravšia a najzaujímavejšia je však cesta do školy pešo. Preto nás pri spracovaní výsledkov milo prekvapilo zistenie, že väčšina žiakov do školy chodí pešo. Samozrejme, nájdu sa aj takí, ktorí sa do školy nechajú priviezť autom aj napriek tomu, že bývajú neďaleko školy. Autá nám niekedy v ranných hodinách pred školou doslova spôsobujú dopravný chaos. Preto máme aj ďalší cieľ, a to znížiť množstvo emisií z áut v areáli školy. Pevne verím, že prieskumom sme motivovali veľa žiakov vzdať sa vozenia autom a budeme pokračovať aj naďalej v edukácii nielen detí, ale aj ich rodičov. Veľmi si želáme, aby sa zriekli vozenia autom do školy a urobili tak niečo nielen pre seba, ale aj pre životné prostredie.

              Celý článok nájdete na stránke: https://www.ubian.sk/blog/aktualita/ziaci-z-turzovky-zalezi-nam-na-tom-ako-sa-dopravujeme-do-skoly/?fbclid=IwAR3Ci7FIyyZROGbrCRYu_LJeV-8595cN23k_crVDKgyiQfvygvZl2Exz4iA

            • Chlapci si v obvodovom kole basketbalového turnaja žiakov vybojovali 2. miesto a postup do okresného kola.

            • Druhá polovica školského roku už beží na plno a  žiaci sa pustili nielen do práce v školských laviciach, ale aj sa do ďalšej reprezentácie školy vo vedomostných a športových súťažiach. Február už tradične patrí meraniu síl našich basketbalistov a basketbalistiek.

              Uplynulý týždeň 13.2.2020 si chlapci našej školy zmerali sily v obvodovom kole basketbalu na pôde čadčianskej ZŠ Rázusova. Turzovský tím nastúpil v zložení M.Gernát (9.A) M.Boko, M.Rudinský a S.Chudej(9.B), M.Fojtík, S.Slováček (9.C), L.Mozolík, M.Hranec a Š.Jozek (8.A),S.Steiniger, J.Hovorka (8.B) a M.Puškár (8.C). Prvý zápas Turzovky proti tímu ZŠ Makov skončil v riadnom hracom čase remízou, no predĺženie prinieslo viac šťastia Turzovke a zvíťazili sme 5:4. Druhý zápas sme prehrali s domácou Čadcou 2:4 a v treťom Turzovka zdolala Zborov 4:2.  Makov svoje zvyšné zápasy vyhral a v konečnom súčte obsadil 1. miesto pred Turzovkou, ktorá o skóre predbehla domácu ZŠ Čadca Rázusova a poslednú priečku obsadila ZŠ Zborov, ktorá nezískala ani jeden bod.

              Postupúcimi do okresného kola, ktoré sa bude konať 21.2.2020 sú Makov a Turzovka – chlapcom budeme držať palce.

              Žiakov našej školy pripravuje na basketbalovom krúžku a vedie Mgr. Kamil Kobolka.

              (Mgr. Kamil Kobolka)

               

            • Lyžiarsky kurz pomohol začiatočníkom a prospel aj pokročilým.

            • Podobne ako v predchádzajúcich rokoch organizovala naša Základná škola v Turzovke aj v tomto roku základný lyžiarsky kurz pre žiakov siedmeho ročníka. Konal sa v dňoch  10. - 14. februára 2020 v lyžiarskom stredisku  SKI Makov. Podmienky neboli optimálne, no aj napriek výkyvom počasia kurz splnil svoj cieľ. Aj v tomto roku boli jeho náklady hradené z príspevku Ministerstva školstva, t.j. žiaci neuhrádzali žiaden poplatok, čo možno motivovalo aj úplných nelyžiarov, aby sa postavili na svah a nazbierali prvé skúsenosti s týmto pekným zimným športom.. Inštruktormi lyžovania boli učitelia našej školy – A. Korčeková, Š.Malík, L.Čellár a K.Kobolka. Žiaci boli rozdelení podľa aktuálnych lyžiarskych zručností do štyroch družstiev - 18 detí nemalo s lyžovaním žiadnu skúsenosť, no o to mali väčšiu túžbu naučiť sa základnú techniku zjazdového lyžovania a zdolať na prvý pohľad pre nich „neskutočný kopec“ lemovaný kilometrovým vlekom. Výcvikový kurz splnil svoj cieľ do bodky.  Na konci kurzu medzi nimi už neboli žiaci, ktorí boli na  začiatku kurzu „nelyžiarmi“, čo značí o veľkom úsilí žiakov zdokonaľovať sa. V piatok všetci žiaci odchádzali domov s dobrým pocitom a odhodlaním pokračovať v rozvíjaní lyžiarskych zručností i mimo povinného kurzu.

              Veľká vďaka za organizáciu tohto náročného podujatia, za trpezlivosť s úplnými začiatočníkmi, no najmä za ich organizačný servis na svahu aj mimo neho patrí najmä našim telocvikárom .

              (Mgr. Kamil Kobolka)

            • TURZOVSKÝ SLÁVIK 2020 – Prehliadka detského hudobného folklóru 2020

            • Spojená škola Turzovka  - organizačná súčasť CVČ  s ved. DFS Bukovinka zorganizovali 14.februára 2020 v Spojenej škole už 13.ročník prehliadky detského hudobného folklóru TURZOVSKÝ SLÁVIK pre ročníky 1. – 4.

              Je potešujúce, že naše deti veľmi radi spievajú, majú pekný vzťah k ľudovej piesni, čo sa prejavilo aj v tomto ročníku. Výber piesní bol pestrý, deti spievali slovenské ľudové piesne, detské piesne, ale boli aj „speváci“, ktorí sa predstavili s kysuckými ľudovými  piesňami v originálnom - našom kysuckom nárečí. Cieľom takýchto podujatí  je, aby sa zachovávala naša krásna ľudová pieseň práve prostredníctvom detí, ktorí sú nositeľmi tradícií, aby sa rozvíjal prirodzený detský talent ale hlavne, aby spev prinášal deťom radosť a potešenie.

              Ďakujem pánu riaditeľovi Mgr. Rastislavovi  Bakajsovi , ktorý má veľké pochopenie  pre aktivity tohto typu, p. zást. Mgr. Kobolkovej , p. učiteľkám z ročníkov 1. -4., rodičom, ktorí pripravovali deti na ich vystúpenie.

              Všetky deti si za svoj úžasný a jedinečný spevácky prejav  odniesli pekné a hlavne praktické vecné ceny a všetci speváci dostali na pamiatku diplom a medailu s logom hudobného motívu.

              Aj keď 13.ročník nebol súťažný, odborná porota v zložení:

              Mgr. Kobolková Emília, Mgr. Maďariová Janka, Mgr. Sobčáková Ľubica, Mgr. Šupolová Terézia, Mgr. Urbánková Antónia, Mgr. Barancová Jana, Mgr. Pavlišinová Jana a Mgr. Monika  Schützová doporučili,  aby našu školu na nesúťažnej prehliadke SLÁVICI HORNÝCH KYSÚC  reprezentovali sólisti speváci:    

              1.a 2.ročník -  Adamko Fekete, Martinko Velička, Mária Bojdová, Barborka Hadrabová.      

              3.-4.ročník -   Eliška Marcová, Kiara Šusteková, Michaela Lašová, Júlia Maďariová, Nelka Šperková, Ella Talová, Michal Kvašňovský- sólista inštrumentalista                          

                             Všetkým spevákom patrí veľká pochvala a gratulácia.

                                                    Mgr. Maďariová Janka, ved. DFS Bukovinka

            • Číta celá škola alebo ako poraziť strašidlo

            • Strašiak slovenského školstva „Čitateľská gramotnosť „ vyceril svoje dračie zubále už na každé školské kráľovstvo.  A číha veru aj na nás v Turzovke. Rozhodli sme sa však  proti nemu ešte viac bojovať, a to celoškolským, veríme, že nie jednorazovým, projektom Číta celá škola. Projekt zrealizujeme v marci, ktorý už niekoľko rokov nesie prívlastok mesiac knihy. Žiaci, učitelia, riaditeľ a veríme, že i ďalší J si prinesú  knihu, ktorú práve čítajú  alebo sa chystajú začať čítať. Dôležité je, aby všetci čítali to, čo ich naozaj baví, čo dáva krídla ich fantázii a núti ďalej uvažovať. A potom, potom... Pssst... Viac zatiaľ neprezradíme. Sme však presvedčení, že spoločne strašidlo porazíme J!

              P.S. Milí žiaci, v prípade, že nepatríte k vášnivým čitateľom a ani netušíte, čo by ste mohli čítať, poraďte sa so svojimi kamarátmi či učiteľmi. S knihami vám rada a ochotne poradí aj pani knihovníčka v školskej knižnici. Okrem toho bude na vás čakať Škatuľa poslednej záchrany plná kníh. Tešíme sa!

              (PhDr. Eva Dodeková)

            • Krása slova - obvodné kolo

            • Maratón prednesu poézie a prózy pod názvom Krása slova pokračoval 12. februára obvodným kolom v Turzovke. Predstavilo sa v ňom  vyše 40 recitátorov z hornokysuckého regiónu.

              Našu školu reprezentovalo 6 žiakov, ktorí podali vynikajúce výkony a oslovili porotu i publikum.

              Umiestnenie:

              I. kategória- próza: 3. miesto: Soňa Birková,

              III. kategória - próza:  1. miesto: Sabina Stuchliková,

              I. kategória – poézia: 1. miesto: Dominik Korček,

              II. kategória – poézia: 1. miesto: Liliana Vaňková,

              III. kategória - poézia: 1. miesto: Kamila Kobolková.

               

              Priamy postup do blížiaceho sa okresného kola si minulý rok vybojovala aj Magdalénka Frollová, ktorá získala skvelé 3. miesto na krajskom kole Vajanského Martin.

              Všetkým úprimne blahoželáme a tešíme sa na ďalšie úspechy!

              (PhDr. Eva Dodeková)

            • Olympiáda v anglickom jazyku - okresné kolo

            •      V uplynulých dňoch si naši žiaci zmerali sily so svojimi rovesníkmi v okresnom kole Olympiády v anglickom jazyku. Svoje jazykové zručnosti porovnávali v piatich oblastiach jazyka  - v slovnej zásobe, čítaní s porozumením, počúvaní, gramatike a rozprávaní. Našu školu reprezentovali dvaja žiaci, ktorí sa tejto súťaže zúčastnili prvý krát a zároveň boli aj úspešní. V mladšej kategórii sa umiestnil sa Šimon Hranec  (7.C) na peknom 4. mieste a v kategórii starších žiakov sa Simona Tkadlecová (8. A) stala úspešnou riešiteľkou.  Gratulujeme a tešíme sa na ďalší ročník.

                (Mgr. Kopásková Daniela)

            • Project days - „Make, try and speak“

            •      Not only learning is important, but even the  fun is the curry of the lesson.  Alebo „nielen učenie, ale aj zábava je korením hodiny...“. Na hodinách anglického jazyka si deti  od začiatku osvojujú cudzí jazyk nielen v písomnej, ale aj hovorenej podobe. Aby sme sa nielen učili, ale i zabavili a využili to, čo sme sa naučili, spestrili sme si hodiny anglického jazyka „ with a healthy day,“ alebo „zdravým dňom. Naši tretiaci si vyskúšali pripraviť ovocný šalát na hodine anglického jazyka a tom, že im chutil hovoria výrazy ich tváríJ Okrem iného zvládnu títo šikovníci aj „speaking“ v anglickom jazyku, ktorý musia dokazovať pri prezentovaní svojich projektov.  

              (Mgr. Kopásková Daniela)

            • Turnaj vo vybíjanej

            • Vyhodnotenie 13.ročníka TURNAJA VO VYBÍJANEJ ŽIAKOV 4. ROČNÍKOV

              Spojenej školy Turzovka Stred 305 - organizačná súčasť CVČ

              12. februára 2020 organizovala Spojená škola Turzovka - organizačná súčasť CVČ, Oddelenie TV a športu  Školské kolo vo vybíjanej žiakov 4.roč. Spojenej školy TURZOVKA.

              Družstvá z každej triedy  pod vedením svojich triednych pani učiteliek : 4.A Mgr. Hnidkovej Gabriely, 4.B Mgr. Mozolíkovej  Zuzany a 4. C Mgr. Kováčikovej Zuzany „bojovali“  o každú loptu, o každého vybitého hráča. Hráči sa navzájom povzbudzovali a  hrali s plným nasadením. Takúto príjemnú športovú atmosféru vytvorili a svojim búrlivým povzbudzovaním prispeli k dosiahnutiu dobrých športových výkonov spolužiaci súťažiacich družstiev. Všetky zápasy sa odohrali v rámci FAIR PLAY hry, len aby sa práve ich trieda stala víťazom školského kola.

                          

              Výsledky:

              1.miesto    4.A

              2.miesto    4.B

              3.miesto    4.C

              Všetci hráči boli odmenení medailami a triedne kolektívy diplomami.

               

              GRATULUJEM A PRAJEM VEĽA ŠPORTOVÝCH ÚSPECHOV!!!!

              Pánu riaditeľovi Spojenej školy Mgr. Rastislavovi  Bakajsovi a triednym pani učiteľkám 4.ročníkov ďakujem za spoluprácu a ústretovosť pri organizovaní takýchto obľúbených a pre deti prospešných športových aktivít.                                                                          

              Mgr.Maďariová J., ved.odd.Tv a športu Spojená škola–organizačná súčasť CVČ

               

            • Školské kolo Chemickej olympiády

            • V piatok, 7.2.2020, sa na našej škole uskutočnil 56.ročník Chemickej olympiády. V tomto roku si žiaci overili svoje vedomosti v chemickom názvosloví a chemických výpočtoch. Bližšie sa venovali zlúčeninám zinku a ukázali, že ich domáca príprava bola skutočne výborná. Všetci zúčastnení žiaci sa stali úspešnými riešiteľmi školského kola a my im srdečne gratulujeme.

              Umiestnenie:

              1. miesto .... Diana Hesková IX.A (100 %), Radoslava Andrašková IX.C (100%)                   

              2.miesto ...  Beáta Matejíková IX.A (92,5 %)                   

              3.miesto .... Ján Kováčik IX.C (90 %)

              Úspešní riešitelia : Ingrid Matejíková IX.A                           

                                           Ivana Pavlišinová IX.B                           

                                           Sabína Stuchlíková IX.A   

                                          Dorota Hrtúsová IX.A

              (Mgr. Monika Sabelová)

            • Okresné kolo Matematickej olympiády - 5. ročník

            • Okresné kolo 5. ročníka Matematickej olympiády sa uskutočnilo 29. januára 2020 v Čadci. Zúčastnili sa jej všetci úspešní riešitelia domáceho kola Matematickej olympiády  - Jakub Fuják z 5.A triedy, Patrik Miženko,  Vaneska Vavračová, Adam Pápol, Lukáš Krištof a Lenka Tichá z 5. B triedy.   

              Úspešnými riešiteľmi okresného kola sa stali Patrik Miženko, ktorý sa umiestnil  na 3. mieste a Lenka Tichá , ktorá obsadila 5. miesto.   Celkovo  úlohy riešilo 37 žiakov , z toho úspešných bolo 16 žiakov.

              Táto súťaž prispieva k vyhľadávaniu žiakov talentovaných na matematiku, vedie žiakov k samostatnej tvorivej činnosti. Je pomerne náročná na prípravu, niektoré úlohy vyžadujú poznatky nad rámec základného učiva. Všetci zúčastnení žiaci vzorne reprezentovali našu školu a získali veľmi cenné skúsenosti do ďalších ročníkov.

              (RNDr. Magdaléna Pekárová)

    • Kontakty

      • Základná škola ako organizačná zložka Spojenej školy Juraja Turza
      • 041/4352502, 0918 881 756
      • Stred 305 Turzovka 02354 023 54 Turzovka Slovakia