• Novinky

            • Medzinárodný deň materinského jazyka

            • 21. február bol prehlásený na výročnej 30. konferencii UNESCO v novembri 1999 za Medzinárodný deň materinského jazyka (International Mother Language Day).

              Medzinárodný deň materinského jazyka si na podporu jazykovej a kultúrnej rozmanitosti a viacjazyčnosti pripomíname každý rok od roku 2000. Tento dátum sa spája s dňom, kedy v roku 1952 bengálski študenti demonštrovali   v Dháke   (v súčasnosti   Bangladéš) za uznanie ich jazyka Bengálčiny, ako jedného z dvoch národných   jazykov   Pakistanu. Cieľom    tohto    dňa  je pripomenutie, poznávanie a precvičovanie materinských jazykov po celom svete.

              Jazyky sú najsilnejšie nástroje na zachovanie a rozvoj nášho hmotného a nehmotného kultúrneho dedičstva. Všetky kroky na podporu šírenia materinského jazyka slúžia nielen k podpore jazykovej rozmanitosti a viacjazyčnému vzdelaniu, ale aj k rozvoju plnšieho povedomia o jazykových  a kultúrnych tradíciách po celom svete a inšpirujú solidaritu založenú na porozumení, tolerancii a dialógu.

              Materinský jazyk... uvedomujeme si v každodennom zhone význam tohto pojmu? Uvedomujeme si, že to bol prvý jazyk, ktorý sme počuli od svojej mamičky a prvý jazyk, ktorým sme sa naučili rozprávať. Áno, je dôležité poznať aj cudzie jazyky, je dôležité poznať kultúru iných národov... Ale predovšetkým by sme mali poznať ten svoj, najmilší, najsladší, najzrozumiteľnejší jazyk, ktorým jednoznačne vyjadríme, kde je náš domov, kde sú ľudia, na ktorých sa môžeme spoľahnúť, kde sme sami sebou.

              Žiaci druhého stupňa Spojenej školy Juraja Turza si pod vedením vyučujúcich SJL tento deň pripomenuli rôznymi aktivitami.

              • Využili sme priestory školskej knižnice.
              • Privítali sme sa tradične po slovensky chlebom a soľou.
              • Tvorivo sme pracovali s ľudovou slovesnosťou, konkrétne riekankami – žiaci ich skupinovo recitovali i dramatizovali.
              • Dopĺňali neúplné frazeologizmy a vysvetľovali si ich význam a použitie v reči.
              • V skupinách uvažovali, čo by bolo, keby naším materinským jazykom nebola slovenčina, keby nebolo štúrovcov....
              • Pracovali s textami, identifikovali znaky bernolákovčiny a štúrovčiny a porovnali ich so súčasným jazykom.
              • Uvažovali o tom, čo rmúti a čo teší učiteľov slovenčiny – nášho materinského jazyka – ich odpovede boli vtipné i na zamyslenie.
              • Zaoberali sme sa slangom a nárečiami.
              • Očami Ľudovíta Štúra sme spojili minulosť (kodifikácia spisovnej slovenčiny) so súčasnosťou (vnímanie súčasného stavu nášho materinského jazyka) formou dramatizácie.  
              • Šiestaci robili myšlienkové mapy zo slovnej zásoby.
              • Deviataci postery o štúrovcoch.
              • Deviataci pripravili rovesnícke vzdelávanie pre siedmakoch.

              Žiakom ďakujeme za ich nadšenie a zanietenosť pri jednotlivých aktivitách.

               

              Mgr. Michalisko

                                                                                                                                  

               

               

            • Exkurzia 9 - Kráľová pri Senci - Komunita Cenakolo, Sereď – Múzeum holokaustu

            • V stredu, 28. 2.2024, bola pre žiakov 9. ročníka zorganizovaná exkurzia do komunity Cenakolo a do Múzea holokaustu v Seredi.

              Prvá zastávka bola v Kráľovej pri Senci v komunite Cenakolo. Zakladateľkou komunity Cenacolo je sr. Elvíra Petrozzi. Komunita Cenacolo pomáha narkomanom, strateným mladým ľuďom, nespokojným, búriacim sa, zúfalým, tým, ktorí chcú nájsť sami seba, radosť a zmysel života. Comunita Cenacolo pôsobí v rôznych krajinách sveta, aj na Slovensku. Žiakom porozprávali svoje životné príbehy dvaja členovia komunity. Svedectvá boli zaujímavé a veľmi poučné. Dostať sa z ulice a opäť nájsť svoju dôstojnosť a zmysel ľudského života si vyžaduje veľkú silu a odhodlanie . Piliermi komunity sú modlitba, priateľstvo a práca. Hovoria: “Ľudia by sa mali veľa zhovárať a zaujímať sa jeden o druhého nezištne, lebo o chvíľu si začneme len písať a stretávať sa len vtedy, ak budeme niečo potrebovať.“

              Druhou zastávkou bolo Múzeum holokaustu v Seredi, kde sa žiaci 9. ročníka prostredníctvom detailného výkladu i samotnej expozície oboznámili s témou holokaustu na našom území v období existencie Slovenského štátu vo vojnových rokoch 1939 – 1945 i fungovaním samotného pracovného tábora.

              Obe navštívené miesta majú zopár vecí spoločných, obe niečo spája a zároveň rozdeľuje. Napríklad to, že sú spojené s malými, či veľkými tragédiami, ťažkými životnými osudmi, pričom v prvom prípade končia väčšinou dobre, v tom druhom skôr tragicky. Na oboch miestach žijú alebo žili ľudia izolovane od okolitého sveta a obe miesta sú alebo boli spojené s vierovyznaním, jedno s kresťanským, druhé so židovským, ktoré človek poväčšine zdedí po svojich predkoch. Téma za zamyslenie.

              Mgr. Monika Janíková

              Mgr. Branislav Večerík

            • Dejepisná olympiáda – okresné kolo

            • V pondelok, dňa 5. februára 2024, sa v Centre voľného času v Čadci /ZŠ Komenského/ uskutočnilo okresné kolo dejepisnej olympiády, na ktorom sa zúčastnilo päť žiakov našej školy. Pôvodne nás malo byť osem, no žiaľ, v rovnakom termíne sa uskutočnila aj súťaž v prednese a tak sme prišli o dve želiezka v ohni, jedno „želiezko“ akosi na olympiádu pozabudlo. Traja žiaci: MAREK SMREČEK z 8.A, DRAHOMÍR VELIČKA z 9.C a SOFIA ONDEROVÁ zo 6.A uspeli vynikajúco - chlapci obsadili druhé miesto, Sofia tretie. Marek a Drahomír postupujú na krajské kolo, ktoré sa uskutoční 19. apríla. Všetkým trom srdečne gratulujeme a chlapcom držíme palce na krajskom kole. Spojenú školu Juraja Turza ešte reprezentovali: SOŇA BIRKOVÁ zo 7.A a JAKUB HORELIČAN z 9.C. Ďakujeme.

              Mgr. Branislav Večerík

            • Slávik Slovenska – školské kolo

            • Slávik Slovenska – školské kolo

              28. februára sa našou školou ozývali tóny ľudových piesní v podaní  najtalentovanejších žiakov z tried 1.-4. ročníka.

              Najzvučnejšie hlasy mali títo žiaci:

              1.-2. ročník

              1. miesto:       Ruby Miroslava Maguire, 1.A

              2. miesto:       Laura Horčičiaková, 2.B

              3. miesto:       Ema Kobolková, 1.B

              Cena poroty:  Adam Korený, 2.A

               

               

              3.-4. ročník

              1. miesto:       Valéria Špiriaková, 3.A

              2. miesto:       Ema Perďochová, 3.B

              3. miesto:       Adam Kobolka, 4.C

              Cena poroty:  Ela Jančíková, 4.C

               

              Všetkým zúčastneným patrí naše uznanie za účasť, výhercom gratulujeme 

               

              Mge. Emília Kobolková

            • Rovesnícke vzdelávanie

            • Dňa 5. 2. 2024 sa žiaci ôsmeho ročníka zúčastnili rovesníckeho vzdelávania na SOŠ drevárskej v Krásne nad Kysucou. Žiaci sa pod vedením študentov venovali téme Pôda. Svoje vedomosti si mali možnosť overiť aj prakticky. V technickej časti si každý žiak zhotovil vlastnú varešku pod dozorom majstrov odborného výcviku. Okrem toho ukázali aj počítačové zručnosti pri vizualizácii vlastnej izby. Žiaci ocenili hlavne pozitívny a empatický prístup študentov a profesorov.

              Vyučujúce chémie: Mgr. Sabelová, Mgr. Maslíková

            • Zaujímavé žiacke „projekty“

            • Je veľa spôsobov ako sa žiaci na hodinách dejepisu môžu realizovať a zároveň spolupodieľať na zatraktívnení učebného procesu. Už veľa žiakov tak urobilo, spomeniem len nedávny príklad, keď Sofia Lukáčová zhotovila vernú kópiu uhorskej kráľovskej koruny. V posledných týždňoch sme so šiestakmi preberali učivá o starovekom Grécku. Dvaja žiaci sa nechali inšpirovať netradičným spôsobom: LUCIA ZATKULIAKOVÁ (6.A) Trójskou vojnou a Trójskym koňom, výmyslom Odysea, spomínaným v Homérovej Iliade. Kôň má aj „tajný“ vchod, aby sa doň i von achájski vojaci dostali. Druhým žiakom je  SIMON STOPKA (6.B), ktorého zase oslovila grécka architektúra a vyrobil pre svojich spolužiakov tri modely stĺpov, ktoré Gréci používali pri stavbe svojich chrámov: iónsky, dórsky a korintský. Spomeniete si ešte na príbeh o Trójskej vojne a jej hrdinoch?  A dokážete priradiť modely stĺpov k ich názvom?  

              Skvele zhotovené pomôcky budú využívané aj v budúcnosti, pre ďalšie generácie šiestakov. Každý takýto projekt je samozrejme ocenený nielen obdivom žiakov i učiteľa ale aj známkou „výborný“.

               

              Mgr. Branislav Večerík

            • Hviezdoslavov Kubín – obvodné kolo

            • Blahoželáme ku skvelému výsledku našich žiakov na obvodnom kole, ktoré sa uskutočnilo 5. 2. 2024 v unikátnych priestoroch historickej knižnice v Turzovke.

              I. kategória – próza: Natálka Balogová – 1. miesto

              II. kategória – próza: Lucka Zatkuliaková – 1. miesto

              II. kategória – poézia: Barborka Hadrabová - 1. miesto

              III. kategória – poézia: Julka Maďariová – 1. miesto

              III. kategória – próza: Rebeka Hadrabová – 1. miesto

              III. kategória – próza: Magdalénka Frollová – 3. miesto

              Okrem tohtoročných víťazov jednotlivých kategórií nás budú na okresnom kole reprezentovať i minuloroční víťazi okresného kola v prednese poézie. Sú nimi Kristínka Kapusňáková a Vašek Hadraba. Súťažiacich prišli podporiť i ďalší naši žiaci, ktorí sa tiež zaujímajú o prednes a zažili tak vyučovanie v praxi.

              Všetkým prajeme veľa úspechov na okresnom kole v Čadci už 11. marca!

              nadšení vyučujúci

            • Olympiáda v anglickom jazyku – okresné kolo

            • 17.1. 2024 sa konalo okresné kolo Olympiády v anglickom jazyku v CVČ Čadca. Našu školu reprezentovali víťazky školského kola – v kategórii 1A – Magdalénka Tašárová zo 7.B a v kategórii 1B – Zuzka Cvinčeková z 8.A triedy. Konkurencia bola ako každý rok veľmi silná, ale naše dievčatá sa v nej nestratili. Magdalénka obsadila krásne 3. miesto vo svojej kategórii a Zuzka bola úspešná riešiteľka. Dievčatám ďakujeme za vzornú reprezentáciu našej školy. 

                                                                                                                                    Mgr. Cvinčeková

            • NOVOROČNÉ SVETLUŠKY

            • Je mnoho legiend. Jedna z nich o rodákovi z Predmiera Tomášovi Uhorčíkovi nás v magický deň 02.02. 2022 + 2 (teda 2024) o 17:02 zlákala k hľadaniu pokladu. A že to nebolo len tak! Absolvovať všetky úlohy, pochod, spojiť si význam indícií... Ach, jaj! To bola teda fuška! Na samotnom konci bola však velikánska radosť. Pátrači poklad objavili, jeho miesto totiž podľa indícií presne uhádli. Napadlo by vám, že indície ako vitamín C, mäso s ryžou, Stradivari, učiteľ, liečiteľ, čistý zvuk, nefúkaj... viedli k smreku? Ale áno, na ňom boli v truhlici zlaté dukáty z dôb, keď po našich horách zbíjal Tomáš Uhorčík s priateľom Jurajom Jánošíkom. A tak i malí, ale i veľkí hľadači pokladov dostali zaslúžene spravodlivý diel pokladu.

              Ďakujeme všetkým svetluškovským rodičom, ktorí prispeli nielen skvelou atmosférou, pomocou, ale i slaným a sladkým povzbudením.

              Osobitne vyjadrujeme neskonalú vďaku Žanetke a Stankovi Gašperákovcom, ktorí absolútne nezištne pripravili pre hľadačov pokladov občerstvenie.  

               

              Hľadači pokladov so Svetluškami Jankou a Zuzkou

    • Kontakty

      • Základná škola ako organizačná zložka Spojenej školy Juraja Turza
      • 041/4352502, 0918 881 756
      • Stred 305 Turzovka 02354 023 54 Turzovka Slovakia