• Novinky

            • Biologická olympiáda - okresné kolo

            • Dňa 25.4. 2024 sa v Čadci uskutočnilo okresné kolo BIOLOGICKEJ OLYMPIÁDY kategórie D. Našu školu zastupovali dvaja  žiaci, ktorí sa stali úspešnými riešiteľmi. Šimon Belko sa umiestnil na 2. mieste a Matej Chnúrik na 5. mieste. Obom srdečne blahoželáme.

              Mgr. Lenka Dočárová

            • Školský výlet 5.A a 5.B

            • Dňa 15.5.2024 naši piataci navštívili romantická zrúcanina hradu Strečno, ktorá dominuje nad stuhou Váhu ako symbol feudálnej moci na strednom Považí. Aj keď je už tri storočia ruinou, jeho zachovalá architektúra je dokladom vývoja stredovekej pevnosti od obdobia gotiky po obdobie baroka. Dejiny hradu sa začali síce až v polovici 14. stor. ale prvé osídlenie je omnoho staršie.

              V podhradí žiakov zaujala stredoveká dedina Paseka, postavená autenticky podľa dobových stredovekých stavieb. Pozostáva z piatich malých kompletne vybavených drevených domčekov so slamenými strechami – dom stredovekého pekára, rybára, ľudovej liečiteľky, útulňa pre pútnikov.  Súčasťou dediny je funkčná zvonica a studňa.

              Triedne učiteľky Mgr. janíková a Mgr. Cvinčeková

            • Slávik Slovenska 2024

            • Dňa 16.5.2024 reprezentovala našu školu na okresnom kole súťaže Slávik Slovenska 2024 Valika Špiriaková, žiačka 3.A. Valika previedla skvelý výkon, no na postup do krajského kola to nestačilo.  Za vzornú  reprezentáciu školy jej ďakujeme a prajeme veľa radosti zo spevu. Poďakovanie patrí aj p. učiteľke Blanke Štrbovej zo ZUŠ za hudobný doprovod.

              Mgr. Emília Kobolková

            • Rovesnícke vzdelávanie

            • Víťazky informatickej súťaže Online potulky okolo sveta

              Janka Smažáková a Sofia Onderová zrealizovali rovesnícke vzdelávanie vo 4.A a 4.C so svojimi výhernými porezentáciami.

              Janka s prezentáciou Hrady a zámky na Slovensku, Sofia s prezentáciami Prelomové vynálezy v histórii ľudstva a Prírodné katastrofy. Peknými prezentáciami doplnenými o pracovné listy obohatili vedomosti žiakov o nové poznatky.

               

              Mgr. Emília Kobolková

            • TRETIACKA ŠPORTOVÁ OLYMPIÁDA

            • V stredu, dňa 15. 5. 2024, sa žiaci 3.A a 3.B zúčastnili športovej olympiády, ktorá sa konala  v telocvični našej školy. Tretiaci súťažili v štyroch športových disciplínach: rýchly beh, skok z miesta, hod na cieľ a hod do diaľky. Víťazi boli odmenení medailami a všetci zúčastnení odchádzali so sladkou odmenou a dobrou náladou. Všetkým srdečne gratulujeme!

              Mgr. Dodeková a Mgr. Urbánková

               

            • Deň matiek u nás v škole

            • V piatok, 10.5.2024, naši tretiaci potešili srdiečka svojich mám a starých mám krásnym a dojímavým programom, plným básní,piesní a tančekov, ktorý si pripravili k ich sviatku -Dňu matiek. Deti im tak vyjadrili úctu, vďaku za ich lásku, dôveru, istotu a starostlivosť. Poďakovanie patrí aj nášmu p. riaditeľovi Rastislavovi Bakajsovi a p. zástupkyni Alenke Malíkovej, ktorí prijali pozvanie od detí a prišli sa pozrieť na ich tretiacku akadémiu.

              Žiaci z 3.A a 3.B

            • Aj my sme boli súčasťou 56. ročníka Palárikovej Rakovej

            • Veľmi nás potešilo, že naša škola sa stala aj tento rok súčasťou sprievodného programu 56. ročníka PALÁRIKOVEJ RAKOVEJ, a to prostredníctvom rovesníckych divadelných workshopov určených pre najmenšie deti v MŠ Raková i pre piatakov zo ZŠ Podzávoz. Okrem toho mal  náš mladý divadelný súbor TURZODRAMA jedinečnú príležitosť podieľať sa na slávnostnom otvorení Palárikovej Rakovej v uliciach Čadce so svojou inscenáciou Ján Palárik.

              Žiaci, ktorí participovali na programe: Š. Belko, V. Hadraba, K. Kapusňáková, D. Duchoňová, Z. Cvinčeková, M. Frollová, N. Barancová, R. Hadrabová, A. Gejdošová, N. Gajdičiarová, E.Talová, M. Kvašňovský, A. Jurgová, K. Kaduchová, I. Ciesariková, T. Jaroš a N. Šperková.

              Kysuckému kultúrnemu stredisku ďakujeme za jedinečné príležitosti, ktoré nás posúvajú. Tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.

               

              mladí divadelníci a PhDr. Eva Dodeková

            • Z rozprávky do rozprávky

            • V priebehu mesiaca apríl sa žiaci 1. stupňa venovali príprave výtvarných prác na  výtvarno-literárnu prehliadku na tému Z rozprávky do rozprávky. Cieľom bolo namaľovať obľúbeného rozprávkového hrdinu a napísať k nemu krátke odporúčanie pre kamarátov, ktorých by hrdina, či kniha boli inšpiráciou k výberu kníh pre ďalšie čítanie . Žiaci vystavovali ozaj krásne a inšpiratívne dielka a výstava nainštalovaná v priestoroch chodby B pavilónu bola stredobodom záujmu všetkých žiakov. Každú prestávku sa pri nej pristavovali a potešovali svoje srdiečka zaujímavými výtvormi. Dúfame, že sa mnohí inšpirujú a siahnu po novej knižke a zoznámia sa s novými knižnými hrdinami.

              V utorok, 30.4., sa napokon rozhodlo a pán riaditeľ ocenil víťazov jednotlivých kategórií.

              1. kategória – žiaci 1. a 2. ročníka :
              1. miesto Grétka Lemešová 2.B
              2. miesto Vaneska Šuríková 2.B
              3. miesto Eliška Halvoníková 1.B

               

              1. kategória – žiaci 3. a 4. ročníka :
              1. miesto Zarka Maľovaníková 4.A
              2. miesto Vaneska Fusková 3.A
              3. miesto Ela Jančíková 4.C

              Víťazom blahoželáme a všetkým účastníkom ďakujeme za krásne práce.

               

              Mgr. Zuzana Kováčiková

            • Zdravý úsmev s Luciou Máchovou

            • V piatok, 3. mája 2024, sa žiaci 1.A a 1.B poslednýkrát v tomto školskom roku stretli s našou bývalou žiačkou, Luciou Máchovou, študentkou dentálnej hygieny. Projekt Zdravý úsmev sa tentoraz zameral na zdravú výživu a správnu ústnu hygienu. Prváci si zopakovali anatómiu zubov a prakticky precvičili správny postup ich čistenia. Zaujala aj rozprávka o zdravej výžive pre zúbky a prezentácia zdravých a nezdravých potravín. Na záver nakreslili taniere plné zdravej desiaty, pretože už vedia, ako si svoje zúbky chrániť správnou stravou. Tešíme sa na budúce stretnutia v novom školskom roku.

              Triedne učiteľky 1.A a 1.B

            • Rozprávková noc

            • Je možné, aby boli deti „po škole“ celú noc? A vraj dobrovoľne!? Znie to neuveriteľne, ale áno, bolo to tak! Takíto „poškoláci“ si užili rozprávkovú noc dňa 30. apríla. A nebola len rozprávková! Bola čarovná, výnimočná, nezabudnuteľná, jedinečná...

              Vybavení špekáčikmi, slaninou, dobrotami, karimatkami, spacákmi si deti užili množstvo hier, súťaží, tanca, večernej pátračky. Samozrejme, že nechýbala večerná diskotéka, vankúšový súboj, ale aj čítanie rozprávok na dobrú noc.

              A ráno? Rozcvička, balenie a lúčenie. Síce nie celkom sladko vyspinkaní, ale šťastní sme sa vybrali domov.

              poškoláci z 3. A a zo 4. B

            • Hviezdoslavov Kubín - 70. ročník – krajské kolo

            • Naše divadlo poézie TURZODRAMA získalo na krajskom kole Hviezdoslavovho Kubína v Martine 3. miesto.

              Mladí herci zaujali svojou autorskou inscenáciou MEDZINEBO. Ide o metaforický obraz životného príbehu Palárika, v ktorom  sa pokúsili priblížiť život nášho rodáka v modernejšom a tak trochu i súčasnom ponímaní.

              Divadlo poézie Turzodrama tvoria: K. Kapusňáková, D. Duchoňová, Z. Cvinčeková, M. Frollová, N. Barancová, R. Hadrabová, A. Gejdošová, N. Gajdičiarová, E.Talová, M. Kvašňovský, A. Jurgová, K. Kaduchová, I. Ciesariková a N. Šperková.

              Blahoželáme!

              P. S. Za skvelé fotky ďakujeme pánovi Michalovi Lašutovi.

              PhDr. E. Dodeková

            • Medzníky 2. svetovej vojny a SNP

            • V utorok, posledný aprílový deň, sa na Základnej škole E. A. Cernana vo Vysokej nad Kysucou, konala vedomostná súťaž pod patronátom Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov - Medzníky 2. svetovej vojny a SNP. Našu školu reprezentovali traja žiaci z 9.C triedy a to: DRAHOMÍR VELIČKA, Samuel KOŇÁR a MATEJ KULLA. Chalani po troch kolách súťaže: 60 bodový test, „hádaj, kto som“ a tri doplňujúce otázky, obsadili konečnú tretiu priečku, druhá im ušla o malý kúsok. Gratulujeme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy.

              Mgr. Branislav Večerík

            • Milan Rúfus Chlieb náš každodenný

            • Milan Rúfus

              Chlieb náš každodenný

              Chlieb krájať...

              To je nie len tak.

              Chlieb nepriletí ako vták,

              jak cudzí holub do dvora.

              Na chlebík musíš poorať.

              A hodný svojho chleba žiť.

              Chlebík si treba zaslúžiť.

              Pluh tlačiť ako ťažký vlak.

              Chlieb krájať –

              to nie je len tak.

              Poznáš raz, čo to znamená.

              Môj milý, chlieb je odmena.

              Preto sa modlíš

              a ja tiež:

              • chlieb náš každodenný daj nám dnes. -

               

              Už oddávna bolo pečenie chleba jednou z prác sedliackej ženy. Technika pečenia chleba sa dedila z pokolenia na pokolenie. Že je dievča hodné vydaja, bolo jasné celej dedine vtedy, keď sa naučila umeniu chlieb napiecť. No, niežeby sme už v štvrtej triede mali takéto ambície, ale určite sme dokázali, že vieme nielen zamiesiť, ale i správne upiecť.  (Samozrejme, i zjesť! Mňam! Bol fantastický! A ešte teplý! A s maslom!)

              Vlastne ani len netušíme, či sa istá Zuza chlieb naučila piecť a vydala sa. Vieme len, že Paľo Paľovie si ju za chlieb veľký ako mlynské koleso s vydutou kôrou a myšou uprostred nevzal. Ak by ste takéto Zuzy niekedy stretli, pokojne ich pošlite za nami. Vysvetlíme, naučíme. Chce to len srdce na mieste a veľa usilovnosti.

              pekári zo 4. ročníka

      • Kontakty

        • Základná škola ako organizačná zložka Spojenej školy Juraja Turza
        • 041/4352502, 0918 881 756
        • Stred 305 Turzovka 02354 023 54 Turzovka Slovakia