• Novinky

            • Medzinárodný úspech našej šikovnej žiačky

            • Naša žiačka - Emka Tomalová - zo 7. A získala fantastické 2. miesto na medzinárodnej súťaži v gymnastike -  Gymfinity international competition, ktorá sa konala 3. a 4. marca v anglickom Manchestri. Emku pripravovali  tréneri Michaela Rokyčanová a Ľuboľ Ďurčanský.

              Emke veľmi blahoželáme a prajeme mnoho ďalších úspechov!

              PhDr. Eva Dodeková

            • Hodina čítania v knižnici

            • Našim deťom sa snažíme odovzdať čo najviac toho, čo im bude pomáhať počas celého života. Návyk čítania kníh je pre žiakov zdrojom informácií, inšpirácií, rozvíja slovnú zásobu, pomáha  rozvíjať fantáziu a kreativitu. Navyše podporuje kritické myslenie a napomáha schopnosti spracovávať informácie. A hlavne je to zábava!

              Žiaci 4.A a 4.B navštívili mestskú knižnicu v Turzovke, kde im pani Darinka Bajáková porozprávala o pravidlách v knižnici. Našich žiakov zaujala hlavne bohatou ponukou zaujímavých kníh, s ktorými zažijú aj trochu napätia, záhad a veľa zábavy.

              Mgr. Sobčáková, Mgr. Schützová

            • Exkurzia z dejepisu do Trenčína

            • Vo štvrtok, dňa 13. 4. 2023, sa 42 žiakov šiesteho ročníka zúčastnilo dejepisnej exkurzie do mesta TRENČÍN, kde sme navštívili hrad, ktorý sa vypína na skalnom brale s povestným, najsevernejšie umiestneným rímskym nápisom, z čias cisára Marca Aurelia. Repliku tohto nápisu sme si pozreli priamo na hrade, kde nám o ňom pútavo porozprával vtipný pán sprievodca. Rovnako nás popri prehliadke stálej expozície pútavo oboznámil s dejinami hradu i šľachtických rodov, ktoré ho kedysi vlastnili. Na konci prehliadky sme navštívili aj Matúšovu vežu, z ktorej sme si vychutnali výhľad na celé mesto. V meste sme navštívili aj každoročne organizovaný záhradkársky veľtrh, kde si žiaci mohli pozrieť výstavu spojenú s trhom a dozvedieť sa mnohé zaujímavosti z rôznych oblastí spojených so záhradkárskou činnosťou ako napríklad   predpestovaním a výsadbou rastlín, kvetov, ovocných stromov, ochranou pred škodcami a chorobami, strihaním ovocných stromov, kultiváciou a hnojením pôdy, včelárstvom, poľovníctvom atď. Zároveň si mohli čokoľvek z ponúkaného tovaru kúpiť aj do svojej záhrady, izbových kvetináčov, či len tak pre zábavu alebo „do žalúdka“. Exkurzia sa vydarila, všetci sme nakoniec šťastne dorazili domov.

               

              Mgr. Branislav Večerík, Mgr. Monika Janíková

            • Môj obľúbený literárny hrdina

            •   Kniha sa v kultúrno-spoločenskej komunikácii stáva nositeľom poznávacích a výchovných informácii. Ilustrácia pridáva knihe na zaujímavosti a pútavosti. Deti si často vyberajú knihy na základe ilustrácie. Pútavé ilustrácie umocňujú a prehlbujú zážitok z prečítaného.                                                              

              V mesiaci marec sme sa preto rozhodli usporiadať 2. ročník výtvarnej súťaže „Môj obľúbený literárny hrdina“, v ktorej sa žiaci 1. stupňa zahrali na „malých ilustrátorov “ a zobrazili hrdinov, ktorí ich najviac očarili. V priestoroch chodby B pavilónu bola nainštalovaná výstava žiackych prác. Počas posledného marcového týždňa mohli všetci žiaci odovzdať svoj hlas práci, ktorá sa im najviac páčila. Všetky práce boli nádherné aj preto, lebo z nich bolo cítiť lásku ku knihám, príbehom a rozprávkam.  Práce, ktoré v hlasovaní získali najväčší počet hlasov, odmenil pán riaditeľ peknými cenami.

              Výsledky súťaže:

              kategória 1.- 2. ročník

              1. miesto Vaneska Fusková   2.A
              2. miesto Samko Chylík   2.A
              3. miesto Lukas Polák   2.B

               

              kategória 3.- 4. ročník

              1. miesto Rebeka Dorociaková   2.C
              2. miesto Ela Jančíková   2.C
              3. miesto Simonka Staníková   4.B

               

               

              Víťazom blahoželáme a všetkým želáme veľa radosti pri tvorbe ďalších dielok.

              p. uč. Barancová, Kováčiková a Pavlišinová

            • MESIAC KNIHY A MY

            • Takto vyzeral mesiac knihy v našej škole:

              • pokračovali sme  v  projekte ČÍTA CELÁ ŠKOLA –  čítali sme vo vyhradenom čase každý deň alebo hocikedy, keď sme mohli a mali čas,
              • netradične sme pracovali s literárnymi textami a často nám patrilo „posledné slovo“,
              • čítali sme „štvorlístkovo“,
              • pedagógovia nám ponúkli svoje knižné tipy, ktorými sa môžeme inšpirovať, samozrejme, aj vy – nájdete ich na prízemí pavilónu A,
              • zapájame sa do Knižnej výzvy 2023, ktorá  prebieha až do konca mája,
              • preštudovali sme si život a dielo známych maliarov a vytvorili živé obrazy,
              • časť obalu knihy sme stvárnili my alebo naše okolie,
              • prechádzali sme sa alejou pocitov hlavného hrdinu príbehu,
              • pokúsili sme sa vžiť do ťažkostí každodenného života hendikepovaných mladých ľudí, ktorí svoje životné príbehy ponúkajú v optimistickej knihe,
              • vymýšľali sme príbehy, ktoré inšpiroval náš život.

               Mesiac knihy síce skončil, ale my  čítať neprestávame. Pridajte sa k nám!

               motivovaní žiaci Spojenej školy Juraja Turza

               

            • Prvá pomoc na Veľkú noc

            • Ak uvidíte na Bielu sobotu nejakú ženu na Kysuciach (a možno i v Turzovke a okolí) hladiť stromy rukami zamazanými od cesta, zažeňte akékoľvek nepochopiteľné myšlienky a pochybnosti. Býval to zvyk, ktorý mal dožičiť dobrú úrodu.

              A práve STROM bol ústrednou „postavou“ pri hľadaní balíčka veľkonočnej prvej pomoci pre vybraných žiakov našej základnej školy. Našťastie sa ho podarilo odhaliť a nájsť, čím sa, snáď, preventívne predíde zdravotným ťažkostiam v období Veľkej noci. Nebolo to však jednoduché. Na samotnom začiatku bolo pár indícií, ktoré sme získavali po postupnom plnení úloh – na Zemi ich je viac ako hviezd v galaxii, jeho chladiaci výkon je niekoľkonásobne vyšší ako počet hviezd v galaxii, finalista získava odborné ošetrenie, váž si ho pre jeho tieň, i najväčšie z nich narástli z maličkého semiačka...

              Zvládli sme to! Balíčky prvej pomoci boli na liečivom strome, ktorý je symbolom Slovákov. Áno, našli sme ho na našej lipe v areáli školy. Samozrejme, užívať budeme podľa návodu. Inak by sme riskovali problémy.

              Prajeme pokojnú Veľkú noc.

              Pátrači z 3. B

               

            • Nedaj sa! Hovor o tom...

            • V Spojenej škole Juraja Turza sa snažíme taktiež bojovať proti šikanovaniu. V dnešnej dobe je to ale oveľa ťažšie, a preto sme k nám v rámci prevencie pozvali skupinku odborníkov s projektom „Nedaj sa! Hovor o tom“. Predstavenie bolo zamerané na najčastejšie problémy, ktoré neriešime iba v škole, ale i v spoločnosti. Žiaci sa podieľali na diskusii s autormi projektu a nebáli sa ani predstúpiť pred spolužiakov. Najväčší záujem vzbudzovali scénky na rôzne témy, ako napríklad rasové/menšinové predsudky, sociálna nerovnosť, vysmievanie, fyzické útoky. Pre starších žiakov boli pridané scénky zamerané na témy sexuálne obťažovanie a kyberšikanovanie. Žiaci boli poučení o rizikách a nástrahách spojených s témou šikanovania. Pevne veríme, že certifikát, ktorý sme získali, bude mať svoje opodstatnenie v pozitívnom fungovaní našej školy.

              Mgr. Lucia Pastvová

            • INZERÁT

            • Kúpime útulnú chalúpku v Turzovke a okolí, prípadne vezmeme do prenájmu malý domček v tejto lokalite od septembra 2023, pretože chceme byť nablízku úžasným predškolákom a vidieť ich pokroky v prvej triede. Dnes teda odviedli pri zápise skvelú prácu!

               

              Snehulienka a sedem trpaslíkov  

            • Krása slova – okresné kolo

            • Posledný marcový týždeň opäť  patril Hviezdoslavovmu Kubínu. V Čadci sa totiž uskutočnilo okresné kolo v prednese poézie a prózy i v prehliadke detských recitačných kolektívov a divadiel poézie  pod názvom Krása slova.

              Pre našu školu to bol veľmi úspešný týždeň a žiaci si odniesli viaceré ocenenia.

              Umiestnenie:

              I. kategória:

              - poézia:1. miesto Barborka Hadrabová

              II. kategória:

              -poézia: 1. miesto: Vašek Hadraba

              III. kategória:

              • poézia: 2. miesto s odporúčaním na postup na krajské kolo: Kristínka Kapusňáková

              III. kategória:

              - próza: 3. miesto: Magdalénka Frollová

               

              I. kategória:

              - detské recitačné kolektívy a divadlá poézie:

                 1. miesto získal detský recitačný kolektív pod názvom Thurzocrew s inscenáciou Turčín Poničan STORY.

              DRK Thurzocrew tvoria: K. Kapusňáková, D. Duchoňová, Z. Cvinčeková, M. Frollová, N. Barancová, R. Hadrabová, A. Gejdošová, N. Gajdičiarová, E.Talová, T. Jaroš, Š. Sidor, A. Jurgová, K. Kaduchová, J. Korduliak, I. Ciesariková, M.Bohdaň.

              Úprimne sa tešíme a blahoželáme!

              Barborka, Vašek, Kristínka  i DRK Thurzocrew nás budú v máji reprezentovať na krajskom kole Hviezdoslavovho Kubína v Martine. Prajeme veľa úspechov!

              PhDr. Eva Dodeková

            • Zajtra sa niečo chystá ...

            • Už sa nevieme dočkať! Kedy konečne prídu? Aha, už iba jedenkrát sa vyspíme a budú tu! Wow! Zajtra! Už zajtra! Tešíme sa. A že neviete, kto príde a na koho sa tak neuveriteľne tešíme? Na vzácnu návštevu. Prídu malí predškoláci!

              Snehulienka a sedem trpaslíkov

            • Rómovia recitujú - celoslovenské kolo

            • Dňa 23.3. 2023 sa žiačka Sára Gašparová zúčastnila celoslovenského kola súťaže RÓMOVIA RECITUJÚ v Košiciach.

              Žiačka podala vynikajúci výkon a vo veľkej konkurencii si vybojovala prvé miesto.

              Veľká vďaka patrí pani učiteľke PhDr. Evke Dodekovej, ktorá nám veľmi ochotne pomáhala s prípravou žiačky.

              Ďakujeme aj pánovi riaditeľovi Spojenej školy Juraja Thurza Mgr. Rastislavovi Bakajsovi za podporu a pomoc pri organizačných záležitostiach spojených so súťažou.

              Touto cestou sa chceme poďakovať aj pani PhDr. Jarmile Hoškovej z Detského domova sv. Jozefa za ústretovosť a ochotu so sprievodom žiačky na súťaž.

              Sárke Gašparovej blahoželáme, ďakujeme za úspešnú reprezentáciu našej školy a prajeme veľa ďalších úspechov nielen v recitačných súťažiach, ale aj v ďalšom štúdiu na strednej škole, keďže je žiačkou deviateho ročníka.

              Mgr. Ján Michalisko

            • Biblická olympiáda

            • V utorok 28.marca 2023 sa  v priestoroch našej školy uskutočnilo  dekanátne (okresné) kolo Biblickej olympiády .  Privítali sme  súťažiacich  zo ZŠ v Staškove a ZŠ v Klokočove. Našu školu reprezentovali žiaci: Mária Ďurechová (7.B), Martin Velička(5.B) a Drahomír Velička (8.C) . V tomto školskom roku si žiaci museli dôkladne naštudovať starozákonné knihy Judita, knihu Ester, knihu Nehemiáš a z nového zákona to bol 1 Petrov list. Súťaž pozostávala z piatich súťažných kôl, pri ktorých sa žiaci veru poriadne zapotili. Okrem toho, že si  žiaci preverili svoje získané poznatky, spoznali aj nových kamarátov.  Na prvom mieste sa umiestnilo súťažné družstvo Spojenej školy Juraja Turza , ktoré nás bude v apríli reprezentovať na diecéznom (krajskom) kole v Žiline.

              Srdečne blahoželáme!

              Mgr. Monika Janíková

               

            • Prváci v knižnici

            • Mesiac marec je spojený s príchodom jari, no považuje sa aj za mesiac kníh.  Jeho posolstvo sme si naplno vychutnali aj my počas návštevy v mestskej knižnici.

              Keďže sme sa doposiaľ stihli naučiť už takmer celú abecedu, naša cesta za poznaním krásy literatúry bola o to hodnotnejšia. Listovanie v knihách bolo iné ako predtým.  Nevšímali sme si len pekné obrázky, ale sme  hravo prečítali aj názov knižky, meno autora či jednoduché vety v textoch. A pritom nás sprevádzali príjemné, zaujímavé slová tety Darinky. Nezabudla na nás ani teta Lenka a ponúkla nám sladkú maškrtu. V knižnici v centre nášho malého mestečka sme sa cítili veľmi dobre. Veď aj preto sme odchádzali s pocitom a prisľúbením, že prídeme opäť.

              Po návrate do školských lavíc sme sa zamysleli nad tým, čo sa nám na tomto mieste páčilo najviac. Odkazy sme nalepili na farebnú  siluetu, ktorú .... ale to až nabudúce.

              A. Korčeková a usilovné včielky z 1.A

    • Kontakty

      • Základná škola ako organizačná zložka Spojenej školy Juraja Turza
      • 041/4352502, 0918 881 756
      • Stred 305 Turzovka 02354 023 54 Turzovka Slovakia