• Novinky

            • Prváci v knižnici

            • Dňa 25. 3. 2024 sme navštívili Mestskú knižnicu v Turzovke. Niektorí z nás sú pravidelnými návštevníkmi rôznych akcií, ktoré knižnica poriada, iní sme boli v knižnici prvýkrát. Tety knihovníčky nás previedli knižnicou, oboznámili  nás, ako sa stať čitateľmi, rozprávali sme sa, prečo sú pre nás knihy a čítanie dôležité. Nechýbali ukážky pútavých detských kníh i zaujímavé hry a súťaže.

              Žiaci 1. A  a 1. B

            • Hviezdoslavov Kubín – divadlá poézie a detské recitačné kolektívy – okresné kolo

            • Nášmu divadlu poézie pod názvom TURZODRAMA sa 19. marca v Dome kultúry v Čadci podarilo získať prvé miesto s inscenáciou MEDZINEBO a postup na krajské kolo do Martina.

               

              Divadlo poézie Turzodrama tvoria: K. Kapusňáková, D. Duchoňová, Z. Cvinčeková, M. Frollová, N. Barancová, R. Hadrabová, A. Gejdošová, N. Gajdičiarová, E.Talová, A. Jurgová, K. Kaduchová, I. Ciesariková, N. Šperková a M. Kvašňovský.

              Úprimne sa tešíme a blahoželáme!

               

              PhDr. Eva Dodeková

            • Školský parlament informuje

            • Zo stretnutia dňa 22.4.2024 prinášame nové informácie:

              Počas minulého týždňa kontrolný tím na čistotu a poriadok tried zistil  niekoľko nedostatkov.

              Skúste sa zamyslieť: Čo patrí do koša v triede? Čo s ovocím a jeho odpadom? Kde má miesto mikroténové vrecko a pod. Pokračovať v kontrole budeme po Veľkej noci. Následne sa uskutoční stretnutie v rámci environmentálnej výchovy s p.uč. Dočárovou a vyhodnotenie tried.

              Vaši spolužiaci :)

            • 22.3 sme si pripomenuli SVETOVÝ DEŇ VODY

            • Svetový deň vody je medzinárodný deň oslavy vody a hlavne príležitosť dozvedieť sa viac o problémoch súvisiacich s vodou. Svetový deň vody siaha do roku 1992, kedy konferencia OSN o životnom prostredí a rozvoji odporučila oslavovať deň vody na medzinárodnej úrovni. Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov reagovalo vymenovaním 22. marca 1993 za prvý Svetový deň vody, od tej doby sa koná každoročne. Každý rok udáva agentúra OSN UN-WATER, ktorá koordinuje činnosť OSN súvisiacu s problematikou vody, tému Svetového dňa vody zodpovedajúcu súčasnej alebo budúcej výzve. V našej Spojenej škole Juraja Turza sme v rámci rovesníckeho vzdelávania v týchto dňoch informovali žiakov o vode z rôznych uhlov pohľadu. Z hľadiska jej dôležitosti pre našu planétu, pre naše telo, pre prírodu ... Vypracovali sme informačný plagát. V tomto týždni sme si pripomenuli aj SVETOVÝ DEŇ RECYKLÁCIE  18.3. Preto sme sa v priebehu týchto dní vo zvýšenej miere venovali téme recyklácie surovín .  Prakticky sme si ukázali, ako správne triediť . Zároveň sme vypracovali projekty o tom, ako sa dajú jednotlivé zložky separovaného odpadu opäť využiť.

              Mgr. Lenka Dočárová

            • Finančná gramotnosť - Naučme sa pracovať s peniazmi

            • Finančná gramotnosť  - Naučme sa pracovať s peniazmi

              Dnešné deti sa pohybujú v inom svete finančných operácií ako ich rodičia, preto je dôležité, aby boli finančne gramotné a vedeli sa zodpovedne rozhodovať. Študenti Obchodnej akadémie Dušana Metoda Janotu v Čadci: Alžbetka, Patríca a Tomáš si pripravili prednášku a praktické aktivity, aby žiakom ukázali rôzne možnosti a spôsoby využívania financií v živote. So svojím rovesníckym vzdelávaním navštívili dňa 22.3.2024 našu školu, konkrétne žiakov 9. ročníka. Spôsob, akým predstavili žiakom svet financií, bol zaujímavý. Žiaci pracovali v tímoch , zakladali si svoju firmu, riešili rôzne situácie, odpovedali na kvízové otázky. Šikovní žiaci získali aj sladkú odmenu. Okrem toho našim žiakom priblížili štúdium na škole a predstavili im rôzne aktivity a projekty, do ktorých je škola zapojená.Študentom ďakujeme a prajeme ešte veľa úspešných vzdelávacích aktivít.

              Mgr. Monika Janíková (VP a KP)

            • Zdravý úsmev

            • Odpovede na otázky prečo si čistiť zuby, čím čistiť, ako často a ako dlho, hľadali 22.3. 2024 prváci spolu s našou bývalou žiačkou, študentkou dentálnej hygieny Luciou Machovou. Okrem nových informácií sa deti naučili ako správne držať zubnú kefku a ako postupovať, aby čistenie zúbkov bolo čo najúčinnejšie. Tešíme sa na ďalšie stretnutia v rámci projektu Zdravý úsmev, kde budeme pokračovať v podpore správnej starostlivosti o naše zúbky.

              Triedne učiteľky 1.A a 1.B

            • Biblická olympiáda

            • Vo štvrtok 21.marca 2024 sa  v priestoroch ZŠ Klokočov uskutočnilo   dekanátne (okresné) kolo Biblickej olympiády .  Stretli sa súťažiaci  zo ZŠ v Staškove a ZŠ v Klokočove. Olympiádu sme začali svätou omšou v kostole Najsvätejšieho srdca Ježišovho v Klokočove. Po svätej omši sme sa presunuli do základnej školy, kde sa začalo súťažiť. Našu školu reprezentovali žiaci: Mária Ďurechová (8.B), Martin Velička(6.B) a Drahomír Velička (9.C) . V tomto školskom roku si žiaci museli dôkladne naštudovať starozákonné knihy proroka Daniela, Genezis, Žalm 27  a z nového zákona to bolo Jánovo evanjelium Súťaž pozostávala z piatich súťažných kôl, pri ktorých sa žiaci veru poriadne zapotili. Okrem toho, že si  žiaci preverili svoje získané poznatky, spoznali aj nových kamarátov.  Na prvom mieste sa umiestnilo súťažné družstvo Spojenej školy Juraja Turza , ktoré nás bude v apríli reprezentovať na diecéznom (krajskom) kole v Žiline.

              Srdečne blahoželáme  !

              Mgr. Monika Janíková

            • Navštívili nás predškoláci

            • V utorok, 19.4. 2024, navštívili šikovných prváčikov z 1.A a 1.B predškoláci, aby sa bližšie zoznámili s prostredím základnej školy. Naši milí návštevníci sa s veľkým nadšením zapojili do ozajstného vyučovania a zábavy pri rôznych aktivitách. Ich úsmevy a zvedavé otázky nám potvrdili, že sú pripravení na svoju veľkú cestu do školského sveta. Držíme všetkým palce pri blížiacom sa zápise do 1. ročníka a tešíme sa na nových členov našej školskej rodiny!Triedne učiteľky 1. ročníka

               

            • Zvedavý sloník

            • Kedysi dávno, tam, kdesi v diaľke zrodila sa Afrika. Uprostred nej začali žiť  prekrásne  zvieratá, zvieratá rôznej výšky, farby. Medzi nimi aj malý zvedavý sloník menom Bimbo, ktorý nás sprevádzal  touto krajinou dňa 14.3.2024  v  Bábkovom divadle v Žiline. Na ceste za poznaním sme stretli pštrosa, múdru korytnačku, škriekajúce opice, krvilačného leoparda, či  obrovského hada. Cestovanie za dobrodružstvom po Afrike sme ukončili v našej škole dobrým obedom.

              Tr. uč. 1.- 2. roč.

    • Kontakty

      • Základná škola ako organizačná zložka Spojenej školy Juraja Turza
      • 041/4352502, 0918 881 756
      • Stred 305 Turzovka 02354 023 54 Turzovka Slovakia