• Novinky

            • Olympiáda zo SJL - okresné kolo

            • Dňa 27. 11. 2019 sa konalo okresné kolo OSJL v CVČ v Čadci. Našu školu úspešne reprezentovala Ingrid Matejíková  z 9. A. Vo veľkej konkurencii  18  škôl z celého regiónu sa jej podarilo získať vynikajúce 2. miesto.

              Úprimne blahoželáme!

            • Mikuláš v škole

            • Mikuláš prišiel medzi nás

              Celý kraj sťa striebro svieti.
              Príď, Mikuláš, prosia deti.
              Chytro sadaj na sane,
              v školičke ťa čakáme.

              V piatok 6.12.2019 sa školou ozýval spev kolied a hlas heligónky. Mikuláš zavítal do našej školy a spolu s anjelmi  obdaroval deti perníčkami  či cukríkom. Perníčky si pre spolužiakov pripravili naši deviataci. Nechýbali ani čerti, ktorí si brúsili zuby na zlé deti. No boli sklamaní, pretože nenašli žiadneho nezbedníka. Žiaci si pripravili pre Mikuláša rôzne básničky a pesničky. Tento deň sa niesol v duchu myšlienky : „Dávať dobro druhým a prinášať radosť.“

              (/Mgr. Monika Janíková)

            • Mikulášsky darček pre dôchodcov

            •  

              „Najlepším spôsobom, ako začať každý deň, je pri prebudení myslieť na to,

              či dnes môžeme spraviť radosť aspoň jednému človeku.“    Friedrich Nietzshe

               

              A takto premýšľalo od samotného začiatku  päť nadšených dievčat zo 4. B a 5. B, ktorým záležalo od samotného počiatku na tom, aby našich dôchodcov potešili, urobili radosť, vyčarili úsmev na Mikuláša. Niekoľko dní nacvičovali a pripravili krátky program - zarecitovali báseň, zahrali niekoľko kolied, predniesli rozprávku, zahrali koledy na flautách, zaspievali pieseň. Spoločne sme si tak už 4. decembra 2019 pripomenuli krásne adventné obdobie a popriali Šťastné a veselé popevkom piesne Dominiky Mirgovej.

              Je krásne dať deťom priestor urobiť radosť tým, ktorí sa zaslúžili taktiež o ich výchovu. 

              Poďakovanie patrí Lenke Tichej z 5. B a dievčatám zo 4. B – Emmke Romanovej, Majke Ďurechovej, Terezke Mohelníkovej a Julke Maďariovej.

              (Mgr. Zuzana Mozoliková)

            • Deň remesiel - Remeslo má zlaté dno

            • Dňa 4.12.2019 do našej školy zavítali pedagógovia a študenti SOŠ drevárskej a stavebnej z Krásna nad Kysucou . Žiakom 9. ročníka predstavili študijné odbory, ktoré môžu na ich škole študovať. Predstavili im remeslá ako murár, stolár, tesár, čalúnnik. Žiaci si ich mali možnosť vyskúšať prakticky v rámci Dňa remesiel.

              (Mgr. Monika Janíková)

            • Spomienka na Rudolfa Jašíka

            • 2. decembra  sme si  pripomenuli nedožité   100. narodeniny nášho významného rodáka Rudolfa Jašíka – prozaika, básnika, novinára a  publicistu.

              Spomienka  na  tohto významného kysuckého spisovateľa je   každoročne oživovaná aj prostredníctvom viacerých podujatí venovaných tejto osobnosti, tento rok pod výstižným názvom „Tichá elégia za Rudolfom Jašíkom“. Prvý decembrový pondelok sa  stretli milovníci literatúry, histórie, fotografie, ale aj široká verejnosť, aby si prostredníctvom pietnej spomienkovej slávnosti pri pamätnej tabuli Rudolfa Jašíka, ale aj inými  sprievodnými podujatiami,  uctili jeho pamiatku. 

              Ku každoročným podujatiam patrí aj vyhodnotenie literárnej súťaže  O cenu Rudolfa Jašíka adresovanej žiakom základných škôl. Naša základná škola prezentovala svoje posolstvo Rudolfovi Jašíkovi prostredníctvom  básnickej tvorby šiestakov a siedmakov /Tamara Horská, Vanessa Pajerová, Sára Kozová, Ján Kapusniak, Karin Mitašová, Adam Stolárik, Adriana Rudinská/. Teší nás, že disponujeme  množstvom nádejných literárnych talentov.

              Výrazným spestrením a obohatením spomienky na Jašíka bola aj filmová adaptácia Jašíkovho románu Námestie svätej Alžbety, ktorú si mohli pozrieť ôsmaci a deviataci. Vynikajúce herecké obsadenie, nadčasové otázky bytia a lásky nenechali našich žiakov ľahostajnými. Pocity a spomienky budú v nás rezonovať ešte dlho a často sa k nim budeme vracať v rozhovoroch i rôznych iných paralelách.

              (PhDr. Eva Dodeková)

            • Učili sme sa byť tolerantní a bojovať proti drogám

            • Dňa 16. 11. 2019 sme sa v našej škole, konkrétne v triedach 9. A a 9. B, učili byť tolerantní v rámci Medzinárodného dňa tolerancie.

              Čo  vlastne tolerancia je? Toleranciu chápeme ako postoj, ktorý každému ponúka možnosť vyjadrovať svoje názory a postoje odlišné od názorov a postojov iných. Súvisí so slobodou a jedinečnosťou človeka.

              Žiaci  vytvorili skupiny  a na hodine občianskej náuky spracovali projekty, v ktorých vysvetlili danú problematiku slovne i vizuálne.

              Mesiac november priniesol aj ďalší významný deň, teda skôr týždeň. Každoročná výzva pod názvom „Týždeň boja proti drogám“ patrí už tradične k neodmysliteľnej akcii na našej škole. Tento rok sa žiaci druhého stupňa mali možnosť zapojiť do školského projektu  „Vybral som si život, nie drogy...“, kde jednotlivci alebo skupiny mali čo najoriginálnejším spôsobom spracovať  spomínanú tému. Zapojení žiaci boli za svoju dobrovoľnú prácu odmenení. Medzi aktívnych žiakov patria:  Adam Pápol a  Peter Gajdičiar z 5. B a Miriam Michalisková z 5. A.

              Ďakujem každému, kto sa aspoň na chvíľu zamyslel nad touto problematikou dnešnej doby a tiež všetkým zúčastneným, ktorí neváhali a zapojili sa.           

              (Mgr. Lucia Kolesárová)

            • Anjelik pre radosť

            • „Stretli ste niekedy anjela? Ja áno. Nemal krídla, bol to človek. A naučil ma, že žiadne iné cvičenie nie je na srdce tak dobré, ako sa zohnúť a niekoho druhého zdvihnúť na nohy.“

              Možno práve tieto slová vystihujú myšlienku prosby o pomoc pohladením sŕdc obyvateľov domovov dôchodcov. Stačí  málo a  spoločnými silami dokážeme veľké veci.

              Keď nás oslovili s prosbou o láskavosť z CVČ Čadca, neváhali sme, veď predsa pomáhať a potešiť tak srdcia tých, ktorí to potrebujú, je ľudské. Našou jedinou úlohou  bolo výtvarne spracovať tému, ktorou bol anjel.  Veríme, že každý z darovaných anjelov vyčarí úsmev a zohreje srdce, predovšetkým teraz, v predvianočnom období.

               Nezabúdajme, že dobrých skutkov pomoci nie je nikdy dosť.

              Ďakujem všetkým, ktorí sa zapojili a potešili tak nejedno ľudské srdce.

              (Mgr. Lucia Kolesárová)

            • Všetkovedko 2019

            • Vo štvrtok 28.11.2019 prebiehal  na našej škole 11. ročník  súťaže „ Všetkovedko – súboj o najmúdrejšieho medzi najbystrejšími“.  Celoslovenská vedomostná súťaž  je špecifická svojim zameraním – nevyžaduje podrobné vedomosti z jedného izolovaného predmetu, ale je prepojenie všetkého, s čím sa deti doteraz v škole alebo v rodine streli. Do súťaže sa zapojilo 11 žiakov 2.ročníka,16 3. ročníka a 5 zo 4. ročníka. Vypracované úlohy boli ešte v deň súťaže odoslané organizátorom súťaže Talentíde. S napätím budeme očakávať výsledky už 20. decembra, ktoré potešia nielen deti, ale aj ich učiteľov.

              (Mgr. Ľubica Sobčáková)

            • Advent klope na dvere

            • V našej škole sa už stalo tradíciou, že sa žiaci  pred prvou adventnou nedeľou stretnú a vyrobia si svoj adventný veniec. Nebolo tomu inak  ani v piatok 29. novembra. Príprava adventného venca je prvým krôčikom na ceste k najkrajším sviatkom roka. Veniec patrí k adventu rovnako ako stromček  k Vianociam.

              Chlapci a dievčatá   si vyrobili krásne  adventné vence, ktoré nielenže ozdobia príbytky ale  sú aj výsledkom kreativity a šikovnosti našich žiakov. Štvortýždňové obdobie adventu je pre veriacich najmä časom duchovnej prípravy a pokánia pred slávením Vianoc, radostnej spomienky na Narodenie Pána.

              Symbol adventu - veniec, je od nepamäti symbolom víťazstva a kráľovskej dôstojnosti. Rozlievajúce sa svetlo z horiacich sviec vyjadruje prichádzajúceho Krista, ktorý rozptyľuje temnotu a strach, pretože on je „Svetlo sveta“.

              Adventný veniec – ľudia si adventné vence zhotovovali už v 19. storočí. Nápad pochádza od hamburského duchovného Johanna Wilchlerna. Bol to kňaz, učiteľ. Staral sa o opustené deti a aby uspokojil ich zvedavé otázky: „Koľko dní je ešte do Vianoc?“ urobil drevený adventný veniec, na ktorý zavesil 19 tenkých a 4 hrubé sviečky. Tak vznikol prvý adventný veniec. Dnes na adventný veniec dávame 4 sviečky.

              Želáme všetkým požehnané adventné obdobie.

              (Mgr. Monika Janíková)

            • Čaro Vianoc a adventu

            • Všetci sa tešíme na Vianoce! Malí, veľkí, starí, mladí... Hoci prvá adventná nedeľa pripadne na 1. decembra 2019, deti 4. ročníka si toto čarovné obdobie pripomenuli už 27. 11. 2019. Vďaka Janke Maďariovej (DFS Bukovinka - CVČ Turzovka) a Fondu na podporu umenia sa uskutočnil projekt „Doprajme našim deťom zachovávať si našu krásnu kysuckú ľudovú kultúru, piesne, zvyky a tradície“. V rámci realizovanej besedy sa tejto krásnej a náročnej úlohy bravúrne zhostila čarovná bytosť - rodáčka z Turzovky, speváčka, zberateľka ľudových piesní a zvykosloví z nášho regiónu – Helena Zahradníková, rod. Závodníková. Nielen rozprávala, ale deťom i predviedla niektoré dávne zvyklosti. K tomu zaznel i jej čarovný spev a spev detí DFS Bukovinka. Nie jeden z nás v tento deň zatúžil mať pri jej slovách o zvykoch počas adventu a Vianoc stroj času. Niektorí sme zase premýšľali nad splnením slov z piesne Miroslava Žbirku a skupiny Lojzo – „Každý deň budú vraj Vianoce!“.

              (Mgr. Zuzana Mozoliková)

    • Kontakty

      • Základná škola ako organizačná zložka Spojenej školy Juraja Turza
      • 041/4352502, 0918 881 756
      • Stred 305 Turzovka 02354 023 54 Turzovka Slovakia