• Novinky

            • Rozlúčka s I. stupňom

            • Po usilovnej celoročnej práci sme záver toho školského roka strávili rôznymi učebno-zábavnými aktivitami. Využili sme pritom tablety, telocvičňu, školské ihrisko, dobrú náladu a chuť súťažiť.

              Zavŕšením posledných chvíľ na I. stupni bola pondelková opekačka v Areáli športu a oddychu v Závodí spojená s rôznymi športovými činnosťami.

              Tento deň sme si naplno užili a pochutili si na výbornom občerstvení, ktoré nám poskytlo vedenie školy, za čo srdečne ďakujeme.

              Rozlúčili sme sa so 4. ročníkom a tešíme sa na stretnutie v 5. triede.

              štvrtáci a tr. učiteľky

            • Malí záchranari z 1.B

            • Skvelé, v Turzovke vyrastá nová posila pre vyťažených zdravotníkov
              V rámci účelových cvičení a zložky zdravotnej prípravy sme sa v piatok 25. júna oboznámili s obsahom lekárničky a so zjednoteným celoeurópskym tiesňovým telefónnym číslom 112. To však nie je všetko... Dokonca sme si i vyskúšali ošetriť odreniny na prstoch, ruke, nohe, hlave. Radšej všade. A že nám to šlo! 
              Preto vás ubezpečujeme, že môžete smelo zahodiť akékoľvek obavy, že by vás v budúcnosti nemal kto ošetriť a liečiť. 
              Malí detskí záchranári z 1. B 

            • Tretiaci na farme

            •  

              Tretiaci na farme

              Dozvedieť sa, odkiaľ prichádza mliečko do našich obchodov  je jedinečný zážitok, ktorý si užili naši tretiaci na turzovskej farme u Hadrabov.

              Počas návštevy sa mohli  dozvedieť detaily o príprave krmiva pre ovečky a kravičky, naživo mali možnosť pozorovať proces kŕmenia, dojenia a starostlivosti o ovečky. Všetky deti sa potešili osobnému kontaktu s dospelými ovcami, ako aj najmladšími ovečkami. Našiel sa i jeden benjamínček, ktorý sa nechal pohladkať a urobil tým všetkým obrovskú radosť. Na farme si deti pozreli i kravičky, ktoré už boli v tom čase na paši. Záver na farme patril našim obľúbeným koníkom, Kubovi a Lile. Pozrieť sa na svet z konského chrbta je predsa niečo. Podarilo sa to mnohým našim tretiakom. Ujo Hadraba mal pre deti obrovskú trpezlivosť  a preto mu patrí obrovská vďaka.

              Získavanie vedomostí takouto formou prináša deťom veľa zážitkov a radosti. A to bolo cieľom tejto návštevy.

               

              Mgr. Zuzana Kováčiková, Mgr. Gabriela Hnidková a žiaci 3.A,B

               

            • Rozlúčka 3.C so školským rokom

            •  

              V piatok, 25. júna, sa deti z 3.C vybrali do Areálu športu v Závodí ukončiť svoje školské povinnosti športovým dňom. Žiaci si s chuťou zahrali futbal, vybíjanú, petanque, otestovali všetky preliezky a športové zariadenia v areáli. Na záver ich čakala odmena v podobe chutných špekačiek, slaninky, syra, ktoré si sami opiekli na ohnisku.

              Do školy sa vrátili spokojní, plní zážitkov a túžbou, aby takýchto dní bolo čo najviac.

              Mgr. Emília Kobolková, tr. učiteľka

            • Tretiaci svojim otcom, oteckom, tatinom, ...

            • Deň matiek je krásnym sviatkom všetkých mamičiek. No nie sú to len mamičky, ktoré majú „svoj“ slávnostný deň. Aj oteckovia totiž slávia Deň otcov, a to už túto nedeľu.

              Vyjadriť lásku a vďačnosť sa dá hoci i malým gestom, darčekom, či jediným slovíčkom   „Ďakujem“...

              Tretiaci sa so svojimi triednymi učiteľkami postarali o to, aby ich oteckovia dostali milý darček rovnako ako mamičky pred mesiacom.

              za 3. ročník Mgr. Emília Kobolková

            • Máme radi prírodu

            •      Láska a vzťah k prírode sa v človeku pestuje už od malička a prehlbuje počas celého života. Podporiť túto ideu sme sa rozhodli i my. Na rozvoj prírodovednej gramotnosti žiakov sme použili rôzne vyučovacie metódy, formy a aktivity s využitím medzipredmetových vzťahov. To, že naši štvrtáci majú kladný vzťah k prírode, preukázali  pozitívnym prístupom pri aplikovaní vedomostí a zručností v rôznych vyučovacích predmetoch.

                   Všetko sa začalo na hodinách prírodovedy, kde si deti rozšírili vedomosti o rastlinách a živočíchoch žijúcich na Slovensku v rôznych spoločenstvách. Následne nadobudnuté vedomosti uplatnili pri tvorbe pútavých projektov na hodinách prírodovedy a vlastivedy, pričom sa zamerali i na chránené krajinné oblasti našej vlasti.  Na svoje si prišli i počas spoločnej vychádzky do prírody, cieľom ktorej bolo spoznávanie lúčnych rastlín a pozorovanie drobných živočíchov. Na identifikáciu ďalších druhov bylín nám poslúžil Atlas rastlín. Na lúke sme objavili i niekoľko živočíchov. Zblízka sme si prezreli motýľa, čmeliaka, pavúka a pohladili jaštericu či slimáka. Pri tom všetkom nás z diaľky chvíľu pozorovala plachá laň. Cesta späť bola plná smiechu a zážitkov. Dievčatá si ju spríjemnili vitím púpavových vencov, chlapci sa učili pískať na ostrici. Po príchode do školy sme si spestrili hodinu hudobnej výchovy piesňou Komár od Petra Nagya. Vydarili sa nám aj vážky a lekná so žabkami, ktoré sme vyrobili počas pracovného vyučovania. Na hodine slovenského jazyka si žiaci preverili pozornosť a čitateľskú gramotnosť vypracovaním pracovných listov o vŕbe bielej, jelši lepkavej aj kačici divej a hodina matematiky bola obohatená lesným počítaním. Poznatky o prírode zužitkovali i na hodinách informatiky pri vytváraní pútavých prezentácií. 

                   Žiaľ, počas vychádzky sme objavili  miesto (na fotografii), ktoré v nás nezanechalo príjemný pocit. Nabudúce si pribalíme i rukavice a igelitové vrece.

              Mgr. Sobčáková, PaedDr. Korčeková, Mgr. Bajáková a žiaci 4. ročníka

            • O pampúšikovi

            • Kde sa vzala, tu sa vzala, na dvere nám zaklopala veľmi milá panička – rozprávková babička. Zavítala z veľkej diaľky povedať nám príbeh krátky – ako spolu s dedkom žili a pampúšik upražili.

              V utorok 15. júna sa celé naše vyučovanie nieslo v duchu tejto krásnej rozprávočky. Nielenže sme si pampúšika vyrobili, ale i upiekli. Nebol s lekvárom, ale s nutelou. A nezjedla ho líška, ale my, žiaci 1. B. Mňam! Bol taký dobrý ako od starkej! Okrem toho sme zvládli poskladať a prečítať rozstrihanú báseň, zoradili sme obrázky podľa deja rozprávky, zahrali divadlo, napísali pampúšikovské zaklínadlo.

              Snáď k nám ešte niekedy starenka príde, aby bolo zase veselo.

              Deti 1. B  a Mgr. Zuzana Mozoliková

            • ŠKOLSKÁ KNIŽNICA

            • PROJEKT  „Čítame radi 2“ – pokračovanie

              Chceme sa podeliť s radosťou z ďalších nových kníh, ktoré pribudnú v našej školskej knižnici.

              Prestavujeme Vám druhú časť , úžasných a starostlivo vybraných knižných titulov.

              Bc. Monika Perďochová

      • Kontakty

        • Základná škola ako organizačná zložka Spojenej školy Juraja Turza
        • 041/4352502, 0918 881 756
        • Stred 305 Turzovka 02354 023 54 Turzovka Slovakia