• Novinky

            • Zoom v 2.B

            • Každý pedagóg si uvedomuje, ako veľmi je dôležitá spolupráca rodiny a školy.

              V čase pandémie sú stretnutia face – to face veľmi obmedzené, prečo však nevyužiť práve technológie na posilnenie spolupráce medzi rodinou a školou?

              Online priestor aplikácie Zoom sa ukázal na tento účel ako výborný prostriedok, o čom sme sa v 2.B presvedčili na hodinách prvouky a čítania.

              Mamičky, staré mamy i oteckovia, oživili naše hodiny čítaním pekných príbehov a rozprávok.

              Na hodinách prvouky nám spolužiačka Sárka spolu s babkou porozprávali zaujímavosti o včelách, Maťko s maminou nám priblížili symboliku Veľkej noci. Zážitkom pre všetkých bolo, keď nám do kamery zapózoval aj Matejov gunár. Maťko o ňom prezradil, že je dobrým strážcom domu.

              Ďakujem všetkým za spoluprácu, naše vyučovanie bolo aj Vašou zásluhou krajšie a zaujímavejšie.

              Mgr. Monika Schützová

            • AKO SI ČLOVEK ZMENŠOVAL SVET - projekty 5.B

            • Pred niekoľkými dňami dostali piataci úlohu - pripraviť projekt, namaľovať nimi vybraný dopravný prostriedok z minulosti, prípadne súčasnosti. Zadanie témy projektu vychádzalo z učiva AKO SI ČLOVEK ZMENŠOVAL SVET. Názov učiva dobre vystihuje rýchly rozvoj a nárast dopravných prostriedkov, najmä automobilov a pravdou je, že svet sa naozaj "zmenšil", otázkou však je, za akú cenu. Tak nech sa páči, posúďte sami, či sa nám projekty vydarili. Mgr. Branislav Večerík a deti z 5.B

            • Príbehy s vybranými slovami

            • I počas dištančného vyučovania žiaci  3.A triedy nestrácajú chuť pracovať .Pri opakovaní vybraných  slov popustili uzdu svojej tvorivosti a vymýšľali príbehy, či  rozprávky na vybrané slová. Z množstva príbehov sme vybrali tie najkrajšie. Ak si nájdete chvíľočku, prečítajte si ich spolu s nami. 

                                                                                                                                                                        Deti 3.A triedy

               

            • Z rozprávky do rozprávky

            • Rozprávky máme radi v každom veku, pretože v nich víťazí dobro.

              Pri učive o vlastných podstatných menách sa do rozprávky cez ilustráciu preniesli žiaci 3.C .

              Výsledok stojí za to, nuž posúďte sami.

              Žiaci 3. C a Mgr. Kobolková

            • Dôležitý oznam

            •  Vážení rodičia,

              zajtra, 8. marca, okrem Medzinárodného dňa žien, opäť upriamime pozornosť na to, ako je to po víkende s fungovaním jednotlivých organizačných zložiek Spojenej školy Turzovka. Či a ktoré deti pôjdu, respektíve nepôjdu do školy. Po koľký krát už?

              Chápem, že v poslednom čase vás v súvislosti s fungovaním nielen našej školy privádza mnoho vecí minimálne do rozpakov. A to som bol určite ešte veľmi mierny. Častokrát sa možno pýtate, či je vôbec možné, aby sa zo dňa na deň menili termíny, vyhlásenia či podmienky, ktoré určujú spôsob vzdelávania našich detí. Musím vám odpovedať, že to možné je. Úprimne ma mrzí, že v týchto náročných časoch pre všetkých, sa musíte orientovať v tejto zmesi nejednoznačností.

              Chcel by som vás, zákonných zástupcov detí a žiakov Spojenej školy ubezpečiť, že naším cieľom nie je sťažovať vám aj tak mimoriadne náročnú situáciu. Škola je však štátnou inštitúciou a ja ako jej riaditeľ som povinný akceptovať rozhodnutia mojich nadriadených. Som povinný riadiť školu podľa platnej legislatívy, vyhlášok a rozhodnutí ministra, momentálne v mimoriadnej situácii a v núdzovom stave.

              Preto sa vám snažím aktuálne informácie sprostredkovať v čase, kedy je predpoklad, že sa už nebudú meniť. Áno, niekedy až na konci víkendu. Napriek tomu sa to nie vždy podarí a zmena strieda zmenu. Tu by som sa vám rád poďakoval za vašu trpezlivosť. Rozumiem, že pri problémoch, ktoré ma dnes každý z nás, nie je ľahké byť ohľaduplný. Inú možnosť, ako prekonať túto bezprecedentnú dobu, však nemáme. Nezabudnime pritom, že práva každého z nás končia tam, kde prestávame rešpektovať práva druhých. Názory na všetko, čo nás momentálne obklopuje, môžeme mať rôzne, ale pravidlá jednoducho dodržiavať musíme.

              Od zajtra, 8. marca, podľa rozhodnutia a pokynov Ministerstva školstva môžu prezenčne navštevovať materskú školu deti a vzdelávať sa v základnej škole žiaci prvého stupňa, ktorým zákonní zástupcovia nedokážu zabezpečiť výchovu a vzdelávanie dištančným spôsobom podľa nového čestného vyhlásenia, ktoré nájdete v prílohe. Naďalej platí podmienka negatívneho výsledku RT-PCR alebo antigénového testu nie staršieho ako 7 dní pre jedného zákonného zástupcu. Žiaci druhého stupňa ZŠ sa budú naďalej vzdelávať dištančne (okrem žiakov, ktorí nemajú prístup k dištančnému vzdelávaniu).

              V prípade akýchkoľvek otázok sa, prosím, obráťte na triednych učiteľov a kedykoľvek aj priamo na mňa. Sme tu na to, aby sme s vami konzultovali všetky problémové situácie a hľadali riešenia, ktoré sú najvhodnejšie hlavne pre deti a žiakov a samozrejme i pre vás. Vzájomnou komunikáciou a porozumením vyriešime určite viac ako nevraživosťou, neochotou alebo obviňovaním. Škola je tu pre vás a ja sa vždy budem zasadzovať sa slušný, otvorený a konštruktívny dialóg s každým, kto má o takýto dialóg záujem. Ešte raz vám chcem všetkým poďakovať a zdôrazniť, že možno nenájdeme odpovede na všetky vaše otázky, ale určite ich budeme spoločne hľadať.

              Mgr. Rastislav Bakajsa, riaditeľ Spojenej školy Turzovka

            • POZOR! NEOTVÁRAJ TÚTO KNIHU!

            • Na severozápade Slovenska, kde tečie rieka Kysuca a tú obklopujú vrchy Beskýd a Javorníkov,  leží mesto Turzovka. V tomto meste je škola. A v tej škole sú prváci. Zatiaľ nič nezvyčajné, však? Ale VŠETCI títo prváci sú výnimoční. Už teraz čítajú knihy! Dokážu to! Sú to takí malí začiatoční knihomoľkovia. Ako naša Katka z ôsmej triedy.

              So svojimi skúsenosťami sa obracajú na širokú verejnosť a po prvýkrát odporúčajú pre začínajúcich čitateľov na čítanie knihu Pozor! Neotváraj túto knihu. Nie, nepomýlili sa, skutočne má takýto názov. Jej autorom je Andy Lee, ktorý ju napísal pre svojho synovca a najprv chcel vytlačiť len jeden kus. Ešteže dal vytlačiť najmenej dva, jeden pre nás.   

              To be continued

              Prváci a Mgr. Zuzana Mozoliková

            • Šašo Jašo

            • Raz príde k nám na návštevu do školy bláznivá Pipi, potom sa zjaví šaško Jaško a pripraví nám ďalšie pútavé hry a aktivity. Pobyt v škole je pre nás zábavný a zároveň významne obohacujúci. Vyučovanie? Ale áno! Ale plné smiechu, radosti! A aspoň trošku pohybu!

              Pri hre rieka je potrebné dávať pozor, aby sa náhodou myška neutopila, či orol neprestal lietať. A pri šašovskej piesni je potrebné pozorne počúvať slová, ktoré sám šaško Jaško spieva.

              A viete, ako sme si kúpili aspoň malinkú pieseň na krátku chvíľku? Smiechom! To bolo radosti! A že sa teda vieme i v škole radovať!   

              Prváci z 1. B a Bc. Matej Jakubcsik

            • Čo si vezmeme na prechádzku časom a Egyptské pyramídy

            • Čo si vezmeme na prechádzku časom? (Dejepis - 5.ročník)

              Na túto otázku by Vám zaručene vedeli odpovedať žiaci 5.A a 5.C. Už v praveku si ľudia maľovali na steny jaskýň rôzne kresby a niektoré z nich znázorňovali práve okolie, v ktorom žili. Postupom času ľudia získavali nové poznatky o zemskom povrchu, a preto ich nákresy boli postupne čoraz presnejšie. Prvým človekom, ktorý dokázal, že Zem je guľatá bol práve Aristoteles, vďaka ktorému sa Zem zakreslila na guľatý model, ktorý sa nazval GLÓBUS. Takýto glóbus si doma vyrobili aj naši žiaci.   

              Glóbusy sa im veľmi podarili, čo poviete ?

               

              Egyptské pyramídy (Dejepis – 6.ročník)

              Asi pred 5-tisíc rokmi vybudovali starí Egypťania tieto stavby, ktoré patria do zoznamu siedmich divov sveta, aby im slúžili ako miesta posledného odpočinku uctievaných faraónov. Egyptské pyramídy zaujali aj žiakov 6.B a 6.C, a preto sa rozhodli si takúto pyramídu vyrobiť. Na pyramídy si niektorí z nich napísali rôzne poznatky a zaujímavosti, ktoré im pripomínajú históriu a záhady starovekého Egypta.

               

              Mgr. Dominika Dlhopolčeková

      • Kontakty

        • Základná škola ako organizačná zložka Spojenej školy Juraja Turza
        • 041/4352502, 0918 881 756
        • Stred 305 Turzovka 02354 023 54 Turzovka Slovakia